CROPIX
EUROPSKI SPEKTAKL U ZAGREBU

FOTO: TO JE EUROPSKI DINAMO! MAKSIMIR SE TRESE, PALA JE MOĆNA BENFICA Fantastični Modri strašnim nastupom nagovijestili četvrtfinale Europske lige!

Dinamo je i bez trenera Nenada Bjelice na klupi odigrao svoju najbolju europsku utakmicu ove godine. Zahuktala Benfica pala je u Zagrebu s 1:0 golom Brune Petkovića, a po prilikama su Modri trebali imati i koji gol prednosti više. Za tjedan dana je uzvrat osmine finala Europske lige u Lisabonu, a jedina sjena na maksimirsku fantastičnu večer su žuti kartoni dva važna igrača - Leovca i Šunjića koji neće imati pravo nastupa.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. ožujak 2019. 11:06

DINAMO - BENFICA 1:0 (Petković 37'-11m)

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Šunjić - Kadzior,(od 83. Šitum) Gojak (od 78. Moro), Olmo, Oršić - Petković (od 88. Gavranović). Trener: Rene Poms.

BENFICA (4-4-1-1): Vlachodimos - Corchia, Ruben Dias, Ferreira, Grimaldo - Gedson (od 70. Živković), Florentino (od 58. Rafa Silva), Gabriel, Krovinović - Felix - Seferović (od 35. Cervi). Trener: Bruno Lage.

'Ale, ale, Dinamo ale', orilo se Maksimirom, sve tribine bile su na nogama, sudačka nadoknada na vrhuncu, Benfica u napadu u pokušaju izjednačenja! Nisu Portugalci uspjeli, nisu zabili gol, pala je u Maksimiru i Benfica, nema granica za ovaj Dinamo, Bruno Lage izgubio je svoju drugu utakmicu na klupu lisabonskog velikana.

Petkovićev gol s bijele točke bio je presudan, dovoljan za pobjedu. Veliku pobjedu, pobjedu iz sna. A je li taj gol dovoljan i za prolaz? To ćemo vidjeti za tjedan dana na Luzu, sreća je velika, rezultat koji bi potpisali svi prije utakmice, ali nakon onoga što smo vidjeli ostaje ipak žal što još koja lopta nije završila iza Vlachodimosa. Trebala je, Dinamo je imao tih 2:0 u nogama.

Barem 2:0! Igrala se 45. minuta. Petković je odlično proslijedio loptu do Gojaka, on je bio sam pred Vlachodimosom. Iz gledateljskog kuta izgleda uistinu nemoguće da to nije gol. Grk je već bio na tlu, ali Gojak je pucao baš tamo gdje je on bio, odbio je loptu u korner. Dinamov veznjak uhvatio se za glavu, 'poludio' je i Nenad Bjelica na stepenicama kraj novinarske lože. Bio bi to gol za 2:0 na samom kraju poluvremena, gdje ćeš bolje psihoterapije, gdje ćeš boljeg trenutak za dodatno 'zakucavanje'. Ali, nije Gojak zabio ostalo je na odmoru 1:0.

Što smo vidjeli do tada? Benficu koja je, definitivno, ozbiljna momčad i koja zna igrati, ali i koja je ipak bila bez svojih nekoliko jakih aduta. Možda su Modri na početku bili i preoprezni, čak malo i sputani, pa je prvu veliku šansu imao lisabonski klub. Grimaldo je izbio sam pred Livakovića već u sedmoj minuti, ali Dinamov je vratar bio impresivan. Kao što je onomad zaustavio Engleze na Rujevice, tako je sad matirao Portugalce. Opasno, baš opasno. Ali, nakon toga je još opasniji bio Dinamom.

Nenad Bjelica nije bio previše temperamentan na tribini, osim tog Gojakovog promašaja, nije trošio previše energije. Bio je strpljiv, kao i njegovi igrači, koji su bili sve konkretniji. Prvo je Oršić pucao pokraj gola s 18 metara, a onda se razigrao Dani Olmo. Bio je glavni Dinamov igrač, sasvim zasjenio tog opjevanog Joaa Felixa. Pucao je Olmo, Vlachodimos 'skinuo'. Zatim je nakon 'box to box' minuta pucao i Kadzior, opet je Vlachodimos bio oprezan. Imao je u tim trenucima Dinamo Benficu, nedostajala je samo egzekucija, daleko je portugalska momčad u tim trenucima bila od svih bajki koje smo slušali zadnjih dana o njoj. Sa svih strana. U 35. minuti nova nevolja za Lagea, kao da ju je provocirao svojim postavkama.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ozlijedio se glavni napadač Seferović, ušao je Cervi. I samo koju minutu kasnije, Maksimir je eruptirao. Olmo je briljantno ušao ispred Rubena Diasa, ona ga je oborio. Inače, taj Ruben Dias bi, navodno, u paketu s Felixom mogao otići za 180 milijuna eura. Uf... Michael Oliver i inače je 'lagan' na penalima, ali ovdje i nije bilo dvojbe. Petković je zabio s bijele točke, Dinamo je vodio. Sad, opet se sjetimo onog Gojakovog promašaja...

Kreno je nastavak Oršićevim promašajem, loše je ciljao s lijeve strane, potom je Benfica malo preuzela kontrolu, a u 58. minuti uveo je Lage Rafu SIlvu. Odnio je vrag šalu. Leovac je dobio žuti karton, neće ga biti u Lisabonu, to mu je treći. Opet je Gojak natjerao Bjelicu na nervozu, nije navrijeme odigrao zadnji pas ili pucao. Zamijenio ga je Poms u 77. minuti, ušao je Moro i odmah uzeo loptu i pokrenuo napad. Koji Olmo nije najbolje završio.

Nestalo je malo i snage Modrima, Benfica je krenula u zadnjih 15 minuta po gol, Dinamo se branio, izbijao lopte. Bilo je tu puno krivih dodavanja, ali nije ni Benfica napadački briljirala, nakon te sedme minute nije stvorila pravu šansu. Branili su se grčevito Dinamovi igrači zadnjih desetak minuta, publika im je daval snagu. Preživjeli su, idu u Lisabon s 1:0, potpisali bi to svi prije utakmice. Jedino, treći je žuti dobio i Šunjić, nema njega, nema Ademija, bit će to gadnih 90 minuta, čisti survivor! Onda je Stojanović ubacio, Oršić pucao iz prve, preko gola. Pa Šitum u sudačkoj nadoknadi nakon kornera! Sjajan rezultat, čudo, samo da na kraju ne bismo plakali za tim promašajima.

DINAMO - BENFICA 1:0 (Petković 38' p.)

DINAMO: Livaković - Leovac, Dilaver, Theopile-Catherine, Stojanović - Šunjić, Gojak - Oršić, Olmo, Kadzior - Petković

BENFICA: Vlachodimos - Grimaldo, Ferreira, Ruben Dias, Corchia - Krovinović, Gabriel, Florentino, Gedson Fernandes - Joao Felix, Seferović

-----------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Kakva prilika za Dinamo! Olmo je ubacio iz kornera, a Šitumov udarac glavom prohujao je pored vrata Benfice! Kako je malo nedostajalo...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Sjajna šansa za Dinamo! Stojanović je probio po desnome boku i ubacio u šesnaesterac, a Oršić je s desetak metara pucao preko gola!

88' - Posljenji put mijenjaju Modri na ovoj utakmici. Izašao je Bruno Petković uz gromoglasan pljesak s tribina, a zamijenit će ga Mario Gavranović.

85' - Prilika za Benficu. Grimaldo je izveo slobodnjak s oko 25 metara, no Livaković bez poteškoća hvata taj udarac.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Mario Situm.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

84' - I druga zamjena u Dinamu. Izlazi Damian Kadzior uz ovacije s tribina, a priliku dobiva Mario Šitum.

84' - Problemi za Dinamo! Ivan Šunjić morao je očistiti jednu situaciju, dobio je žuti karton zbog prekršaja i neće moći igrati u Lisabonu. Neće biti ni Ademija te će to biti velik nedostatak za Modre.

78' - Prva promjena u momčadi Dinama. Izlazi Amer Gojak, a zamijenit će ga Nikola Moro. Gojak je ispraćen pljeskom s tribina.

75' - Kakva je ovo bila prilika za Dinamo! Sijevnula je polukontra i Gojak je bio u naletu, no njegov je završni pas bio neprecizan pa je Benfica lako presjekla taj pokušaj. Petar Stojanović je morao napraviti prekršaj na centru kako bi spriječio kontru Benfice te je zbog toga dobio žuti karton.

73' - Službene brojke kažu da je na Maksimiru 29 704 gledatelja.

71' - I posljednja zamjena za Benficu, ušao je srpski reprezentativac Andrija Živković umjesto Gedsona Fernandesa.

68' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Marin Leovac zbog prekršaja na Joau Felixu. Leovac neće moći igrati u uzvratnom susretu u Lisabonu.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: MArin Leovac
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

66' - Prilika za Benficu. Pucao je Krovinović s dvadesetak metara, no Theopile-Catherine je uspio blokirati njegov udarac.

65' - Usporio se tempo u odnosu na prvo poluvrijeme, obje momčadi taktiziraju i čekaju potencijalne pogreške suparnika.

58' - I druga zamjena u momčadi Benfice. Izašao je Florentino, a mijenja ga 25-godišnji veznjak Rafa Silva.

55' - Čini se da su Portugalci konsolidirali redove, u ovom je trenutku posjed lopte 63 % - 37 % u korist Benfice.

48' - Fantastično otvaranje dinamovaca! Oršić je primio jednu loptu u šesnaestercu i pucao s desetak metara iskosa, no udarac je preletjeo gredu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima. Nadajmo se da će dinamovci završiti ovo poluvrijeme kao i prvo. Plavi, idemooo!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su bolje otvorili susret, dominirali cijelim poluvremenom i u potpunosti oduševili večerašnjom igrom na Maksimiru. Benfica je imala najbolju prigodu na samome početku susreta kada Livaković skida zicer u situaciji 'jedan na jedan', no dinamovci se nisu dali smesti te su do kraja prvoga dijela zagospodarili terenom. Apsolutno najraspoloženiji igrač i prvo ime susreta je Dinamov Španjolac Dani Olmo koji je stvorio nekoliko izglednih situacija, oduševio atraktivnim driblinzima, a na njemu je i napravljen jedanasterac koji je u pogodak za vodstvo pretvorio Bruno Petković. Modri su u posljednjim sekundama poluvremena mogli i povećati vodstvo, ali Gojakov udarac uspio je obraniti izvrsni vratar Benfice Vlachodimos. Nenad Bjelica s tribine gleda rapsodiju dinamovaca na Maksimiru, a momčad vodi njegov austrijski pomoćnik Rene Poms.

45'+1' - Uhh, kakav je ovo bio zicer za Dinamo! Petković je majstorski proigrao Gojaka koji je izbio sam pred Vlachodimosa, a vratar Benfice se još jednom istaknuo fantastičnom obranom! Šteta, ovo je bila gotovo pa stopostotna prigoda za Modre...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Fantastičnu utakmicu igra večeras Dani Olmo! Asistira, šutira, vodi igru, izborio je i jedanaesterac, a Portugalci jednostavno nemaju odgovora na sjajnu igru Dinamova Španjolca!

38' - GOOOOOOOOL! Bruno Petković je preuzeo odgovornost, pucao je po samoj sredini gola i gotovo rasparao mrežu! Dinamo vodi na Maksimiru 1:0!!!

screenshot

36' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Oršić je 'podvalio' sjajno dodavanje za Olma, a Ruben Dias ruši Dinamovu 'sedmicu' na samome rubu kaznenog prostora!

35' - Prva zamjena u momčadi Benfice. Umjesto Seferovića u igri je Franco Emanuel Cervi.

33' - Maksimirom se ori zaglušujuće navijanje! S jedne tribine odjekuje: "Dinamo!", a s druge odaziv: "Zagreb!".

32' - Nevolje za Portugalce! Haris Seferović se ozlijedio i neće moći nastaviti susret. Trener Bruno Lage prisiljen je mijenjati i već je poslao dvojicu igrača na zagrijavanje.

29' - Kakva je ovo prilika bila za Dinamo! Kadzior je izborio i zatim majstorski izveo slobodnjak s dvadesetak metara od gola Benfice, fantastično je pucao, a vratar Benfice je 'skinuo' taj pokušaj ispod same grede!

27' - Prilika za Dinamo! Opalio je Damian Kadzior s oko 25 metara, bio je to izvrstan udarac, a prohujalo je pored vratnice!

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

25' - Najbolju priliku na utakmici imala je Benfica, ali Dinamo je puno uvjerljiviji, redaju se prigoda za prigodom. Jako dobro izgledaju dinamovci večeras.

19' - I još jedan fenomenalan Olmov potez! Izvrsnu su akciju odigrali Modri, Oršić je s lijeve strane pronašao Olma u sredini koji odmah puca s dvadesetak metara, a Vlachodimos uz mnogo muke izbacuje loptu u korner!

15' - Što radi Olmo večeras! Još jedan atraktivan dribling Dinamove 'sedmice', a zatim je poslao okomitu loptu za Petkovića, ali nažalost je napadač Modrih već bio u zaleđu.

11' - Izvrsna akcija Modrih! Olmo je poslao fenomenalnu 'loptu s očima', a Oršić se sjurio prema golu Benfice, varkom se oslobodio dvojice braniča i s vrha šesnaesterca pucao po golu, no udarac je prohujao malo pored vratnice!

7' - Sjajna obrana Dominika Livakovića! Krovinović je poslao izvrsno dodavanje kroz Dinamovu obranu, Grimaldo se našao u situaciji 'jedan na jedan' s Livakovićem, a vratar Modrih skida taj zicer!

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

6' - I još jedan fantastičan dribling Dinamova Španjolca u kombinaciji s Petkovićem! Čini se da Modri nisu nimalo impresionirani portugalskim velikanom.

3' - Jurnuli su Plavi lavovi od prve minute, vidi se da su željni nadigravanja i dokazivanja. Olmo je izazvao euforiju na tribinama jednim atraktivnim driblingom na sredini terena!

1' - Počeo je susret na Maksimiru. Ajmooo, Plaviii!!!

-----------------------------------------------------------

18.50: Igrači Dinama i Benfice istrčali su na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Englez Michael Oliver. Maksimirske su tribine gotovo u potpunosti ispunjene, još samo na južnoj tribini ima mjesta. Atmosfera na stadionu je čudesna i sve je spremno za veliki spektakl u Europskoj ligi!

18.30: Pogledajte fantastičnu atmosferu na Maksimiru uoči okršaja s Benficom:

18.10: Gosti su u Zagreb doputovali bez braniča Andrea Almeide i napadača Pizzija i Jonasa. Nema niti Jardela koji se još nije oporavio. Od prve minute u sastavu je hrvatski nogometaš Filip Krovinović koji je nakon oporavka od ozljede koljena samo dva puta zaigrao u početnoj momčadi.

Dinamu je ovo čak 15. europska utakmica ove sezone. Do sada je upisao osam pobjeda, četiri remija i dva poraza uz razliku pogodaka 27-10.

17.50: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Dinama Nenad Bjelica najveću je dvojbu imao u vezi desnoga krila, a problem je riješio tako da će na desnoj strani od prve minute zaigrati Damian Kadzior. Lijevu će stranu kontrolirati Mislav Oršić, sredinu Dani Olmo, dok će im leđa držati Amer Gojak i Ivan Šunjić. U napadu je očekivano Bruno Petković.

Na klupi neće biti niti Bjelice kojeg je Uefa kaznila zabranom vođenja momčadi na jednoj utakmici jer je za vrijeme dvoboja protiv Viktorije Plzen, nakon jednog auta, povukao igrača Viktorije Milana Havela koji je držao loptu u ruci.

Umjesto njega momčad će voditi 43-godišnji Austrijanac Rene Poms s kojim Osječanin surađuje već godinama. Bjelica je smio do 90 minuta prije utakmice biti s momčadi i održati sastanak, a nakon toga ne smije imati nikakvu komunikaciju s momčadi i suradnicima.

"Utakmicu ću gledati na stepenicama pored novinarske lože, već su spremne sjedalice," kazao je.

Trener Benfice Bruno Lage pomalo je iznenadio sastavom, od prve će minute zaigrati rođeni Zagrepčanin Filip Krovinović.

17.45: Stigao je autobus s igračima Benfice:

VIDEO: Tomo Ničota

17:20: Čekamo sastave, Nenad Bjelica je zbog izostanka Ademija i Hajrovića morao smisliti rješenje u vezi i na desnom boku. Obrana je sigurno Leovac, Dilaver, Theopile, Stojanović, u sredini će biti Moro i Šunjić, lijevo Oršić, u špici Petković, a vidjet ćemo koji će potez Bjelica povući na desnom krilu.

17.00: Nakon što su skoro 50 godina čekali 'euro-proljeće', navijači Dinama uživaju u svakom trenutku ovosezonske nogometne bajke.

Posljednji put Dinamo je dohvatio euro-proljeće u sezoni 1969/70. plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova u kojem je ispao od Schalkea. Nakon toga uslijedile su godine prepune razočaranja. Sve do ove sezone kada je crni niz napokon prekinut.

Modri će večeras igrati čak 15. europsku utakmicu ove sezone. Do sada su upisali osam pobjeda, četiri remija i dva poraza uz razliku pogodaka 27-10.

Dinamo je svoj europski put započeo u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5-0, 2-2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2-0, 1-0), te play-off runda protiv Young Boysa (1-1, 1-2). Nakon ispadanja od Švicaraca, Dinamo je put nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini D ispred Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlechta. U šest utakmica upisali su četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 11-3. U osmini finala Dinamo je odmjerio snage s Viktorijom Plzen izgubivši prvu utakmicu 1-2, no u uzvratu je pobijedio sa 3-0.

16.00: Delegacije Dinama i Benfice imali su službeni ručak u restoranu Okrugljak nekoliko sati uoči utakmice

GNK Dinamo

Tomo Ničota

- Pogled na statistiku Dinama:

SN

- Pogled na statistiku Benfice:

SN

- S koje će pozicije trener Dinama Nenad Bjelica gledati utakmicu?

Nakon što je isključen protiv Viktorije iz Plzena, smjestio se na stepenicama odmah do novinarske lože. Ovoga puta bi se trebao smjestiti na suprotnoj strani, također na stepenicama, iza klupe Dinama. Direktor stadiona Miljenko Sakoman sa svojim dečkima već mu je montirao stolicu, tako da neće morati stajati, a smještaj na tome mjestu već mu je odobrio i delegat današnje utakmice. Na tim stepenicama znaju sjediti igrači koji nisu u kadru za utakmicu.

13.40 - Kako saznajemo, Dinamo će s tribina pratiti i Matjaž Kek te Gordan Ciprić, pomoćnik Roberta Prosinečkog

13.00 - Na Maksimiru će se večeras naći i brojni skauti iz redova europskih velikana pa su tako svoj dolazak već najavili predstavnici sljedećih klubova : Manchester United, Manchester City, Bayern, Borussia Dortmund, Fulham, Napoli, Inter, Slavia Prag, Sampdoria, Leverkusen, Barcelona, Wolverhampton, Sassuolo, Bordeaux, Lille, Atletico Madrid, Juventus i Milan

- "Ponosni smo na ono što smo postigli, ali i vrlo uzbuđeni pred novi izazov... Nismo zadovoljni. Želimo i dalje zajedno stvarati povijest!" - glasila je poruka Danija Olma uoči utakmice.

Linker
27. travanj 2024 00:30