CROPIX
'SHVAĆAM BJELICU, ALI...'

GLEDAO RUŠENJE PORTUGALSKOG VELIKANA NA MAKSIMIRU I OSTAO OČARAN MODRIM DRAGULJEM 'Malotko bi se u njegovoj situaciji odlučio doći u Dinamo'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. ožujak 2019. 13:28

Slovenski izbornik Matjaž Kek uživao je u Dinamovoj 1:0 pobjedi protiv Benfice, u Bjeličinu taktičkom savršenstvu kojim je posve otupio inače ubojiti napad lisabonskog kluba. Keka smo zamolili da nam usporedi dva nogometna bisera, Dinamova Danija Olma (20) te Benficina Joaa Felixa (19)...

- Kad razgovaramo o usporedbama, mene kao trenera najviše zanima učinak na terenu, a milijuni koji se spominju ipak su mi u drugom planu. Dakle, kad gledamo učinak, i ne samo ove sezone, nego unatrag tri godine, kad je zakoračio na prvoligašku scenu, Olmov je učinak u Dinamovoj momčadi vrlo velik! Kontinuitet njegovih dobrih igara i stalnoga napredovanja gotovo je nevjerojatan. Taj mladić iz utakmice u utakmicu izgleda sve bolje i zrelije, a to u klubu poput Dinama nije nimalo lako! Možda Olmo nije medijski eksponiran kao neki drugi igrači, ali igre su mu fantastične! Njegov govor tijela na travnjaku pokazuje nam da je odrastao i vrlo brzo sazrio kao igrač, ali i kao osoba. Olmo u tim svojim mladim godinama, djeluje vrlo, vrlo zrelo - kaže Kek i nastavlja:

Rijeka, 300918.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Slaven Belupo, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 9. kolo.
Na fotografiji: Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

- Njegove su se važne životne odluke dosad pokazalo kao ispravne. Jer, ne znam baš koliko bi se to igrača u ono vrijeme odlučilo otići iz Barcelonine škole i doći u Dinamo! Očito je da je odrastao u zdravoj okolini, u obitelji koja je sve realno procijenila i nije trčala za prvom vrećom novca.

Hendikepirani Felix

Potom se Kek osvrnuo na Portugalca Felixa:

- Očito je riječ o velikom talentu, ali je isto tako vidljivo da je njegov učinak za momčad Benfice bio znatno slabiji od Olmova učinka za Dinamov sastav. Istina je da je izlaskom Seferovića i Felix bio hendikepiran - taj je mladić igrač prostora, to govori njegovo kretanje, stalno ide polulijevo ili poludesno, i to je dobro izgledalo kad je igrao iza Seferovića. Ali kad je bio pogurnut u vrh napada, Dinamovi su ga srednji braniči, u suradnji sa Šunjićem, jednostavno “pojeli”. Neke su se okolnosti, eto, okrenule protiv tog nadarenog mladića, pa nismo u Zagrebu vidjeli svu njegovu raskoš.

Trener Plavih Nenad Bjelica nedavno je izjavio da bi Olmo vrijedio 200 milijuna eura kad bi igrao u Benfici! Bila je to aluzija na reklamnu kampanju koju Benfica maestralno vodi oko Joaa Felixa u medijima. Svakodnevno ističe da ga nekoliko klubova želi platiti 120 milijuna eura, koliko je Benfica postavila odštetnu klauzulu. Kako vi komentirate taj luđački ples milijuna?

- Svi oni ljudi koji vrijednost igrača procjenjuju isključivo kroz njihov učinak na travnjaku, zapravo su vrlo naivni! To je veliki biznis, koji je nerijetko utemeljen na svemu drugome, osim na učinku igrača na terenu! Shvaćam tu Bjeličinu reakciju, on gleda učinak na terenu, a onda počnu pljuštati te nevjerojatne brojke. Moram priznati, izgleda vrlo ‘fensi’ kad netko lupi svotu od nekakvih 100 milijuna nečega. To izgleda blještavo, to je, je li, nešto veliko i čudesno... Ali mene uvijek zanima ona prava, neto vrijednost igrača. Ono što igrač pokazuje na terenu. A tu je neto vrijednost, ne samo na ovoj utakmici, nego posljednjih sezona, Dani Olmo dignuo na vrlo, vrlo visoku razinu - zaključuje Kek.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek  / CROPIX
CROPIX

Linker
19. travanj 2024 17:46