REUTERS/Rafael Marchante
INSTITUCIJA I NAJVEĆI TURSKI KLUB

EVO ZAŠTO FENERBAHČE JEDNOSTAVNO 'MORA' IĆI NA POBJEDU PROTIV DINAMA NA MAKSIMIRU Izvor iz Turske tvrdi: 'Modri će pobijediti, to slobodno napišite'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2018. 10:11

Fenerbahče je u gostima svladao Konyaspor 1:0 i prekinuo niz od tri uzastopne izgubljene utakmice u turskom prvenstvu. U pravom trenutku za gostovanje kod Dinama, iako naš suradnik iz Istanbula Vedat Vatansever vjeruje da im to novo samopouzdanje neće biti dovoljno u Maksimiru.

- Dinamo će pobijediti, tu moju prognozu slobodno napišite - kazao nam je Vedat.

Tek su u stvaranju

I sam je navijač Fenera, kluba za kojim luduje prvenstveno azijski dio Istanbula.

- Fenerbahče je tek u stvaranju, to je ekipa kojoj treba vremena za nešto više, Dinamo je ovog časa bolji. No, za Fener je velika stvar što je dobio Konyaspor, bio bi to povijesni negativan niz da su poraženi i u toj utakmici.

U pet kola osvojili su šest bodova i stacionirani su u donjem dijelu ljestvice, iako je sezona tek počela ne izgledaju kao jedan od glavnih konkurenata za naslov prvaka, što je za njih najgora moguća vijest. Dosta su mijenjali ekipu zadnjih godina, no i dalje je tu niz poznatih imena. U Europi vide šansu za prolaz skupine, a u tom cilju bitna im je utakmica s Modrima.

- Najopasniji igrači su Slimani i Benzia, kojeg su doveli iz Lillea. Taj alžirski prednji pogon. Slaba točka je golman, nisu našli pravo rješenje i ne bi me čudilo da na vrata stane iskusni Volkan, a loša je i obrana - Vedatova je recenzija, međutim, iako je veće šanse dao hrvatskom prvaku, kaže da Fenerbahče u Zagreb dolazi po tri boda.

To je institucija

I to s teretom...

- Moraju dobiti, moguće je i da trener Phillip Cocu dobije otkaz ako izgube od Dinama. Iznimno im je važna ta utakmica jer očekuju da će učvrstiti samopouzdanje i steći dobru poziciju u Europskoj ligi. Za vikend imaju derbi s Bešiktašem, u njega žele ući u pobjedničkom raspoloženju.

Atmosfera oko kluba je pozitivna, unatoč osjetnom padu kvalitete.

- Novi je predsjednik, direktor, sportski direktor, trener… Kompletno vodstvo je tek krenulo s poslom. Predsjednik je Ali Koc, čovjek iz najbogatije turske obitelji. Navijači ga vole, oni su ga doveli na čelnu poziciju. Obožavaju ga zato što nije samo prvi u klupskoj hijerarhiji, on je navijač, dušu je dao za Fener, i to svi jako cijene. Inače, veliki prijatelj s Kocom je Neven Spahija, hrvatski košarkaški trener, a jako dobar s njim je i Stjepan Tomas. Fener je institucija, najveći klub u Turskoj, bez obzira na rezultate koje je imao Galatasaray. S najviše navijača. Biti predsjednik Fenerbahčea to je, moglo bi se reći, druga najvažnija funkcija u zemlji. Nakon predsjednika države. No, nezgodno je ako nema uspjeha...

Korekcije su moguće

Ovog časa fanovi, cijela medijska i ina mašinerija koja prati klub još misle da mogu sve popraviti.

- Računaju da je prvenstvo duga utrka i da se mogu boriti za naslov prvaka. Da će nadoknaditi zaostatak. Međutim, kao i svi klubovi u zemlji imaju financijske probleme. I to velike. Ne mogu raditi transfere kao nekad, zato nisu uspjeli naći pravog golmana - konstatirao je Vedat, koji također dolazi u Zagreb na utakmicu.

Baš je enigma kako će taj dvoboj izgledati? Koliko je doista Fener uzdrman ili će, poput mnogih, “oživjeti” u Zagrebu. I definitivno izići iz rezultatske krize.

Fener u prvenstvu

11/08/18. Fenerbahče - Bursaspor 2:1

18/08/18. Yeni Malatyaspor - Fenerbahče 1:0

25/08/18. Göztepe - Fenerbahče 1:0

01/09/18. Fenerbahče - Kayserispor 2:3

16/09/18. Konyaspor - Fenerbahče 0:1

Turska tablica

1. Galatasaray 12

2. Kasımpaša 12

3. İstanbul Başak 12

4. Bešiktaš 10

5. Konyaspor 8

6. Kayserispor 8

7. Trabzonspor 7

8. Yeni Malatyaspor 7

9. Ankaragücü 7

10. Antalyaspor 7

11. Fenerbahče 6...

OSIGURAJTE PRIJENOSE DINAMA U EUROLIGI – KLIKNITE OVDJE

Linker
25. travanj 2024 10:58