Gabriele Maltinti/Getty Images
'RIJEKU TREBA RESPEKTIRATI'

HRVATSKI AS IZ REDOVA PRVOG RIJEKINOG SUPARNIKA U EUROPSKOJ LIGI ZA SN NAJAVIO VELIKI SRAZ 'Nama je utakmica na Rujevici najvažnija u skupini'

Marko Livaja, hrvatski napadač u redovima lidera grčke nogometne lige, prvog suparnika hrvatskoga prvaka u skupini Europske lige, progovorio za SN o velikom izazovu koji ga čeka protiv kluba s Rujevice.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. rujan 2017. 15:41

Siguran sam da će Marko Livaja u budućnosti biti još bolji nego što je bio do sada.“ Rekao je to Dušan Bajević, izvršni direktor AEK-a o hrvatskom napadaču u redovima probuđenog grčkog velikana koji će u četvrtak biti gost Rujevice u prvom kolu skupine D Europske lige.

Bajević je Livaju u AEK doveo ovog ljeta iz Las Palmasa na posudbu, a hrvatski napadač dodao novu međunarodnu postaju u svojoj igračkoj karijeri. Krenulo je s Interom, pa se nastavilo Luganom, Cesenom, Atalantom, Rubinom Kazanj, Empolijem i Las Palmasom sve do ovog ljeta i početka njegove grčke priče.

- Za sada je stvarno sve odlično. Izborili smo Europsku ligu, klub ima velike ambicije i brzo sam se pronašao u toj priči. Treba nam još malo vremena da se uigramo i posložimo, ipak smo nova momčad, došlo je šest-sedam igrača, ali mogu reći da sa zadovoljan kadrom kojeg imamo i mislim da AEK može puno toga dobroga napraviti ove sezone - javio se Marko Livaja, izrazito zadovoljan svime što ga je dočekalo u novom klubu.

Melissanidis živi za klub

Ništa čudno, AEK je grčki velikan koji se ponovo diže nakon što je prije nekoliko godina proglasio stečaj i krenuo iz treće lige. Prošle sezone je osvojen Kup, sada se stvara momčad koja bi se trebala potući za naslov prvaka, ostati što duže u Europi. Uz to, gradi se novi stadion za 80 milijuna eura. “Krivac“ je Dimitris Melissanidis, stari-novi predsjednik kluba.

- Riječ je o čovjeku koji živi za taj klub, koji je već bio uspješan predsjednik i koji je ponovo počeo ulagati kako bi vratio AEK tamo gdje pripada. Ambiciju pokazuje dovođenjem igrača, mislim da stvarno imamo kvalitetu i da s pravom težimo borbi za najviše pozicije.

Nakon igranja u Serie A, jakoj ruskoj ligi pa i Primeri, Livaja odlazak u Grčku nimalo ne doživljava kao korak unatrag u svojoj karijeri, već kao priliku za novu igračku potvrdu.

- Na AEK apsolutno gledam kao na priliku za novo dokazivanje. Zadovoljan sam epizodom u Las Palmasu, ali poziv AEK-a me zaintrigirao i rekao sam zašto ne probati. Privukao me taj izazov Lige prvaka budući da smo igrali kvalifikacije, pa sada i Europske lige. Svakom je igraču želja, europska pozornica je uvijek intrigantna i to je najveći razlog zbog kojeg sam došao ovdje.

Liga prvaka je pobjegla nakon dva poraza protiv moskovskog CSKA u trećem pretkolu, ali je AEK prilično uvjerljivo svladao Club Brugge u play-offu Europske lige iako nije slovio za nositelja.

- Nekoliko godina AEK nije bilo toliko blizu Europi, koeficijent nam je bio loš pa smo i dobili jakog suparnika, ali mislim da smo pokazali protiv Bruggea da smo na dobrom putu da i to popravimo.

I izvukli zanimljivu skupinu, s velikim Milanom, Rijekom, bečkom Austrijom…

- Skupina je takva da svaka od četiri momčadi može proći dalje, mislim da su svima nama podjednaki izgledi.

Za Marka Livaju utakmice protiv Milana i Rijeke imat će poseban značaj… Doduše, neće “na noge” svojim bivšim klubovima Interu ili Hajduku, ali…

- Iz Milana pamtim stvarno lijepe stvari, imam puno prijatelja i bit će mi zadovoljstvo ponovo zaigrati na San Siru.

A Rijeka?

- Puno prijatelja mi je već najavilo dolazak na tu utakmicu, zovu, pitaju za ulaznice… Drago mi je igrati protiv hrvatskog kluba u ovakvoj fazi natjecanja, lijepo je vidjeti da je Rijeka u skupnoj fazi Europske lige, pogotovo što znam nekolicinu igrača, Bradarića i Eleza iz Hajduka, Župarića iz mlade reprezentacije... Ipak, neće mi biti prvi put igrati protiv hrvatskog kluba, za Inter sam igrao protiv Hajduka na Poljudu.

Iz Livajinih riječi može se razaznati da je Rijeka suparnik kojeg itekako respektiraju i cijene, a najveći su razlog tome dvije utakmice protiv Olympiacosa.

- Ne bih ih analizirao, pokazali su kvalitetu kojom zaslužuju biti dio Europske lige, rekao bih i da im je u uzvratu protiv Olympiacosa nedostajalo malo sreće da naprave još jedan veći rezultat. Ali Olympiacos je momčad koja ima veliko iskustvo Lige prvaka, a Rijeka je s kvalitetnim kadrom i dobrim trenerom na dobrom putu da jednog dana i uđe u skupinu Lige prvaka. Rijeka je ostavila dojam da ih treba respektirati, ali nama je bitno proći skupinu, nakon ispadanja PAOK-a i Panathinaikosa očekuje se naš prolaz zbog nacionalnog koeficijenta, a takvi su i klupski ciljevi, jer AEK se nije pojačavao da bi igrao samo grčku ligu.

Utakmica na Rujevici na rasporedu je u četvrtak, a hrvatski napadač odmah je poslao poruku znanim licima koja će biti s druge strane travnjaka.

- Nama je ta utakmica na Rujevici najvažnija u skupini. Mislim da će AEK-ov put u Europi uvelike ovisiti o toj utakmici budući da nakon toga igramo kući s Austrijom i kada bismo spojili dvije pobjede mislim da bi naš plasman u drugi krug bio 70 posto riješen. Još uvijek nismo na sto posto, ali bit ćemo uskoro. S Rijekom nekako počinje ta serija jakih utakmica i vjerujem da ćemo biti na razini za pokazati svoju kvalitetu - zaključio je Marko Livaja.

Linker
24. travanj 2024 23:14