Boris Kovacev / CROPIX
TAKTIČKI SJAJNA UTAKMICA

DINAMO OČARAO I LEGENDU HAJDUKA KOJA JE ISTAKNULA JEDAN VELIKI PROBLEM UOČI UZVRATA 'Vjerujem da će Bjelica u 7 dana pronaći odgovarajuće rješenje'

Piše: Zoran VulićObjavljeno: 09. ožujak 2019. 11:42

Iskreno, uživao sam u utakmici. Treba čestitati Dinamu u ime svih nas koji smo u nogometu za to što je napravio, zbog bodova koje je osigurao za naš nacionalni koeficijent. Skidam im kapu do poda, komentira za Sportske novosti Zoran Vulić.

Dinamo je bio puno bolji i kvalitetniji, i šteta što tu svoju bolju igru nije uspio okruniti još kojim pogotkom. Rezultat od 1:0 nije baš za miran odlazak u Lisabon, ali bude li Dinamo opet odigrao ovako, onda nema straha. Nenad Bjelica nije mogao biti na klupi, ali u takvim utakmicama kad je stadion pun igrači ne mogu ni čuti trenera.

Modri su u prvom dvoboju osmine finala Europske lige svladali portugalsku Benficu 1:0 i time najavili velike šanse za prolaz u uzvratnom susretu za tjedan dana u Lisabonu. Dinamovci su zasluženo poveli u 38. minuti kada je Dani Olmo izborio jedanasterac koji je u pogodak za vodstvo pretvorio Bruno Petković.

Nenad Bjelica zbog suspenzije je s tribina odgledao rapsodiju dinamovaca na Maksimiru, a na klupi ga je zamijenio njegov austrijski pomoćnik Rene Poms.

Kad je u 38. minuti Petković zabio za 1:0, Maksimir je eruptirao, tiribne su se doslovno tresle, a vjerojatno najsmireniji čovjek na stadionu u tom trenutku bio je upravo kažnjeni trener Modrih.

Bjelica je nakon Petkovićeva pogotka ostao potpuno smiren i hladnokrvan, s rukama u džepovima, dok je Dinamov povjerenik za sigurnost Krunoslav Antolić pokraj njega skakao od sreće u deliriju.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, Kresimir Antolic nakon postignutog gola za Dinamo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Možemo samo zamišljati što se sve odvijalo u glavi sjajnog Dinamova stratega...

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

No, priprema je obavljena odlično.

Taktički je zagrebačka momčad odigrala fantastičnu utakmicu. Svjesno su se malo više povukli, to je bilo i normalno jer su igrali protiv suparnika koji je na papiru jači. Za mene je prvo poluvrijeme bilo fantastično, potkrala se tek jedna jedina pogreška. Dinamovi igrači stali su na 30 metara od svojih vratiju, i imali sjajne kontre i polukontre. Petkoviću možeš u svakom trenutku dati loptu, on je zadrži, zagradi i distribuira. Olmo je bio sjajan u prvom poluvremenu, no u drugom je malo pao.

Ključan trenutak bio je jedanaesterac koji je sudac Oliver ispravno dosudio, iako se u prvom trenutku nije znalo je li prekršaj bio unutra ili vani. Oršić je dao fantastičan pas u dubinu, a Dani ga je odlično popratio. Malo naivno je stoper Benfice ušao u njega, ali Dinamovi su se igrači u toj situaciji dobro kretali i iskoristili taj komadić prostora. Izgledalo je da vratar ima loptu na penalu, ali je na sreću ušla u gol.

Što se Petkovića tiče, on je u Dinamo došao da bude drugi ili treći napadač, ali je svojom kvalitetom pokazao da može biti čak i prvi napadač reprezentacije, a ne samo Dinama. Apsolutno je zaslužio pretpoziv za Vatrene, a nadam se da će biti i u krugu kandidata za utakmicu s Azerbajdžanom.

U prvom susretu osmine finala Europske lige Dinamo je pred 29.704 gledatelja na stadionu Maksimir pobijedio Benficu sa 1-0.

Dinamova 'europska bajka' i dalje traje. U čvrstoj i tvrdoj utakmici bez previše prilika, Dinamo je srušio portugalskog velikana i otvorio vrata četvrtfinala.

Pogodak odluke zabio je Bruno Petković u 38. minuti iz jedanaesterca kojeg je izborio Dani Olmo. Uzvratni susret je 14. ožujka na stadionu Luz, a nažalost Dinamo u Lisabonu neće imati na raspolaganju Leovca i Šunjića zbog žutih kartona, a do idućeg tjedna neće se oporaviti niti Ademi.

Osim što je zatresao mrežu iz penala, Bruno Petković ponovno je bio jedan od najboljih na terenu.

- Danas smo igrali našu tipičnu utakmicu, mušku utakmicu kakva se i treba igrati protiv takvog protivnika. Što se mene tiče, odigrao sam ono što se od mene očekuje i smatram da sam to odradio jako dobro. Disciplina je jedna od najboljih odlika ove momčadi, izvrsno se nadopunjujemo, momčad je stvarno jako dobro posložena. Oni su imali veći posjed lopte, ali nisu kreirali igru ništa više od nas. Imamo sad utakmicu protiv Rijeke koja nam je jako bitna, to nam je jako važno da zadržimo kontinuitet pobjeda. Mi ćemo napraviti videoanalizu ove pobjede pa ćemo vidjeti hoće li trebati što ispraviti.

VIDEO: Damjan Raknić

Puno je ljudi bilo skeptično prema Petkoviću kada je dolazio u Dinamo.

- Kada sam dolazio u Dinamo jedino tko mi je pljskao bila je moja obitelj. Što se tiče svega ostalog nisam se previše obazirao na negativne komentare kao što ne smijem dozvoliti da poletim nakon pozitivnih. Sretan sam što je publika prepoznala moj trud, dajem svoj maksimum na svakoj utakmici i na svakom treningu.

VIDEO: Damjan Raknić

Gotovo bez pogreške u obrani odigrao je i Petar Stojanović.

- Nismo niti očekivali da će biti lako, ali mi smo pokazali da možemo igrati s njima, da možemo igrati protiv bilo koga. Hvala navijačima što su bili naš 12. igrač. Ne smijemo upasti u euforiju, nismo još ništa napravili, moramo taj dobar rezultat potvrditi i za tjedan dana. Moramo imati respekt, ali mi smo danas pokazali tko je gazda u Maksimiru. I kažem, sada moramo to potvrditi za tjedan dana u Lisabonu.

Dominik Livaković odmah je na početku susreta obranio zicer Portugalcima.

- Dres je ostao kod Krovinovića i nadam se da će mu ostati u lijepom sjećanju. Osim te prve šanse, igrali smo stvarno dobro, ali, hvala Bogu, obranio sam. Igrali smo obranu stvarno dobro, gore sve od Petka pa prema nazad, on se isto mnogo vraćao... bili smo izvrsni. Idemo sada u Lisabon dati sve od sebe i ja se nadam u pozitivan rezultat.

VIDEO: Damjan Raknić

Prije utakmice sve su oči bile uperene u Danija Olma s jedne strane i Joaa Felixa s druge, ali Španjolac je u ovom ogledu odnio pobjedu.

- Mislim da smo bili cijelih 90 minuta kompaktni, s navijačima, s trenerom, mislim da se to i vidjelo na terenu. To je bio i cilj, biti agresivan, siguran u obrani. Neće biti lako u Lisabonu, ali imamo sad HNL pa ćemo se nakon toga okrenuti Europi.

Kod Benfice je Seferović jedini pravi napadač, kad je on izašao zbog ozljede gosti su bili gotovo bezopasni. Potpuno drugačije bilo je prošlog vikenda protiv Porta.

No, zaslužna je za to i obrana Dinama koja im je ostavila malo prostora i vremena da nešto odigraju i osmisle. No, ne trebamo previše gledati Benficu, nego pohvaliti igru Dinama koji je odigrao točno kako je trebao, te je smanjio na minimum kvalitete suparnika.

Uoči uzvrata jedini problem bi mogao biti izostanak Šunjića zbog kartona, s obzirom na to da nema ni Ademija.

To je ključno, jer Šunjić je na defenzivnom veznom odigrao fantastično. To je jedan od problema za Bjelicu, no mislim da će on u ovih sedam dana pronaći odgovarajuće rješenje. Bit će to drugačija utakmica i ambijent, Benfica će u Lisabonu imati sve što je Dinamo imao u Zagrebu, ali vjerujem da Dinamo može izboriti prolaz u četvrtfinale.

Linker
20. travanj 2024 00:42