CROPIX
UTORAK U 18 SATI

HAJDUKOVAC KOJI JE PROTEKLE SEZONE POBRAO SIMPATIJE NAVIJAČA PORUČUJE 'Neće biti Maltežanima ništa lakše nego nama, a kvaliteta mora doći do izražaja'

STANKO JURIĆ Izgledna alternacija trenera Oreščanina za Juranovića na desnom beku za gostovanje kod Gzire
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. srpanj 2019. 13:15

Stanko Jurić (22) uvijek privuče pozornost, čak i kada momčad ima slobodni dan, kada nema nogometa. Pobijedio je u kartingu, u team buildingu u Mariboru gdje su Bijeli punili akumulatore samopouzdanja netom prije odlaska na Maltu. Već smo Jurića “počastili” titulom “Hajdukov Lewis Hamilton” ali nije pobjeda u kartingu samo odraz vožnje. Ima tu i šire dimenzije....

- Uživali smo u zabavnoj vožnji, a znate kakav sam, uvijek želim pobijediti. Ne bih ni bratu pustio, neka je mlađi od mene - spremno je komentirao igrač iznimno borbenog duha, 22-godišnji Stanko Jurić.

Karakter ga je i doveo do igrača Hajduka, dobro je poznat njegov nogometni put od Adriatica preko Dugopolja do najdražeg dresa. Jurić je nakon godinu dana igranja za Hajduk ovog ljeta produžio ugovor za još jednu sezonu, do ljeta 2021. Nijednog trenutka nije dvojio.

Kao u Formuli 1

- Želim se afirmirati u Hajduku, osvojiti trofej. Zato nisam ni razmišljao o nekoj drugoj opciji osim o produljenju ugovora - objasnio je Jurić još prilikom potpisa početkom lipnja.

Na pripremama u Mariboru uglavnom je imao mjesto alternacije Jradiju na poziciji desnog veznog. S obzirom na to gdje je bio prije godinu dana, u ljeto 2019. je u fantastičnoj poziciji.

- Znate kako je u Formuli 1, kada si drugi, onda si praktički u prvom redu. Prošle sezone sam u pripreme krenuo kao sedmi ili osmi vezni. Startao sam iz četvrtog reda, pa sam se probio do prve momčadi. Zato sam ove sezone još veći optimist. Rječnikom Formule1, mogu već u prvoj okuci do čelne pozicije. Gdje sam bio prošle godine, ove sam u sjajnoj poziciji.

Koprivnica, 090319.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola 1. HNL NK Slaven Belupo i NK Hajduk.
Na fotografiji: slavlje igraca Hajduka, Stanko Juric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Stanko Jurić

Ipak, za Maltu bi trebao u početni sastav. Naime, kraj sezone odigrao je na desnom beku, ali na pripremama se vratio Juranović, a time je i Jurić ponovno premješten u vezni red. Ali, kako se situacija stalno mijenja, a Juranovića sustižu pehovi s ozljedama, opet je Jurić na “pole positionu” za mjesto desnog beka.

- Mogu sve igrati što trener zatraži, ništa mi nije problem.

Pogodak u debiju

Jasno i odlučno priča Jurić, igrač koji je pobrao simpatije navijača prošle sezone s nekoliko odličnih utakmica, a nismo zaboravili ni činjenicu da je zabijao pogotke u sva tri natjecanja (prvenstvo, Kup, Eurorpa). Zgoditak je postigao u debiju za Bijele, prije godine dana u Sofiji. Prva, pa muško. Prisjetili smo se tog detalja prije otvaranja nove europske sezone.

- Uspomena. Samo ugodna uspomena i ništa drugo. Pamtim Sofiju, ali ne živim od prošlosti. Sve što je bilo u prošloj sezoni je iza mene, svaka utakmica je novo dokazivanje. Svjestan sam toga i zato je trenutno dvoboj s Maltežanima ono što me najviše zanima. I ne samo mene, cijela je momčad fokusirana isključivo na utakmicu sa Gzirom United.

Prije tri tjedna nitko nije ni znao za Gziru i odakle dolazi, a voljom ždrijeba kvalifikacija Europske lige, hajdukovci su krenuli u analizu prvog protivnika. Optimizma ne manjka.

- Napredovali smo, znamo što nam je raditi i to nam je najbitnije. Gziru smo pogledali, ali ipak smo se fokusirali na sebe, na naša izdanja. Dužnu pozornost ćemo Maltežanima posvetiti, jer znamo da nema podcjenjivanja. Svi će reći “to su Maltežani”, ali svaka je momčad nezgodna kada nisi pravi. Imperativ je prolazak dalje i toga smo duboko svjesni.

Sibenik, 311018.
Stadion Subicevac
Nogometna utakmica 1/8 Hrvatskog kupa izmedju HNK Sibenik - HNK Hajduk
Na fotografiji:  Stanko Juric daje pobjednicki gol i slavi
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Disanje na škrge

Može li se pitanje prolaska u 2. pretkolo riješiti već u prvoj utakmici na Malti?

- Vjerujem da možemo napraviti taj važan korak, da uzvratnu utakmicu na Poljudu lišimo neizvjesnosti i bezbrižno dočekamo splitski dvoboj.

Velika vrućina i umjetna trava bit će dodatne otežavajuće okolnosti. Možda čak i puno veći problem od kvalitete suparnika.

- Nije nam vrućina nepoznanica, imamo mi to i kod kuće u Splitu. Osobno, više mi odgovara vrućina nego hladnoća. Uz to, kada vidiš da protivnik diše na škrge, tebi je teško, ali osjetiš da je i protivniku još teže. Dakle, neće biti Maltežanima ništa lakše nego nama, a kvaliteta mora doći do izražaja.

Malta na otvaranju, pa onda Latvijci ili Albanci. Je li suvišno pitati koga biste željeli u 2. pretkolu?

- Ne pričam ništa o potencijalnim suparnicima dok ne prođemo Gziru. Bez obzira na ime protivnika u 1. pretkolu, moramo ići utakmicu po utakmicu do ostvarenja sna. Devet godina čekamo jesen u Europi i ne treba letjeti. Polako hodati, korak po korak....

Je li Hajduk jači danas u odnosu na prošlu sezonu?

- Držim da smo jači, jer imamo odigranu zajedničku sezonu i okosnicu ekipe na okupu. Dobili smo još dva nova igrača, doći će sigurno još novih imena.

Taktički bolji

Osobno, koliko ste napredovali u prvoj sezoni igranja za Hajduk?

- Pametniji sam, iskusniji, tehnički i taktički bolji, dotjeraniji. Smatram da sam puno igrački puno napredovao, ali napredovala je i kompletna momčad. Zato sam optimist prije Malte, zato očekujem da se sutra navečer pokažemo u pravom izdanju koje će nam jamčiti ugodan ulazak u sezonu.

Linker
25. travanj 2024 00:08