Damir Krajac/CROPIX
'NEĆEMO STATI NA OVOME'

DOŠAO NA MAKSIMIR I ISPALIO REČENICU ZBOG KOJE SU GA ČUDNO GLEDALI 'Vidite kako sam dobro prognozirao? Pogledajte Hajduk, a kod njih nema uspjeha!'

EMIR DILAVER Stoper koji će uz kolegu Theophile-Catherinea prekosutra držati ključeve Dinamove obrane protiv nogometaša češke Viktorije u Plzenu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. veljača 2019. 14:08

Emir Dilaver je zdrav i spreman za veliki okršaj u Plzenu! To je svakako jedna od onih vijesti koje su razveselile sve u Maksimiru. Izvrsni stoper uz kolegu Theophilea drži ključeve srca Dinamove obrane. Kad je on u formi, ne primaju se pogoci.

- Super sam, sve je u redu, jedva čekam da starta utakmica. Ma, nije bilo ništa posebno, događa se dosta puta u sezoni, pa eto... Zato smo odlučili malo odmoriti prošlu utakmicu. No nema problema, sve je OK - kaže nam Dilaver.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Dinamo Zagreb v RSC Anderlecht - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - December 13, 2018  Dinamo Zagreb's Emir Dilaver in action with Anderlecht's Ivan Santini    REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
Ivan Santini u dvoboju s Emirom Dilaverom tijekom prošlosezonskog okršaja Dinama i Anderlechta

Nešto specijalno

Kažemo mu kako su se mnogi preplašili da će Dinamo u Plzenu igrati bez prvog stoperskog para jer je i Theophile bio u problemima?

- Teo je izostao privatno zbog djeteta, ali i on je posve spreman. Svi smo spremni, svi želimo igrati, a najvažnije jest da smo zapravo svi u nekoj vrsti euforije, ali kontrolirane euforije. Odlučni smo u Europi opet napraviti dobar, pravi rezultat.

Pitamo ga ima li neki poseban osjećaj prije ovako velike utakmice koja Modre očekuje u četvrtak?

- Znate kakav je osjećaj? Pa, onaj koji kazuje da je pred nama opet nešto specijalno, nešto posebno. To najbolje vidimo po zanimanju navijača, zar ne? Ulaznice se prodaju ludo, samo se priča o tim utakmicama s Viktorijom. Međutim, mi smo imali za odraditi dvije prvenstvene utakmice prije toga, obje smo odradili uspješno. Znam da smo napravili povijesni rezultat, ali nismo se time zadovoljili. Želimo još više iskoračiti u povijest, napraviti još jedan korak, još veći od svih ovih dosadašnjih. Mi hoćemo maksimum od Europske lige, nećemo stati na ovome, nikako nećemo stati.

GNK Dinamo (screenshot)

Ima jedna zanimljiva priča vezana uz Dilavera. Kad je stigao u Maksimir, jedna od njegovih prvih rečenica bila je “vratit ćemo navijače u Maksimir”. Malo smo ga čudno gledali. Dođe novo lice i odmah u eter gurne takvu rečenicu, u najmanju ruku izgledao nam je neobično. Na koncu, ispalo je točno, za Dinamove europske oglede traži se ulaznica više.

- Vidite kako sam dobro prognozirao? Hvala Bogu da je tako ispalo. Ovaj klub treba imati pune tribine, treba imati veliku vojsku navijača. Vidite kako Hajduk ima puno navijača? A Hajduk nema uspjeha! Dok Dinamo ima uspjeha, osvaja trofeje, igra proljeće u Europi. Zato mora imati puno navijača, jer je to jedino normalno. Vidio sam koliko je Dinamo prije imao članova. Iskreno, bio sam šokiran kad sam došao i vidio stanje na tribinama. Zato sam i kazao da ćemo vratiti navijače, članove kluba. Ovaj klub mora uživati skupa sa svojim navijačima, to je iznimno važno. Cijeli Zagreb, veliki dio Hrvatske mora biti uz Dinamo. U bivšoj Jugoslaviji ta najveća četiri kluba su uvijek imala puno navijača. Sad mislim da će i ove sezone i svih idućih naši navijači uživati s nama, veseliti se našim dobrim igrama i pobjedama. Ako i dalje budemo igrati kao sada, onda ćete vidjeti da će Dinamo u godinama što slijede imati pune tribine.

VIDEO: Tomislav Juranović

Ne treba motivacija

Koliko je Emir u svojoj karijeri odigrao ovako velikih utakmica kakva je ova u Plzenu?

- Pa, imao sam dosta važnih utakmica u karijeri. Ova što slijedi svakako je jedna od tih. To su top ogledi koje obožavam. Kad se igraju takve utakmice, onda se zapravo ništa ne treba pričati ne treba vam nikakva motivacija. Jedino se priča o taktici. To je to, ništa drugo. Što ti treba u takvim utakmicama? Pa uvijek malo sreće, neke stvari se moraju posložiti, ali svi znamo da ćemo ući sa sto posto kapaciteta u takvim ogledima. Da se tako izrazim, “motiviran si do bola”.

Dobro, kako vam se čini Viktoria iz Plzena?

- Jaki su, dobri. Gledao sam ih. Čak i prije nego što sam saznao da ćemo igrati protiv njih. Nezgodni su. Nisu atraktivno ime, ali ljudi igraju dobar nogomet, imaju dobre igrače, u dvije utakmice biti će vrlo zanimljivo i vrlo teško. Međutim, mi maksimalno vjerujemo u sebe, znamo dobro da smo - dobri. Naša svlačionica prepuna je sjajnih nogometaša, to me čini jako, jako samopouzdanim, to mi daje vjeru da ćemo opet čekati ždrijeb i sljedećeg suparnika. Nego, vratimo se Viktoriji. Gledao sam ih protiv Slavije iz Praga. Utakmica je bila dosta jaka, Viktoria je neviđeno čvrsta momčad, a stekao sam dojam da mogu postizati pogotke iz svake situacije. To je opasno, tu su najjači. Da, mogu zaključiti, jako su brzi, to sam primijetio. Kažem, nisu atraktivni, ali su kvalitetni. No, vjerojatno oni tako misle o nama.

Može li se, recimo, Viktoria usporediti s Young Boysima? Pojačala se francuskom napadačem Jean-Davidom Beauguelom koji podsjeća na onog Hoaraua koji vam je presolio juhu u Maksimiru.

- Ne, ne bih ih ja usporedio s Young Boysima... Oni su nekako miks radničke momčadi, ali i jakih individualaca. Nekako mi je najbolja usporedba s - Dinamom! Imaju pozitivnu, dobru energiju baš kao i mi. Jer inače ne bi igrali Ligu prvaka i stigli ovdje gdje su stigli. Oni nisu iz lige Petice, a uspjeli su poput nas. Samo se na taj način može uspjeti, s tom jakom energijom i motivacijom. S dobrom atmosferom. Zato kažem da su zapravo najsličniji Dinamu!

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Uvijek netko ‘gazi’

U Plzenu neće biti Izeta Hajrovića, najboljeg Dinamova europskog strijelca, neće biti ni Marija Gavranovića, još jednog sjajnog golgetera. Koliki je to hendikep za Dinamo?

- Normalno je da će nam njih dvojica nedostajati. No, vidjeli ste tijekom jeseni da smo dosta rotirali, da imamo mnogo kvalitetnih igrača. Upravo nas to drži ove sezone. Imamo uvijek dobra rješenja. Kad nekoga nema, uvijek dođu oni koji ih adekvatno zamijene. Tako da mi nemamo problema s izostancima. Uvijek netko “gazi”. Tako će biti i u Plzenu - zaključio je Dilaver.

Dinamo u prosjeku primao 2,4 puta manje golova od Viktorije

Viktoria 36 golova u 28 utakmica, Dinamo 19 u 35. Tako izgleda obrambeni učinak momčadi ove sezone momčadi koje će se sučeliti u četvrtak u Europskoj ligi. Modra statistika puno je bolja, momčad trenera Nenada Bjelice u prosjeku je u svim natjecanjima primila tek 0,54 pogotka po utakmici, a ona Pavela Vrbe 1,29.

U prosjeku 2,4 puta više. Nije ipak sve tako jednostavno, jer je Viktoria jesen provela u malo jačem europskom natjecanju od Dinama. U svih šest utakmica u skupini Lige prvaka Česi su primili barem pogodak; od CSKA Moskve tri, od Rome šest i od Real Madrida sedam. Ukupno 16. Dinamo je u šest utakmica u skupini primio tek tri gola, dva od Spartaka iz Trnave i jedan od Fenerbahčea. Čak je triput vratar Dominik Livaković uspio svoju mrežu zadržati nebranjenom.

Lukaš Hejda i Roman Hubnik bili su standardni stoperski dvojac u Ligi prvaka, ali Hejda se prošlog vikenda ozlijedio i u paru s kapetanom Hubnikom bit će Ludek Pernica. On i Hubnik su ove sezone zajedno počeli i završili 12 utakmica ove sezone. Išlo im je jako dobro, Viktoria je u tim utakmicama primila tek devet golova i izgubila samo jednu utakmicu; na gostovanju kod Jabloneca 0:3 u rujnu prošle godine u prvenstvu. Ukupni skor Viktorije s njima kao stoperima je deset pobjeda, po jedan remi i poraz te gol-razlika 26:9.

Dinamov stoperski par u Plzenu bi trebali činiti Emir Dilaver i Kevin Theophile-Catherine, koji su sjajno funkcionirali zajedno. Ukupno su od 1. do 90. minute skupa kao stoperi u svim natjecanjima odigrali 17 utakmica, ostvarili 10 pobjeda, šest remija i tek jedan poraz, a Dinamova je gol-razlika u tim dvobojima 25:8. (dd)

Linker
20. travanj 2024 15:45