Getty Images
NAJBOLJI TRENER PRVENSTVA

HAJDUK SE DANAS MOŽE PRIBOJAVATI SAMO NJEGA Osebujni Sicilijanac najveća je nogometna faca na Otoku: Dobio sam West Ham i remizirao s Crvenom zvezdom!

GZIRA UNITED Giovanni Tedesco, Sicilijanac rođen u Palermu, vodi Maltežane
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. srpanj 2019. 16:33

Giovanni Tedesco je 47-godišnji Sicilijanac rođen u Palermu, veznjak koji je u karijeri igrao za Regginu, Fiorentinu, Foggiu, Salernitanu, Genou i Palermo, u kojem je i okončao igračku karijeru. Trenersku je počeo u Folignu 2012. a potom je 2014. i 2015. proveo u malteškim klubovima Floriana i Birkirkara.

Bio je 2016. i trener Palerma, no samo na papiru, jer ga je klub angažirao zbog činjenice što Guillermo Barros Schelotto nije imao UEFA pro licencu. Ubrzo nakon što je Argentinac otišao, na ilaznim vratima je završio i Tedesco. Vratio se potom na Maltu, vodio Florianu i Hamrun Spartanse, a od svibnja je u Gziri.

- Naravno da bih volio na klupu Palerma, neću to negirati, ali dogovorio sam se s predsjednikom Gzire, koji me želio pod svaku cijenu i potpisao na dvije godine. Cilj nam je naslov prvaka Malte. Mislim da mi ne bi radio probleme da želim otići u Palermo, ali sad razmišljam samo o Hajduku i Europskoj ligi - rekao je Tedesco u razgovoru za Gazzettu dello Sport.

 Tullio M. Puglia/Getty Images
Getty Images

Palermo je, naime, u velikim problemima. Zbog financijskih nedaća iz Serie B preselit će ga u Serie D, četvrti rang natjecanja, i u klubu se očekuju velike promjene. No, kako Tedesco i sam kaže, prvo Hajduk u čijim je redovima Josip Posavec, bivši član Palerma. Nije Posavec na Malti, što je Tedesco i očekivao...

- Čeka nas jako težak posao. Ne znam stiže li Posavec, jer je bio na Europskom prvenstvu do 21 godine.

Tedesco je 2015. godine bio vrlo blizu senzacionalnog uspjeha. U 2. kvalifikacijskom kolu Europske lige kao trener Birkirkare u uzvratu je na domaćem terenu svladao West Ham s 1:0, istim rezultatom kojim je izgubio u Londonu. Birkirkara je tek nakon jedanaesteraca ispala od momčadi čiji je menadžer tada bio Slaven Bilić.

- U kvalifikacijama za Europsku ligu u prošlosti sam imao dosta uspjeha, pobijedio sam West Ham s Birkirkarom, a 2017. s Florianom kod kuće odigrao 3:3 protiv beogradske Crvene zvezde. Prošle godine kolege na Malti proglasile su me najboljim trenerom prvenstva - pohvalio se Tedesco talijanskim novinarima.

Ukupno šest europskih utakmica vodio je Tedesco, ima dvije pobjede, dva remija i poraza. Osim što je ispao od Čekićara i Zvezde, 2015. je s Birkirkarom izbacio armenski Ulisses.

Linker
25. travanj 2024 17:50