Foto: Goran Mehkek / CROPIX
100% NE JAMČI BAŠ NIŠTA

DINAMO NA PRAGU REZULTATA KOJIM SE MALOTKO MOŽE POHVALITI, ALI... Osam momčadi dosad je imalo šest od šest, ali nitko nije stigao ni do četvrtfinala!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2018. 19:18

Želimo imati šest od šest, maksimalan učinak u skupini! Rekao je to Nenad Bjelica nakon pobjede nad Spartakom. Logično je, kad ispuniš jedan cilj, pronađeš drugi. Dobro, sad je glavna meta prvo mjesto u skupini, potencijalno lakši ždrijeb zbog statusa favorita, ali također, želja je svih u Maksimiru sad pobijediti i u dvije preostale utakmice i napraviti još jedan veliki rezultat. Osim što bi te dvije pobjede donijele dodatnih više od milijun eura, dale bi, sigurno, dodatno samopouzdanje za nastavak natjecanja. A porasli bi i apetiti za proljeće, bez sumnje.

Otkad se Europska liga igra po ovom sustavu, sa šest utakmica u skupini, od sezone 2009/10, samo je osam momčadi prošlo dalje sa svih 18 bodova.

Kobna nokaut-faza

Zapravo, sedam klubova, jer Red Bull iz Salzburga to je napravio dvaput. Međutim, nitko od tih “maksimalnih” nije na proljeće uspio proći više od jednog kola. Dakle, nijedna od osam momčadi nije stigla ni od četvrtfinala. Pola tih klubova, njih četiri, ispalo je odmah na prvoj stepenici. I to čak i neki veći, zvučniji klubovi od Dinama.

Recimo, u sezoni 2016/17. Šahtar iz Donjecka ušao je u drugi krug s punim ulovom, naravno, shodno svojoj reputaciji u Europi slovio je kao jedan od favorita za konačnu pobjedu. Međutim, Celta iz Viga bila je bolja i već u veljači poslala Ukrajince kući. Godinu ranije Napoli je imao 18 bodova u grupi s Midtjyllandom, Bruggeom i Legijom, ali je naletio na španjolski Villarreal i Žuta podmornica bila je uspješnija.

Red Bull u sezoni 2009/10, nakon što je u pretkolu Lige prvaka izbacio Dinamo, nije, naravno, stigao među elitu, ali je bio pravi hit u Europskoj ligi. Villarreal, Levski i Lazio bili su suparnici, Talijani i Španjolci slovili za favorite, međutim klub iz Salzburga oduševio je Europu i bez izgubljenog boda prošetao se kroz skupinu.

Gušt za Austrijance

Standard iz Liegea izgledao je kao dobar ždrijeb, međutim Belgijci su odmah u šesnaestini finala šokirali Bikove i prekinuli njihove snove. Zanimljivo, Red Bull je do polufinala lanjske Europske lige došao također s prvog mjesta u skupini i bez poraza, ali je imao 12 bodova; uz tri pobjede imao je tri remija. Red Bull je i ove sezone prvi u skupini sa sve četiri pobjede, taj klub baš voli Europsku ligu.

Anderlecht pak, koji se ove sezone u Dinamovoj skupini već oprostio od europskih snova, u sezoni 2012/13. bio je također maksimalan, ali je odmah ispao od Udinesea. Zenit, koji je 18 bodova imao u skupini s Hajdukom, te Tottenham, jednom Red Bull i moskovski Dynamo uspjeli su proći prvu proljetnu prepreku, ali su zapeli na drugoj.

Važno je biti prvi

Gledajući gol-razliku, najneuvjerljivije su do 18 bodova došli baš Red Bull 2009. s gol-razlikom 9:2 i moskovski Dynamo pet godina kasnije (9:3). Napoli je imao 22:3, Šahtar 21:5, ali ni to im nije pomoglo da ostvare značajniji rezultat.

Dinamo sad ima 11:3, dakle, bude li imao sve pobjede, sigurno će imati bolju gol-razliku od Moskovljana i Salzburžana. Ali o tom potom, ipak je važnije biti prvi u skupini nego pobijediti sve do kraja, jer šest pobjeda ne jamči - baš ništa.

Linker
19. travanj 2024 15:30