CROPIX
HRVATSKI PRVAK ISPISAO POVIJEST

FOTO/VIDEO: LUDNICA NA MAKSIMIRU, DINAMO JE U OSMINI FINALA EUROPSKE LIGE! Modri ispratili prvaka Češke s tri prekrasna gola za špice emisija!

Ovo je večer koju su navijači Dinama dugo čekali! Hrvatski prvak na rasprodanom Maksimiru odigrao je povijesnu uzvratnu utakmicu protiv Viktorije Plzen i ulovio osminu finala Europske lige. Dinamovci su s 3:0 razbili momčad koja je ove sezone igrala Ligu prvaka i najavili senzacionalne uspjehe ovoga proljeća. Čudesna je bila večer u Maksimiru!
Piše: HinaObjavljeno: 21. veljača 2019. 09:02

DINAMO - VIKTORIJA 3:0 (1-0 Oršić (15), 2-0 Dilaver (34), 3-0 Petković (73)

ZAGREB. Stadion Maksimir - 25.680 gledatelja; Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska);

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjić - Hajrović (od 67. Moro), Olmo, Oršić (od 87. Gojak) - Petković (od 90. Andrić)

VIKTORIJA: Kozačik - Havel (od 74. Reznik), Pernica, Limbersky, Kovarik - Prochazka, Hrošovsky - Kayamba, Horava (od 58. Bakoš), Petržela - Beauguel (od 67. Chory)

Žuti kartoni: Hajrović, Dilaver, Leovac, Olmo / Limbersky, Bakoš Crveni karton: Limbersky (86)

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su plasman u osminu finala Europske lige nakon što su na stadionu Maksimir pred 25.680 gledatelja pobijedili Viktoriju iz Plzena sa 3-0 i tako nadoknadili poraz od 1-2 iz prve utakmice.

Golove za Dinamo zabili su Mislav Oršić (15), Emir Dilaver (34) i Bruno Petković (73), a Viktorija je od 86. igrala s igračem manje nakon što je isključen David Limbersky.

Dinamo će ime idućeg protivnika doznati već sutra kada je u Nyonu ždrijeb osmine finala. Prva utakmica iduće runde je 7. ožujka, a uzvrat je sedam dana kasnije. U petak je i ždrijeb osmine finala juniorske Lige prvaka, a u 'bubnju' će se naći i mlada momčad Dinama koja je u play-off rundi bila bolji od moskovskog Lokomotiva.

Dinamo je posljednji put dohvatio euro-proljeće u sezoni 1969/70. plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova u kojem je ispao od Schalkea. Dinamo je tada u 1. kolu izbacio Slovan iz Bratislave te Olympique Marseille, a potom izgubio obje utakmice od momčadi iz Gelsenkirchena (1-3, 0-1).

Malo tko je tada mogao pomisliti kako će to biti posljednja europska utakmica 'modrih' na proljeće u idućih skoro pola stoljeća. Sve do ove sezone kada je Dinamo osvojio prvo mjesto u skupini D Europske lige i napokon prekinuo crnu seriju.

Posljednji hrvatski klub koji je 'prezimio' u Europi bio je Varteks u sezoni 1998/99. izborivši plasman u četvrtfinale Kupa kupova što je zlatnim slovima upisano u povijest varaždinskog sporta. Bila je to posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski velikan Lazio, u kojem je tada igrao Alen Bokšić ostat će upisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu sa 2-1 pobijedili Mallorcu, koja je u četvrtfinalu izbacila Varteks.

Za maksimirski ogled vladao je nezapamćen interes, a Dinamo je prodao više od 25.000 ulaznica, a za sve one koji nisu uspjeli nabaviti ulaznicu klub je organizirao gledanje utakmice na video zidu u velikoj fan zoni kod spomenika bacača diska.

Dinamov strateg Nenad Bjelica je iznenadio sa sastavom. Umjesto Gojaka priliku je dobio Šunjić, a mjesto u prvom sastavu dobio je i Moharrami, kojemu je ovo bio debi za Dinamo u Europi. Mladi Iranac je zaigrao umjesto Stojanovića koji je propustio utakmicu zbog žutih kartona.

Dinamo je odlično ušao u utakmicu i stigao je do vodstva već u 15. minuti nakon sjajne akcije Petkovića, Olma i Oršića. Petković je prvo fantastičnim lažnjakom 'slomio' svog čuvara, a potom petom poslao loptu u sredinu, Olmo je majstorski propustio loptu kroz noge, do Oršića koji je pogodio gornji kut gola za vodstvo 'Modrih'.

U 34. minuti Dinamo je povećao prednost. Hajrović je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, obrana Viktorije je zaspala, a Dilaver je glavom zabio za 2-0. Nažalost, u posljednjim trenucima prvog dijela isključen je trener Dinama Nenad Bjelica koji je gurnuo jednog češkog igrača koji je odugovlačio s prepuštanjem lopte. Jedinu priliku u prvom poluvremenu češki prvak je imao u 32. minuti, no Horava je loše pucao.

U nastavku susreta prvi je zaprijetio Hajrović iz slobodnog udarca, no Kozačik je obranio. Hajrović je opasno opalio i u 53. minuti, ali je gostujući vratar još jednom bio spreman.

Trenutak odluke dogodio se u 73. minuti kada je Petković zabio za 3-0 nakon brze kontre hrvatskog prvaka. Oršić je fantastično povukao loptu i dodao Petkoviću koji je s ruba kaznenog prostora zabio pod gredu. Sve je bilo gotovo u 86. minuti kada je Limbersky 'pocrvenio' zbog drugog žutog kartona.

DINAMO ZAGREB - VIKTORIJA PLZEN 3:0 (Oršić 15', Dilaver 33', Petković 73')

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjić - Olmo, Oršić, Hajrović - Petković

VIKTORIJA: Kozačik - Kovarik, Limbersky, Pernica, Havel - Hrošovsky, Prochazka - Petržela, Horava, Kayamba - Beauguel

---------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! DINAMO JE U OSMINI FINALA EUROPSKE LIGE!!!

90+1' - Velik se pljesak prolomio s tribina, izlazi sada i Bruno Petković. Posljednje će minute odigrati Komnen Andrić.

90' - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade. Rumunjski su suci nadmašili sami sebe.

88' - Izlazi sada Mislav Oršić uz ogromne ovacije s maksimirskih tribina, a mijenja ga Amer Gojak.

87' - CRVENI KARTON ZA LIMBERSKOG! Olmo je probio po desnoj strani i prošao češkog braniča koji ga ruši s leđa, a rumunjski mu sudac bez razmišljanja pokazuje drugi žuti, odnosno crveni karton!

85' - Nevjerojatna igra dinamovaca nastavlja se i u 85. minuti, redaju se prilike za prilikom! Petković, Oršić i društvo igraju utakmicu života, a cijelo su vrijeme nošeni hukom s tribina! Čudesna je ovo večer u Maksimiru!

80' - Kako igra Dinamo! Velik pritisak napravili su sada dinamovci, niti u 80. minuti kod 3:0 ne staju! Ivan Šunjić je nakon presinga uzeo loptu i sjurio se prema golu gostiju, pucao je s vrha šesnaesterca, ali Kozačik brani taj udarac.

74' - Posljednja zamjena kod Čeha. Izašao je Milan Havel, a ušao Radim Reznik.

73' - GOOOL! Oršić je ukrao jednu važnu loptu i poveo kontru preko cijeloga terena, Pernica se nije usudio srušiti ga i Oršić je pronašao Petkovića na vrhu šesnaesterca koji prekrasnim i odmjerenim udarcem pogađa rašlje za velikih 3:0 protiv Viktorije iz Plzena!

69' - Kakva šansa za Modre! Olmo je fantastično uposlio Moharramija kojemu lopta bježi i dolazi do vratara gostiju, no Kozačik zatim griješi i daje ju u noge Moharramiju koji puca isprve, no samo u malu vanjsku mrežicu!

68' - Prva zamjena u Dinamovoj momčadi. Umjesto Izeta Hajrovića ušao je Nikola Moro, a tribina su ovacijama ispratile Hajrovića.

67' - I drugu zamjenu rade Česi. Izašao je Jean-David Beauguel, a priliku je dobio Tomaš Chory.

62' - Pomoćnik sportskog direktora Dinama Marko Vukelić stoji pored Nenada Bjelice na tribini nakon isključenja i daje upute voki-tokijem Nini Buli koji s klupe vodi momčad.

Tomo Ničota

60' - Sjajnu kontru izveli su dinamovci, Oršić je pucao i čini se da je rukom igrao češki branič, zatim su na taj odbijanac Česi izveli kontru, ali tu je Emir Dilaver fantastično reagirao i spasio izglednu šansu! Bakoš je dobio žuti katon samo pet minuta nakon što je ušao.

57' - Prvu zamjenu na utakmici radi Pavel Vrba. Ušao je Marek Bakoš umjesto Tomaša Horave.

54' - I opet prijete Modri! Dinamovci su izveli sjajnu 'malonogometnu' akciju iz kornera, na kraju je pucao Hajrović s desetak metara, no taj udarac odlazi preko grede.

53' - Još jedna prigoda za Dinamo! Bruno Petković igra fantastičnu utakmicu! Vratio se u obranu i uzeo jednu važnu loptu, proslijedio je do Hajrovića koji je 'ispalio' još jedan projektil s oko 25 metara, a Kozačik uz puno nesigurnosti brani tu bombu!

49' - Kakva šansa za Modre! Opalio je Hajrović po golu iz slobodnjaka, Kozačik nije najbolje reagirao te se lopta obila do Šunjića koji puca s pet-šest metara, no udarac je išao ravno u vratara gostiju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su puno bolje otvorili susret, uspostavili su inicijativu i nametnuli svoju igru od prve minute. Gosti su vršili stalan pritisak i pokušavali se braniti od naleta Dinamovih igrača, no blok je probijen nakon majstorije Petkovića, Olma i Oršića u 15. minuti. Tu dinamovci nisu stali, nastavili su sjajnom igrom ugrožavati vrata Viktorije, a u 33. minuti još je jednom probijen čvrsti češki blok kada Dilaver pogađa za povećanje vodstva. Sudački je kriterij neujednačen tijekom cijeloga prvoga dijela, a Bjelica je zbog protestiranja potjeran na tribinu. Dinamo ima važnu prednost, ali će u drugo poluvrijeme ući bez trenera na klupi.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Kakav šok za Dinamo! Bjelica je cijelo vrijeme prosvjedovao zbog sudačkoga kriterija, rumunjski sudac ga je više puta upozorio, a kulminiralo je nakon jedne situacije kada je igrač Viktorije Plzen Milan Havel uzeo loptu i nije ju htio dati dinamovcima. Bjelica je oštro prosvjedovao i uhvatio Havela za ruku, a István Kovács je trenera Modrih poslao na tribinu!

Tomo Ničota

39' - Žuti karton dobio je i Dilaver zbog udaranja laktom Kovarika. Obojica su bili u skoku i vidjelo se da tu nije bilo ikakve namjere.

38' - Što je sada skinuo Kozačik! Hajrović je još jednom ubacio u peterac, Olmo je izvrsno pucao glavom, a vratar Viktorije vršcima prstiju skrenuo loptu u korner!

33' - GOOOL! Hajrović je majstorski izveo slobodnjak i ubacio u peterac gdje je potpuno sam ostao Dilaver i efektno glavom prebacio loptu u suprotni kut za 2:0 Dinama u Maksimiru! Ajmooo!!!

33' - 'Požutio' je sada i Limbersky zbog prekršaja s leđa na Petkoviću.

31' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Izet Hajrović zbog prekršaja na Limberskom. Ovo je prvi Hajrovićev prekršaj i očigledno je da sudački kriterij nije ujednačen.

28' - Prilika za Dinamo! Hajrović je ubacio iz slobodnjaka, pred golom su u izglednoj situaciji bili Dilaver, Ademi i Oršić, ali nažalost nitko od njih nije stigao do te lopte.

21' - Još jedna sjajna akcija Modrih! Olmo je povukao kontru i zatim uposlio Oršića koji je izdržao Prochazkin nalet te dodao povratnu do Petkovića, a napadač Modrih je opet izvozao braniče gostiju i pucao s vrha šesnaesterca, no udarac je završio u bloku.

18' - Prilika za Viktoriju! Petržela je nadmudrio Moharramija i pucao po golu iz lijevoga kuta, a lopta se odbila od Theophilea-Catherinea i padala kao 'svijeća', međutim tu opasnost je sigurno otklonio Livaković i izbio je u korner.

15' - GOOOL! Kakav je ovo pogodak igrača Dinama! Majstoriju na Maksimiru izveo je Bruno Petković, ispremiješao je cijelu obranu Viktorije i zavaljao svog braniča, zatim atraktivno petom proslijedio do Olma koji loptu propušta kroz noge, a iz drugog se plana ubacuje Mislav Oršić i spektakularno zakucava loptu pod prečku! Svaka čast, momci!!!

11' - Već drugi opasan Prochazkin start na Daniju Olmu! Čini se da se glavni sudac u ovoj fazi utakmice boji pokazati opomenu strožu od usmene.

8' - Dinamovci zasad sjajno kombiniraju, a gosti vrše stalan pritisak na vezni red Modrih. Spomenimo i neobičan sudački kriterij, propustili su u dvije-tri potencijalne situacije dosuditi prekršaje u korist Modrih.

5' - Kakva šansa za Dinamo! Petković je zakuhao pred golom gostiju i uposlio Oršića na lijevoj strani koji odmah vraća povratnu na vrh šesnaesterca odakle lijevom nogom puca Olmo, ali taj je pokušaj završio u bloku.

3' - Prigoda za Viktoriju! Limbersky je isprobao svoj udarac s dvadesetak metara, no srećom otišlo je pored gola.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Ajmooo!!!

---------------------------------------------------

18.55: Igrači obiju momčadi istrčali su na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Rumunj István Kovács. Na stadionu je oko 30 000 gledatelja. Sve je spremno za povijesni susret! Sretno, Plavi!!!

18.50: Podršku dinamovcima izrazio je i Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.

18.45: Maksimir je već gotovo do kraja pun, a navijači i dalje samo pristižu. S tribina odzvanja pjesma i atmosfera je spektakularna!

Damjan Raknić

18.30: Ovako izgleda doživljaj maksimirskog stadiona iz perspektive navijača Viktorije iz Plzena:

18.10: Dinamov Španjolac Dani Olmo uoči povijesne utakmice: 'Zajedno možemo sve!'

17.45: Objavljeni su službeni sastavi. Bjelica je ponovno iznenadio, od prve minute će u igru Ivan Šunjić umjesto očekivanoga Amera Gojaka. Zbog žutih kartona neće biti ni Petra Stojanovića, a zamijenit će ga Sadegh Moharrami kojemu će ovo biti debi za Modre u Europi. Pavel Vrba također je napravio jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav. Od prve će minute zaigrati Milan Petržela, a Aleš Čermak svoju će priliku čekati s klupe.

16.00: Česi su kao Nijemci, nikad ne odustaju

Siniša Rožman, sadašnji lijevi bek Rudeša, kratak dio svoje karijere proveo je u Viktoriji Plzen. Donekle je upoznat sa stanjem u Plzenu, ali kako nam je otkrio, Viktoria je sada na višoj razini nego što je to bilo te 2010. godine kada je on bio član aktualnog češkog prvaka. Rožman tvrdi da je Dinamo bolja momčad, a za početak se osvrnuo na prvu utakmicu.

- Prvo poluvrijeme Dinamo je bio puno bolji, ali Česi su kao Nijemci, nikad ne odustaju. Oni gaze 90 minuta, to se vidjelo i kad su okrenuli rezultat.

Što će večeras biti ključno?

- Ključan će biti pristup. Ako pristup bude pravi, mislim da neće biti problema. Dinamo je kvalitetnija momčad, ali kao što sam kazao, ne smije se slučajno podcijeniti Viktoriju. Mnogi govore o tome kako Dinamo nikad nije nadoknadio 2:1, ali igračima to uopće nije u glavama, oni ne razmišljaju o tome. Fokusirani su isključivo na utakmicu i kako slomiti protivnika. Navijat ću svim srcem za Dinamo i nadam se da će danas cijeli Zagreb slaviti - zaključio je Rožman.

15.30 - Do početka susreta na Maksimiru ostalo je još tri sata. Na koji će se sastav odlučiti Bjelica? Hoće li na desnom beku zaigrati sa Moharramijem ili Šitumom?

14.15 - Doznajemo kako Lovro Majer nije niti među 18 igrača za večerašnju utakmicu protiv Viktorije. Bjelica je jučer na presici rekao da mu je teško odabrati i 18-oricu igrača koji će se naći u zapisniku, a na dan utakmice odlučio je da među njima neće biti Majera.

Linker
20. travanj 2024 00:08