Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
GENT IDE DALJE

FOTO: TUGA NA RUJEVICI, RIJEKA NIJE USPJELA IZBORITI SKUPINE EUROPSKE LIGE Bišćanovu momčad skupo koštala slaba reakcija u napadu nakon gola

Hrvatski doprvak na Rujevici je igrao uzvratnu utakmicu playoff-runde Europske lige protiv belgijskog Genta. Sastav Igora Bišćana "hvatao" je zaostatak od 1:2 iz prvog ogleda, no tu razliku Riječani nisu uspjeli anulirati. Susret je završio rezultatom 1:1, za Riječane je poentirao Jakov Puljić, a izjednačio je Igor Plastun.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 12:33

RIJEKA - GENT 1:1 (Puljić 31' / Plastun 33')

RIJEKA (4-1-4-1): Prskalo – Raspopović, Župarić, Punčec, Tomečak – Lepinjica – Acosty, Capan (od 72. Murić), Halilović (od 77. Gorgon), Lončar – Čolak (od 19. Puljić)

Trener: Igor Bišćan

GENT (4-4-2): Kaminski – Lustig, Plastun, Ngadeu, Asare – Owusu, Kums (od 78. Castro-Montes), Dejeagere, Odjidja-Ofoe – David, Depoitre (od 80. Kvilitaia)

Trener: Jess Thorup

RIJEKA, stadion Rujevica. Gledatelja: 7 562. Sudac: Francois Letexier

Nogometaši Rijeke remijem (1:1) protiv Genta oprostili su se od Europe, belgijski predstavnik pokazao se suviše jakim i kvalitetnim protivnikom da bi ga desetkovana momčad Igora Bišćana uspjela izbaciti. Doduše, Rijeka je nepune dvije minute bila među momčadima koje će se danas naći u grupnoj fazi Europske lige, Bijeli su postigli pogodak u 31. minuti koji ih je s onih 1:2 iz prve utakmice vodio dalje, ali (pre)brzo su pokleknuli pred pritiskom suparnika koji je po pitanju tehničke i fizičke snage ipak viša razina i koji je pokazao da je nogomet u ovakvim utakmicama često faktor koji radi prevagu. Šteta, jer Bišćan je još jednom dobro pripremio utakmicu, odigrali su Riječani hrabro i pametno, ali i dovoljno pragmatično da bi pitanje prolaza (produžetaka) držali otvorenim do same završnice. Nisu uspjeli, ali u dvije utakmice barem su poginuli hrabro, što može biti dobar znak za sezonu u kojoj će drugo mjesto značiti kvalifikacije za Ligu prvaka.

Igor Bišćan promijenio je formaciju u odnosu na ono što je izveo u Gentu iako je napravio samo jednu (prisilnu) zamjenu igrač za igrača. Tomečak je zaigrao umjesto Kvržića, a Bišćan po grupnu fazu Europske lige krenuo s formacijom 4-1-4-1 u kojoj je Luku Capana iz zadnje linije preselio u vezni red. Iako je to nominalno izgledalo ofenzivnije nego u Gentu, plan je bio držati nulu i strpljivo čekati hoće li se ukazati prilika za pogodak, što je bilo i racionalan plan koji nije djelovao loše.

Osim jednog trenutka dekoncentracije u 10. minuti, kada je Acosty slabo popratio Asarea, a ovaj na drugoj vratnici jedan Lustigov ubačaj poslao pored gola, Rijeka je bila kompaktna i pokretljiva u zadnjoj liniji, uvelike su pomagali agresivni veznjaci, koji su osvojili puno duela i drugih lopti, što je bio okidač za otvaranja Acostyja, Lončara i ofenzivnog Tomečaka, koji su se pridodavali napadu kada bi Čolak zadržao loptu. Ipak, ono što Bišćan nije mogao predvidjeti bila je Čolakova ozljeda već u 15. minuti.

Bišćan je na travnjak poslao Puljića, koji je nešto drugačiji tip igrača, slabiji u duel-igri, ali kvalitetniji u završnici. Budući da je lopta najčešće boravila između dva kaznena prostora, to je značilo da će Puljić morati puno raditi i strpljivo čekati priliku.

Prva se nakon jednog kontranapada ukazala Lončaru, koji u trku nije uspio dobro zahvatiti povratnu loptu Acostyja, druga je već rezultirala pogotkom. Lončar je napravio velik dio posla na lijevoj strani, Acosty spustio, a Puljić pokazao da je odličan realizator i zakucao loptu iza Kaminskog.

Rujevica je buknula u euforiji pa ju je "zaledilo" izjednačenje već u idućem napadu. Gent je izborio korner, Rijeka nije očistila prvu loptu, a nakon karambola Plastun je vratio egal, koji je za Rijeku bio puno gori od onih početnih 0:0.

I psihološki je to bio težak trenutak za Rijeku, nekoliko minuta Bijeli su djelovali kao na konopcima, ali brzo su uspjeli pronaći ravnotežu, koja je bila vitalna da bi se mogli nečemu nadati.

I utakmica je ponovo ušla u mirne vode, Gent je imao loptu u drugom dijelu, Rijeka tražila prilike nakon osvojene lopte, ali do posljednjih 20-ak minuta sve što su stvorili bila su dva dalekometna pokušaja Puljića (58') i Halilovića (64'), koji ipak nisu bili veća opasnost za Kaminskog.

Odigrao je Igor Bišćan u 71. minuti i kartu Murić (umjesto Capana), ubrzo je uveo i Gorgona (umjesto Halilovića), ali osim nekoliko opasnih ubačaja Lončara i Murića koji su bili previsoki za Puljića, Bijeli nisu pronašli put do gola i oprostili se od Europe za ovu sezonu.

RIJEKA - GENT 1:1 (Puljić 31' / Plastun 33')

RIJEKA: Prskalo - Župarić, Capan, Punčec - Tomečak, Halilović, Lepinjica, Lončar, Raspopović - Acosty, Čolak

GENT: Kaminski - Lustig, Plastun, Ngadeu-Ngadjui, Asare - Dejaegere, Owusu, Odjidja-Ofoe, Kums - David, Depoitre

---------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE! RIJEKA IPAK NIJE USPJELA PLASIRATI SE U EUROPSKU LIGU.

90'+2' - Kako je loše sada reagirao Puljić... Murić je centrirao, obrana Genta odbila do Puljića koji potpuno sam s vrha šesnaesterca neshvatljivo loše šutira i odlazi taj udarac daleko od gola.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Strašna prilika za Rijeku! Murić je poslao fantastičnu okomitu loptu prema Acostyju, no Ganac je za milisekundu zakasnio... šteta za ovu prigodu!

83' - Još jedna šansa za Bijele! Murić je ubacio iz daljine, prošlo je to kroz šumu nogu i prohujalo pored vratnice!

81' - Druga zamjena kod gostiju. Umjesto Depoitrea u igri je Giorgi Kvilitaia.

78' - Prvu zamjenu rade Belgijci. Izašao je Kums, mijenja ga Alessio Castro-Montes.

77' - Posljednju zamjenu radi Bišćan. Umjesto Tibora Halilovića ušao je donedavno ozlijeđeni kapetan Alexander Gorgon.

74' - Budi se Rijeka! Murić je izveo mini-prodor i šutirao s dvadesetak metara, međutim veznjak Rijeke je bio okružen nekolicinom igrača i netko je to uspio blokirati...

72' - Šansa za Rijeku! Lončar je centrirao s desnoga boka, a Puljić je za sekundu zakasnio na taj ubačaj!

71' - Drugu zamjenu radi Igor Bišćan. Izašao je Capan iz igre, a trener Rijeke odlučio je krenuti na sve ili ništa te je uveo Roberta Murića.

67' - Žuti karton dobio je Thomas Kaminski zbog odugovlačenja s vraćanjem lopte u igru.

Rijeka, 290819.
Stadion Rujevica.
Nogometna utakmica zadnjeg pretkola UEFA Lige prvaka HNK Rijeka - KAA Gent.
Na fotografiji: Tibor Halilovic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

64' - Sjajno je opalio Tibor Halilović! Šutirao je s dvadesetak metara iskosa, išlo je to jako blizu gola...

60' - Počeli su prvi zvižduci na Rujevici. Odvija se prava šahovska borba na terenu i čini se da se nijedan trener ne usudi riskirati nekim radikalnim potezima u ovim trenucima. Velika se napetost osjeti u igri.

58' - Evo jednog udarca za statistiku... Pokušao je Puljić s gotovo 30 metara iznenaditi Kaminski, no gostujući je vratar to bez poteškoća uhvatio u ruke...

56' - 'Požutio' je sada Luka Capan zbog 'taktičkog' prekršaja s leđa na Davidu.

53' - Šansa za Gent! Opalio je Odjidja-Ofoe s dvadesetak metara, otišlo je to od bloka u korner.

50' - Nekoliko vrhunskih poteza Tibora Halilovića! Trudi se Rijekin veznjak, razigrava, neumorno trči i radi visok pritisak na obrambenu liniju Genta...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Uzbudljiva je utakmica na Rujevici, Riječani igraju izuzetno napadački sa sjajnom kombinatorikom, no ni gosti nisu ostali dužni. Najveći se peh dogodio Bišćanovim trupama već u 15. minuti kada je iz igre zbog ozljede morao jedan od najboljih riječkih nogometaša Antonio Mirko Čolak. Zamijenio ga je Jakov Puljić te su Bijeli nastavili visokim presingom. Napadi su urodili plodom u 31. minuti kada Puljić trese mrežu i donosi erupciju oduševljenja tribinama na Rujevici. Međutim, slavlje je trajalo samo dvije minute. Nisu uspjeli Riječani konsolidirati obranu te se nakon niza pehova dogodio najveći - ukrajinski branič Igor Plastun zavukao je neobranjivo pod gredu za izjednačenje u Rijeci. Još je 45 minuta i, prema prikazanoj igri, Riječani se mogu nadati pozitivnom skoru na kraju susreta.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

40' - Ne predaju se Riječani, i dalje igraju svoju napadačku igru s izvrsnom kombinatorikom. Publika pruža strahovito dobru podršku i ništa još nije gotovo!

33' - GOL! I još pehova za Rijeku... došlo je do gužve u šesnaestercu, kao u fliperu odbijala se ta lopta te na kraju došla do ukrajinskog braniča Igora Plastuna koji sa šest-sedam metara iz voleja pogađa pod gredu. Ništa tu nije mogao Prskalo... opet je sve na početku. Ajmo, Rijeka!!!

31' - GOOOL! Lončar je fantastično centrirao s lijeve strane na drugu vratnicu, ondje je Acosty pokušao glavom pronaći Puljića, Asare je to blokirao, no odmah zatim je Acosty povratnom iz drugog pokušaja pronašao Puljića koji pogađa u rašlje za 1:0!

Rijeka, 290819.
Stadion Rujevica.
Nogometna utakmica zadnjeg pretkola UEFA Lige prvaka HNK Rijeka - KAA Gent.
Na fotografiji: slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

25' - Puno je tenzija i mnogo je sitnih prekršaja na objema stranama. Uvlači se nervoza i među navijače na Rujevici, a igrači Genta to koriste te uporno stvaraju pritisak. Čini se da se i francuski sudac pomalo pogubio u takvoj atmosferi...

19' - Prvu, i to prisilnu, zamjenu radi Bišćan. Ušao je Jakov Puljić umjesto Čolaka koji je odmah napustio travnjak...

15' - NEVOLJE ZA BIŠĆANA I DRUŠTVO! Čolak se ozlijedio u jednom duelu i mora iz igre! Kakav peh sada za Riječane, pa ovo je nevjerojatno...

Rijeka, 290819.
Stadion Rujevica.
Nogometna utakmica zadnjeg pretkola UEFA Lige prvaka HNK Rijeka - KAA Gent.
Na fotografiji: Antonio Mirko Colak.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

13' - Kakva šansa za Riječane! Acosty je probio desni bok kao brzi vlak i sjajno centrirao u peterac, ondje se našao Lončar koji se ubacuje iz drugog plana i uspijeva pucati po golu, no malo mu je zasmetao Lustig i prolazi to pored gola... uzbudljiva je utakmica na Rujevici!

10' - Što su sada promašili Belgijci... Kums je preciznom dugačkom loptom gurnuo Asarea u šansu, a njegov udarac s pet metara prolazi blizu vratnice!

8' - I opet prijeti Rijeka! Acosty je povukao s centra i pronašao Halilovića, ali njegovo dodavanje s vrha šesnaesterca nije došlo do Čolaka...

3' - Prvo veće uzbuđenje u Rijeci. Halilović je ubacio u peterac, ali su uspjeli to raščistiti igrači Genta.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Sretno, Bijeli!!!

---------------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona na Rujevici. Glavni sudac je Francuz Francois Letexier. Tribine su ispunjene do posljednjeg mjesta, atmosfera je ona prava 'europska', pjesma odzvanja cijelim stadionom i sve je spremnom za spektakl! Ajmo!!!

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. U početnoj postavi Rijeke ipak neće biti Alexandera Gorgona koji još nije dovoljno spreman da bi odigrao svih 90 minuta, no vjerojatno će odigrati svoju rolu u drugome dijelu. Umjesto njega startat će Maxwell Acosty.

Jedan od najboljih igrača Genta ukrajinski veznjak Roman Jaremčuk neće večeras zaigrati na Rujevici, a priliku je dobio Sven Kums.

Linker
20. travanj 2024 07:11