Elez i Livaja
 Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
GLAVNI ADUT GRKA

HRVAT JE POSTAO IGRAČ ZA VELIKE UTAKMICE, A SAD PONOVNO PRIJETI RIJECI 'Svaka njima čast, ali ići ćemo maksimalno! Ovo je za nas najvažnija utakmica'

MARKO LIVAJA Hrvatski napadač u grčkom klubu, suparniku Riječana u Europskoj ligi, postao igrač za velike utakmice
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 23. studeni 2017. 13:12

Marko Livaja prometnuo se u AEK-ova čovjeka za velike utakmice. U derbiju protiv Olympiacosa u posljednjim je minutama asistirao Mantalosu za pobjedonosni pogodak, četiri dana kasnije s dva pogotka, od kojih je drugi bio u posljednjoj minuti, spriječio je iznenađenje protiv Austrije i ostavio AEK-u otvoren put u drugi krug Europske lige, a onda i zabio u derbijima za pobjedu protiv PAOK-a i bod kod Panathinaikosa nakon kojih se grčki mediji natječu u tome tko će smisliti originalniji naslov. Naravno, s Markom Livajom u glavnoj ulozi.

Ne ide preko noći

Jedan od upečatljivijih svakako je onaj “Nije gotovo dok Livaja ne kaže da je gotovo“.

- A što reći nego da sam zadovoljan što sam postigao dva pogotka u dvije vrlo bitne utakmice za nas i naše navijače, što sam pomogao momčadi u dva derbija. Stvarno sam presretan trenutkom kroz koji prolazimo i momčad i ja osobno, prvi smo na ljestvici, momčad je odlično reagirala nakon što je Panathinaikos poveo i na kraju smo osvojili bod koji smo i više nego zaslužili - kaže Livaja nakon što je njegove igračke kvalitete upoznao i treći AEK-ov rival u Grčkoj.

Rijeka - AEK
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS

- Derbi u Grčkoj ima poseban značaj. Panathinaikos je trenutačno osmi, ali pobijedio je Olympiacosa. Kada se igra derbi, ništa ne znače ni forma momčadi ni pozicija na ljestvici. Za nas je taj bod važan, u tri derbija ostvarili smo pobjede protiv Olympiacosa i PAOK-a, remizirali na gostovanju kod Panathinaikosa i mislim da smo dobro odradili taj dio. Naravno, još nije ni polusezona gotova, ali za ovaj dio smo odradili više nego smo očekivali.

Je li činjenica da ste odlučili praktički sve najznačajnije utakmice AEK-ove jeseni pokazatelj da su se kockice posložile, da možete biti AEK-ov vođa prema visokim dometima?

- Ne bih sebe stavljao ispred momčadi. Skupljali smo se u hodu na ljeto, nismo svi skupa počeli pripreme i jednostavno je trebalo vremena dok se sve uigra, dok se sve posloži kako bismo željeli. Mislim da možemo još dosta toga napraviti, da imamo još stvari koje moramo poboljšati kako bi ta kvaliteta došla do izražaja. Ali kažem, puno nas je bilo novih igrača i neke stvari jednostavno ne idu preko noći. Naravno, lakše je kada te prate dobri rezultati, kada je pozitivna atmosfera i vjerujem da možemo nastaviti na ovom tragu. Prvi smo u prvenstvu, u Grčkom kupu smo također vodeći budući da se u ovoj fazi igra po skupinama, u Europi nam se otvara prilika proći skupinu što je stvarno rezultat kakvom smo se samo mogli nadati.

Ritam kao problem

Je li zbog te Europe i prilike koja vam se otvara protiv Rijeke ipak slavlje nakon ovog boda u derbiju bilo manje?

- Zadovoljstvo je bilo veliko nakon utakmice, pogotovo kada u zadnjoj minuti osvojiš bod, ali već od ponedjeljka se priča samo o Rijeci. Znamo koliko je cijelom klubu važna ta utakmica, koliko bi navijačima značilo europsko proljeće nakon toliko godina i svih problema kroz koje je klub prošao i ovo nam je doista jedna od najvažnijih utakmica. Ići ćemo maksimalno kao protiv svakog suparnika i već u četvrtak pokušati osigurati prolaz u idući krug.

Pobjeda na Rujevici kao da vam je bila neka odskočna daska, sami ste govorili da vam ta tri boda 70 posto otvaraju vrata drugog kruga Europske lige, ali kao i da vam je bila pokazatelj da i u prvenstvu možete puno.

- Znali smo zašto govorimo kada smo isticali da nam je ta utakmica u Rijeci itekako važna. Mali je problem samo što momčad nije navikla igrati u ritmu četvrtak-nedjelja, tu smo prosuli neke bitne bodove protiv manjih momčadi u prvenstvu jer Europa je učinila svoje. Ali, možemo biti zadovoljni, ove jeseni smo napravili jako dobar posao koji sada treba samo potvrditi.

Igrači Rijeke hvalili su AEK nakon tog sraza na Rujevici, isticali da ste bolja momčad od Olympiacosa s kojim su igrali mjesec dana ranije. Koliko je AEK danas bolja momčad od one koja je gostovala na Rujevici?

- To što smo uigraniji najveći je plus u odnosu na prije dva mjeseca. Posebno se to odnosi na obranu koja igra na stvarno visokoj razini nakon što je trener napravio neke promjene, primamo jako malo golova, tu smo puno stvari poboljšali, sada bolje branimo kornere i prekide, koncentriraniji smo u nekim situacijama koje smo ranije loše rješavali. Po mojoj procjeni od one prve utakmice protiv Rijeke napredovali smo 20-ak posto, ali još nismo došli do svog maksimuma.

Više nema natrag

Koliki hendikep predstavljaju izostanci Mantalosa i Johanssona, možda i dva ključna igrača u veznom redu, reprezentativaca Grčke i Švedske?

- Izgubili smo dva igrača koji su igrali sve utakmice, koji su kapetan i dokapetan momčadi i stvarno je bio šok za sve nas kada je otpao najprije jedan pa onda i drugi. Nije idealno jer AEK nema toliko širok kadar da bi bezbolno nadomjestio dva takva igrača, ali prednost je što sazrijevamo kao momčad, što imamo nekoliko mladih igrača koji pokazuju da bi mogli biti dobri igrači, pa se taj njihov izostanak ne osjeti. Naravno, bili bismo puno jači s njima u kadru, ali mislim da i ovako za sada dobro guramo.

Što Rijeku očekuje u četvrtak? Vama ta utakmica nosi europsko proljeće ako pobijedite a Austria ne napravi senzaciju na San Siru. Jesu li navijači prepoznali trenutak, hoće li atmosfera biti užarena?

- Više nema natrag, sada svi očekuju da prođemo u drugi krug. Na početku nije bilo nikakvog imperativa, veći je naglasak bio na prvenstvu i na Kupu, ali nakon što smo pobijedili Rijeku i dva puta protiv Milana odigrali bez golova očekivanja su znatno porasla, očekuje se prolazak u Europi i očekujem da ćemo imati veliku podršku.

Krenuli ste u sezonu bez velikih najava, ali dobro gurate na sve tri fronte. Koji su prioriteti AEK-a ove sezone, prvenstvo ili Europa?

- Idemo utakmicu po utakmicu. Kada sam došao nitko nije spominjao borbu za titulu jer znamo da je Olympiacos tu dominirao, da su posljednjih godina bili pretplaćeni na titulu, ali tim dobrim startom i navijači i svi u klubu priželjkuju titulu koja se čeka 22 godine. Najvažnije je što svaki od nas u svlačionici misli da možemo osvojiti prvenstvo, da smo dovoljno kvalitetni za skinuti Olympiacos s trona i stvari se stvarno dobro slažu. Mislim da imamo dobre šanse, ali još uvijek ništa veće od PAOK-a i Olympiacosa.

Ti hrvatsko-grčki dvoboji ove jeseni išli su na stranu Hrvatske kada je riječ o reprezentativnim srazovima, a barem do sada na stranu Grčke kada je riječ o klupskom nogometu.

- Svaka čast Rijeci, ali ja se čvrsto nadam da ćemo pobijediti u četvrtak pa da se ovo što govorite neće promijeniti. Mislim da imamo jako dobre šanse iako je Rijeka jako dobar suparnik, momčad koja sigurno ima svoje kvalitete i koja nije slučajno napravila puno dobrih stvari u prošloj i na početku ove sezone.

Ipak, trenutno Riječani nisu u nekoj bajnoj rezultatskoj situaciji...

- Trenutno su nekom padu forme, ali ako budu imali dan mogu svakog suparnika iznenaditi. Mi ćemo napraviti sve da u četvrtak bude AEK-ov dan, a ne Rijekin, motivacije zbog prilike koja nam se otvara neće nedostajati i budite sigurni da nema govora o opuštanju ili razmišljanja da smo već prošli u Europi. Nema kalkulacija, mi želimo odraditi svoj posao, napraviti sve da pobijedimo, ali u nogometu nikada ne znaš što može biti.

Bit će opet teško

Na Rujevici su vas osobno dobro zapamtili Elez i Župarić, bilo je puno duela, stalno ste se “tukli”, stvarali im probleme…

- I bit će to opet teška utakmica za mene i suigrače u napadu. Elez i Župarić su dva kvalitetna stopera koje poznajem iz mladih reprezentacija i sigurno da neće meni biti lako, ali budite sigurni da neće ni njima - zaključio je Marko Livaja.

Linker
19. travanj 2024 22:44