Andro Švrljuga (u crvenom dresu)
 Ian MacNicol/Getty Images
SKRENUO POZORNOST NA SEBE

HRVATSKI NOGOMETAŠ APSOLUTNO JE IZNENAĐENJE EUROPSKE LIGE 'Toliko je igrača i velikih klubova, a jedan anonimac s Hreljina predvodi popis asistenata'

ANDRO ŠVRLJUGA Hrvat u litavskoj Suduvi uoči doigravanja s Ferencvarosem za ulazak u Europsku ligu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 23:02

Andro Švrljuga je trenutačno najbolji asistent Europske lige. U kvalifikacijama je suigračima namjestio čak šest golova, a i sam je dvaput zabio.

- Iskreno, osjećaj je čudan, ali i lijep. Godi to, zašto ne. Toliko je igrača i velikih klubova u natjecanju, a jedan anonimac s Hreljina predvodi popis asistenata - smije se Švrljuga.

Njegova je pozicija desni bočni u sustavu 3-5-2, a pojasnio je i pozadinu svog sjajnog učinka.

- Više sam orijentiran prema naprijed, naravno, ovisno i o suparniku. U 2. kolu kvalifikacija igrali smo protiv momčadi iz San Marina, njima smo ukupno dali 10 golova, a ja sam skupio pet asistencija. U prvoj utakmici s Maccabijem iz Tel-Aviva bio sam također asistent, a u drugoj i strijelac.

U Litvi je već sedam godina. Iz Rijeke je prešao u Žalgiris, a od početka 2016. član je Suduve. Tri naslova osvojio je sa Žalgirisom, također i tri Kupa, te dva Superkupa, dok sa Suduvom ima dva naslova prvaka Litve i dva Superkupa. Momčad iz Marijampolea bilježi i zapažene europske rezultate, a danas je na rasporedu prva utakmica play-offa Europske lige s Ferencvarosem.

- Već treću godinu zaredom smo u doigravanju za ulazak u skupinu Europske lige. Ludogorec i Celtic bili su prejaki, nadam se da će biti treća-sreća. Temelj našeg uspjeha je to što smo dobra ekipa, bez nekog individualca koji bi se posebno isticao. Svi radimo za momčad, kako se kaže, svi za jednog, jedan za sve. Naravno, imamo mi i dobrih igrača, pogotovo s balkanskog područja, oni čine okosnicu. Nepredvidivi smo i nezgodni.

Osjetio je to i Maccabi, kojeg je Suduva u 3. kolu kvalifikacija izbacila s dvije pobjede od 2:1.

- U Izraelu su nam najveći problemi bili vrućina i sparina, oko 36 stupnjeva Celzija bilo je u 20 sati. Toga smo se jako pribojavali, išli smo dva dana ranije dolje da bismo se nekako naviknuli. Maccabi je ispao protiv Cluja u kvalifikacijama za Ligu prvaka i to se smatralo velikim neuspjehom, puno kritika bilo je zbog toga. Nas su morali proći pod svaku cijenu, ali smo ih iznenadili i pobijedili sa 2:1. U uzvratu na našem terenu željeli smo krenuti od nule, zaboraviti što je bilo u prvoj, ali svejedno to ostane u podsvijesti. Malo smo se povukli, oni su odmah krenuli u napad, no brzo smo zabili prvi gol, potkraj poluvremena sam ja dao i drugi i to je bilo to, zasluženo smo prošli.

Slijedi Ferencvaros, kojeg su Švrljuga i suigrači pratili u ogledima s Dinamom.

- Dinamo je Dinamo, ne možemo stvoriti realnu sliku o Ferencvarosu nakon tih utakmica. Dinamo je već i u prvoj utakmici pokazao da je kvalitetniji, to je potvrdio u Budimpešti. Ferencvaros je, pak, izbacio Ludogoreca, i protiv nas je favorit. Međutim, ponovit ću da smo mi nepredvidivi i da se od nas sve može očekivati. Na našem terenu nisu nas dobili Zvezda, Celtic, Ludogorec, Maccabi, ni APOEL, prilično smo čvrsti pred našim navijačima i nadam se da ćemo ostvariti pozitivan rezultat. A to je svaki koji ti za uzvrat nudi šansu, može to biti i 1:1. Imamo veliku želju napraviti korak dalje i otići u skupinu, što bi bio najveći uspjeh u povijesti kluba.

Velike uzdanice Suduve protiv Ferencvarosa bit će, uz Švrljugu, preostala dvojica članova hrvatske kolonije na sjeveru Europe. Na vratima je pouzdani Ivan Kardum, bivši član Osijeka i Slavena Belupa, dok je u napadu nekadašnji Osijekov talent i Dinamov igrač Josip Tadić.

- O njima dvojici doista ne treba puno pričati, igrali su na višim razinama i u većim klubovima, donose kvalitetu i iskustvo. Mi igrači s područja bivše države smo nositelji momčadi, uz Litavce koji igraju za reprezentaciju.

Privatno je ponosni otac dvaju osmogodišnjih blizanki, pa sve češće razmišlja i o povratku kući.

- Meni su sad 33 godine, ugovor mi završava na kraju kalendarske godine, pa ćemo vidjeti. Bilo bi lijepo završiti karijeru u Hrvatskoj, u Litvi sam već sedam godina, a srce i obitelj već pomalo vuku doma. Sigurno ću još nastaviti igrati, a vidjet ćemo gdje će to biti - zaključio je Andro Švrljuga.

Rijeka ima bolje šanse nego mi

Danas u boj za skupinu Europske lige kreću i njegovi Riječani, kakvi su im izgledi protiv Genta?

- Pratim i sve ostale hrvatske klubove, ali najviše Rijeku u kojoj sam i igrao. Rijeka je stvarno napravila velik uspjeh zadnjih godina, približila se Dinamu, osvajala trofeje, igrala u Europi. Mislim da je Gent relativno OK suparnik, izglede bih procijenio na 50:50. Smatram da imaju dobre šanse, čak i veće nego mi. Rijeka zaslužuje skupinu Europske lige, kao i Dinamo skupinu Lige prvaka, to bi bilo odlično za hrvatski nogomet.

Linker
26. travanj 2024 21:35