Matija Djanjesic / CROPIX
OSTALI BEZ MILIJUNA I JAKIH IMENA

DOKAZ DA REZULTAT NOSI NAJVEĆU ZARADU Rijeka je ulaskom u Europu mogla zaraditi puno više nego od prodaje Močinića, Ristovskog, Eleza, Mišića...

RIJEKA Poraz od Sarpsborga dosta osiromašio blagajnu kluba s Rujevice za nastavak sezone
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. kolovoz 2018. 18:20

U nekom idealnom scenariju danas bismo na ovom mjestu čitali izvještaj s Rijekine utakmice protiv Maccabi Tel Aviva u play-offu kvalifikacija za Europsku ligu. Ipak, Sarpsborg je pokvario planove Bijelima, izbacio ih iz Europe i natjerao ih da se koncentriraju na HNL, gdje će im ambicije uvelike odrediti i završnica aktualnog prijelaznog roka, koja je pod posebnim povećalom jer će riječki prvoligaš umjesto UEFA-inim sredstvima budžet zatvarati prodajom igrača.

Zatvaranje budžeta

Naravno, nitko ne može jamčiti da bi Rijeka prošla Maccabi u dvije utakmice, no krah europskih ambicija istog je trena u prvi plan gurnuo prodaju igrača. Predsjednik Bijelih Damir Mišković nakon te je utakmice najavio da politika kluba ostaje ista, da igrači za koje dođu zadovoljavajuće ponude mogu otići, ali je i podvukao da neće biti velikih promjena. Ipak, budžet nekako treba zatvoriti, Mišković je više puta isticao da kada planira financiranje kluba, pokušava razmišljati godinu dana unaprijed. Shodno tome ako je priča za ovu sezonu, što se tiče novca, zatvorena, pokušat će se iskoristiti prilika da se zatvori budžet i za iduću sezonu.

Koliko je Rijeka izgubila propuštenom prilikom za plasman u grupnu fazu Europske lige? Za nastup u trećem pretkolu Europske lige na Rujevici su inkasirali 280 tisuća eura, dok bi im pobjeda u play-offu i plasman u skupine donio 2,93 milijuna eura. Rijeka bi tako, taman i da ne osvoji nijedan bod u grupnoj fazi natjecanja, zaradila nešto više od tri milijuna eura. Usto, svaki remi u skupini honorira se sa 190 tisuća eura, pobjeda s 570 tisuća eura, što znači da je ponavljanjem učinka iz prošle europske sezone, kada je osvojeno sedam bodova, još 1,3 milijuna eura moglo doći u riječku blagajnu. Tu treba dodati i 500-tinjak tisuća eura od UEFA-ina market poola, prihode od ulaznica, sponzora, a sve se bi se još i povećalo eventualnim prezimljavanjem u Europi, koje, vidjeli smo prošle sezone, nije nemoguća misija.

Najbolja prilika

Drugim riječima, Rijeka je jednom dobrom europskom sezonom mogla zaraditi koliko i na transferu Filipa Bradarića, koji je otišao za 4,75 milijuna eura u Cagliari nakon što je tri i pol sezone nosio dres Bijelih, odnosno puno više nego na transferima igrača poput Močinića, Ristovskog, Eleza, Mišića, Vargića, Bezjaka...

Europa je, bez imalo dvojbe, najbolja prilika hrvatskim klubovima da podebljaju svoje bankovne račune, tako da će na Rijekinu računu u odnosu na prošlu sezonu sigurno ostati rupa s obzirom na to da su prošle godine na Rujevici od europskih nastupa zaradili čak 7,1 milijun eura.

Iznos je skočio zbog nastupa u play-offu Lige prvaka, koji se honorirao s tri milijuna eura, 2,7 milijuna eura Rijeka je dobila za nastup u grupnoj fazi Europske lige, 320 tisuća eura za nastup u pretkolu Lige prvaka, a sve je još podebljano sa sedam osvojenih bodova koji su se prošle sezone honorirali sa 120 tisuća eura svaki. Sada je sve ostalo na 280 tisuća eura iz trećeg pretkola, što znači da će se ta razlika morati krpati prodajom igrača (do kraja aktualnog prijelaznog roka ili nazimu) jer drugog iole ozbiljnog izvora prihoda na Rujevici u ovom trenutku nemaju.

Linker
26. travanj 2024 03:15