Hari Vukas uspješno je startao na klupi Zrinjskog
 CROPIX
PRVE UTAKMICE PRVOG PRETKOLA

HAJDUK I OSIJEK DOZNALI PROTIVNIKE U IDUĆOJ RUNDI Kazahstanci šokirali Široki, odličan nastup Zrinjskog, senzacija u Banjoj Luci

Piše: HinaObjavljeno: 12. srpanj 2019. 01:24

Nogometaši latvijskog Ventspilsa pobijedili su albansku Teutu sa 3-0 u prvom susretu prvog pretkola Europske lige i korak su do plasmana u iduću rundu natjecanja gdje će ih po svemu sudeći čekati Hajduk. Golove za latvijski sastav zabili su Mihajlo Sergijčuk u petoj minuti, Daniils Ulimbaševs u 78. minuti, te Nigerijac Aiyegun Tosin dvije minute prije kraja susreta.

Gosti, za koje je cijeli susret igrao bivši napadač Hajduka i Slaven Belupa Tomislav Bušić, imali su nekoliko odličnih prilika, ali je domaći vratar Konstantin Kahnovski bio sjajan. Uzvratni susret je 18. srpnja u albanskom gradu Drač. Ukoliko Ventspils izbori 2. pretkolo, po svemu sudeći igrat će protiv Hajduka koji je u prvom susretu na gostovanju pobijedio maltešku Gziru United sa 2-0 i mirno čeka uzvrat na Poljudu 18. srpnja.

Nakon prve utakmice 1. pretkola sasvim je jasno i tko će igrati protiv Osijeka u drugom kvalifikacijskom krugu ovoga natjecanja. To će gotovo sigurno biti sofijski CSKA, koji je u još u utorak pobijedio OFK Titograd sa 4-0. Strijelci su bili Evandro da Silva (40), Tiago Rodrigues (53), Geferson (55) i Kristiyan Malinov (72).

Gosti iz Crne Gore jednostavno nisu mogli parirati puno boljem i kvalitetnijem suparniku u čijoj su početnoj jedanaestorici bila samo dva bugarska nogometaša dok su svi ostali stranci. Uzvrat je za sedam dana u Podgorici.

Šok za Široki, Zrinjski odličan, senzacija u Banjoj Luci

U Širokom je od prve minute domaćin je krenuo odlučno da bi što prije ugrozio vrata kazahstanskog Kairata. Međutim, gosti su se postavili čvrsto, zadnju liniju pomaknuli na tridesetak metara od svojih vrata i uspješno se branili. U 29. minuti gosti su iz brze kontre došli do pogotka i vodstva 1:0. Strijelac je bio Nigerijac Aderniola Habib Eseola, koji je potvrdio zašto mu je procijenjena vrijednost 2,5 milijuna eura.

No, Široki Brijeg se nije predavao. U 35. minuti radost domaćima donio je ljubimac navijača Ivan Enin. Nakon lijepe akcije Enin je silovitim šutom s 20 metara pogodio gornji desni kut nemoćnog vratara Kairata. U nastavku su opet gosti došli do pogotka. U 58. minuti Eseola je iskoristio neodlučnost domaće obrane i iz gužve ugurao loptu u mrežu. Nakon toga Široki Brijeg je izvršio pravu opsadu na vrata Kazahstanaca, no rezultat se više nije mijenjao.

Mostarski Zrinjski već je praktički osigurao prolaz u drugo pretkolo gdje ga čeka nizozemski Utrecht. Mostarci su kod Akademije Pandev imali plan postići gol u gostima, a taj plan obilato su premašili postigavši tri gola i ostvarivši uvjerljivu 3:0 pobjedu. Tako je Hari Vukas u svom službenom debiju na klupi Zrinjskog napravio najbolji mogući posao i uzvratni susret trebao bi biti samo formalnost,

Zrinjski je poveo nakon što je Advan Kadušić prošao po desnoj strani i ubacio idealnu loptu za Irfana Hadžića, a ovaj je glavom postigao svoj prvijenac za mostarsku momčad. Taj gol kao da je posve rasteretio pritiska goste koji su kontrolirali igru i rezultat sve do kraja poluvremena, a sredinom prvog dijela i udvostručili vodstvo. Igrala se 28. minuta kada je Ivan Čurjurić izbacio Stanišu Mandića, a ovaj je istrčao skoro 70 metara i pogodio za velikih 2:0.

Da je kvalitetniji od svog domaćina Zrinjski je pokazao odmah na početku drugog dijela kada je Miljan Govedarica postigao treći gol, praktično se prošetavši prije nego je preciznim udarcem pogodio mrežu domaćina.

Nogometaši Radnika iz Bijeljine na ‘domaćem’ terenu u Banja Luci svladali su momčad Spartaka iz Trnave i napravili veliki korak ka plasmanu u 2. pretkolo Europske lige. Dva sjajna pogotka postigli su Mekić i Đurić, a bilo je još nekoliko izglednih prigoda. Veznjak Mekić (34) europogotkom s ruba kaznenog prostora donio je vodstvo Bijeljincima, a kapetan Đurić (48) majstorski pogodio mrežu u suprotnom kutu za konačnih 2:0.

Rezultati prvih utakmica prvog pretkola Europske lige:

St. Joseph’s - Glasgow Rangers 0:4, Gzira United - Hajduk 0:2, CSKA Sofija - OFK Titograd 4:0, Jeunesse Esch - Tobol 0:0, Pjunik - Škupi 3:3, Ordabasi - Torpedo Kutaisi 1:0, Ventspils - Teuta 3:0, Alaškert - Makedonija 3:1, AEK Larnaca - Petrocub 1:0, Trans - Budućnost 0:2, Lači - Hapoel Beer-Sheva 1:1, Sabail - Universitatea 2:3, Flora - Radnički Niš 2:0, KuPS - Vitebsk 2:0, Balzan - Domžale 3:4, Riteriai - Ki Klaksvik 1:1, Ružomberok - Levski Sofija 0:2, Liepaja - Dinamo Minsk 1:1, Kauno Žalgiris - Apollon 0:2, Dinamo Tbilisi - Engordany 6:0, Radnik - Spartak Trnava 2:0, Šahtjor Soligorsk - Hibernians 1:0, Speranta Nisporeni - Neftči 0:3, Akademija Pandev - Zrinjski 0:3, Molde - KR Reykjavik, Bröndby - Inter Turku 4:1, Crusaders - B36 Torshavn 2:0, Debrecen - Kukësi 3:0, Maccabi Haifa - Mura 2:0, Brann - Shamrock Rovers 2:2, Malmö - Ballymena 7:0, Fola - Čihura Sačhere 1:2, Olimpija - RFS Riga 2:3, Connah’s Quay - Kilmarnock 1:2, Dunajska Streda - Cracovia 1:1, Zeta - Fehervar 1:5, FCSB - Milsami 2:0, Čukarički - Banants 3:0, Europa Gibraltar - Legia 0:0, Aberdeen - RoPS, Cliftonville - Haugesund 0:1, Cork City - Progres 0:2, St. Patrick’s - Norrköping 0:2, Široki Brijeg - Kairat 1:2, Honved - Žalgiris 3:1.

Uzvrati se igraju 16., 17. i 18. srpnja.

Linker
20. travanj 2024 08:47