Foto: Goran Mehkek / CROPIX
POSLOŽENE KOCKICE MOZAIKA

FORMULA USPJEHA BJELIČINIH MUŠKETIRA Ostaju na stadionu i nakon treninga da bi se družili, zezaju se i spremni su učiniti baš sve jedan za drugoga

FORMULA USPJEHA Kemija je učinila Dinamovu momčad jednom velikom i sretnom obitelji
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. studeni 2018. 13:22

Znamo da zvuči otrcano kad neki igrač ili trener kaže da je atmosfera u momčadi odlična, jer tko je ikad rekao da je atmosfera loša? Međutim, atmosfera se ne da sakriti niti frizirati, kad-tad primijeti se je li ona doista tako dobra ili je stvarnost suprotna. U ovom Dinamu dvojbe nema, pratimo klub godinama, bio je dobrih i lošijih atmosfera u svlačionici, većeg ili manjeg zajedništva, ali ovakvu kemiju i dobre vibracije uistinu ne pamtimo, to se jednostavno osjeti u svakom koraku igrača, u svakom nastupu.

Kako se uopće rodila ta kemija, kako je Dinamova momčad postala jedna velika i sretna obitelj?

- Trener nam je uoči utakmice rekao da igramo jedan za drugoga, da budemo kao braća na terenu i to smo i napravili - kazao je poslije utakmice Amer Gojak i potvrdio tu osnovnu priču ovog Dinama. Njihova je mantra “svi za jednoga”, od toga ne odustaju.

Zdrava konkurencija

Naravno, priča o atmosferi ima više poglavlja. Jasno da je i tu najveća zasluga trenera Bjelice. Te njegove rotacije i to povjerenje koje stalno naglašava dovele su do toga da u kabini nema nezadovoljnih igrača. Svi se osjećaju važnima, svi imaju svoju ulogu. To stvara zdravu konkurenciju i pobjednički mentalitet, što dakako opet rađa još pozitivniju atmosferu i tako u krug.

- Ja nisam prva špica, ja sam tu da pomognem momčadi i odigram što bolje kad dobijem priliku - rekao nam je nedavno Mario Budimir, najstariji igrač u svlačionici, kojega upravo mnogi ističu kao pravog profesionalca i igrača od kojega mlađi mogu učiti.

Tajna tog “bratstva” u Dinamu zapravo jest u karakteru svih tih dečki. Bjelica je inzistirao na takvim igračima, k tome, želio je na ljeto u momčadi imati što više momaka s “ovih prostora”, koji su bliski po jeziku i mentalitetu. Jedan od važnih ljudi u toj je priči bio i Emir Dilaver.

- Vidjet ćete, on je odličan igrač, sjajan karakter, brzo će se prilagoditi i biti jedan od vođe ove momčadi - kazao je Bjelica ljetos o Dilaveru, a on je već u prvim utakmicama opravdao tu ulogu. Pamtimo onu situaciju iz Be’er Sheve kad je priskočio u pomoć Daniju Olmu i ušao u “fajt” s domaćim igračima.

- Naravno da ću uvijek pomoći suigraču, stati iza njega. A ako Olma treba netko tući, onda ću to biti ja - rekao je kasnije Dilaver.

Nije jedini, kako god je tko dolazio, uglavnom se vrlo brzo prilagodio u takvu atmosferu. Često je u Dinamovoj svlačionici bilo klanova. Stranci na jednoj strani, domaći na drugoj, ili mlađi “protiv” starijih, nezadovoljni vs. privilegirani, kako kad. Ali sad to uistinu nije slučaj, naravno, nisu svi sa svima jednako prisni i bliski, što je i normalno, no doista je dojam da su svi spremni dati sve za svakoga, svi su nekako povezani. Danas nije u Dinamu rijedak slučaj da igrači ostaju još neko vrijeme nakon treninga i obveza na stadionu, igraju u hotelu bilijar ili pikado, druže se, slušaju glazbu i stalno se zezaju. Kad god stignu, jedan drugome spuštaju.

Nije problem

- Znam da se Mario Gavranović baš nije razveselio mome povratku, jer ga redovito pobjeđujem u pikadu - rekao je u jednom intervjuu Nikola Moro, pa mu je Gavro uzvratio:

- Želim demantirati Morine navode, često ga pobjeđujem.

I onda krene zezancija, spuštanje. Ne pamtimo da smo radili neki intervju, s bilo kojim igračem, a da mu netko drugi nije u prolazu nešto dobacio, ubacio se nekim pitanjem, počeo ga nasmijavati... Pa onda Dani Olmo, koji bi vrlo skoro mogao postati najvrjedniji eksponat na tržištu od svih igrača u svlačionici, koji nakon treninga i dalje nosi čunjeve ili bočice, jer ipak je najmlađi.

- Meni to nije problem, daj Bože da nosim što dulje te čunjeve, to znači da sam najmlađi i da je preda mnom još puno godina karijere - rekao je Olmo.

Logično i točno, ali kad se sjetimo da su ne tako davno neki vršnjaci rogoborili zbog sličnih obveza.

Detalji jednog mozaika, jedne odlične atmosfere u Dinamovoj svlačionici ove sezone. Naravno, uz sve to i povratak navijača na stadion, sve pozitivnija atmosfera i u javnosti, sve je to utjecalo da Dinamo danas ima ovakvu momčad, koja zajedno može srušiti svakoga.

- Stvarno smo svi odlično kliknuli, sjajno se slažemo, baš smo prava momčad. Imamo povjerenje jedni u druge, u trenera, on u nas, funkcioniramo vrhunski - rekao je u nekoliko navrata i kapetan Ademi, koji bolji od svih zna koliko je zapravo ova momčad doista - momčad.

Bjeličini mušketiri uz poklič “svi za jednoga, jedan za sve” marširaju i dalje. Ponekad se čini da im je teže izbjeći neku spačku i zezanciju suigrača u svlačionici, nego čvrst start suparničkog stopera.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Oni su ispisali povijest...

Dominik Livaković - Intelektualac u rukavicama. Upisao je fakultet, ali zasad na tome i ostao.

Danijel Zagorac - Insajderske informacije kažu da je najbolji pjevač, k tome i pasionirani skupljač dresova afričkih igrača, veliki navijač Parme. I jako dobar poznavatelj znakovnog jezika.

Petar Stojanović - Njegov frizer iz Slovenije ‘šiša’ pola svlačionice. Osim što je zadužen za frizure, on je i blagajnik, čuvar momčadske ‘kasice prasice’.

Dino Perić- Jedan od najboljih igrača ‘Fortnitea’ i zaljubljenik u bilijar. Najčešći protivnik - Marko Lešković.

MarkoLešković - Dakle, cijenjeni partner Dine Perića za bilijarskim stolom. Obojica su Slavonci, dok igraju najčešće slušaju slavonske pjesme.

Kevine Theophile-Catherine - Samozatajan i nenametljiv, slovi za jednog najvećih profesionalaca u momčad. Zagreb će pamtiti i po rođenju djeteta.

Emir Dilaver - Nadimak Veliki Blek sve govori. Jedan od vođa ove momčadi.

Amir Rrahmani- Kažu da je on najduhovitiji u svlačionici. Gotovo da nema spačke i šale u kojoj on nema svoje prste.

Sadegh Moharrami - Sramežljiv, još se nije privikao na novu životnu okolinu. Uči hrvatski, navodno dobro napreduje.

Marin Leovac - Obiteljski čovjek, profesionalac i uspješan u kartaškoj igri Uno.

Arijan Ademi - Kapetan, vođa, igrač čija se riječ sluša. ‘Odgajatelj’ mlađih igrača, autoritet.

IvanŠunjić - Bolje mu ide na terenu, nego za volanom. Još polaže vozački, a na treninge ga dovozi otac.

AmerGojak - Dobri duh svlačionice, uvijek spreman za zabavu i pjesmu. Veliko srce, široka duša.

NikolaMoro - Živa energija, ‘struja’. Pa čovjek se nakon manje od šest mjeseci oporavio od reške ozljede koljena.

Izet Hajrović - Modni guru Dinamove svlačionice. Njegove modne trendove mnogi pokušavaju slijediti, uglavnom neuspješno.

DamianKadzior - Poručio da će do kraja godine dati intervju na hrvatskome. Zasad je. kažu, u tri mjeseca naučio 80 posto jezika.

Dani Olmo - On je, pak, nedavno položio vozački. Na neki način ‘beba’ svlačionice, strastveni igrač PlayStationa.

Mario Šitum - da postoji nagrada Mister simpatičnosti pripala bi njemu. Uvijek nasmijan i pristupačan, dobro raspoložen.

Mislav Oršić - Izrazito obiteljski čovjek, surpuga Suzana i sin Manuel jedine su mu preokupacije. Stručnjak za azijsko tržište, svima daje savjete, ponajviše o Južnoj Koreji.

AntonioMarin - još jedna ‘beba’ u svlačionici, u mrtvoj utrci sa Šunjićem tko će prije položiti vozački.

Bruno Petković - DJ u svlačionici, zadužen za glazbu. Hvale ga da je veliki šarmer.

Mario Gavranović - osim što je poliglot, uporan je igrač pikada. Dvoboji njega i More već su postali mitski.

Mario Budimir - najiskusniji u svlačionici, mjerna jedinica flegmatičnosti, ništa ga ne može izbaciti iz takta.

Luka Menalo- također dobrih duh svlačionice, uvijek nasmijan, simpatičan.

Mario Musa- profesionalac, pristojan i samozatajan momak.

Lovro Majer - na terenu još nije pokazao što zna, izvan njega pravo - ‘milo dijete’.

Rezultati by SofaScore

Linker
27. travanj 2024 00:14