Foto: Ivan Peric / CROPIX
POGLED UNATRAG

HRVATSKIM KLUBOVIMA TAKO SE NEŠTO NIJE DOGODILO PUNIH 13 GODINA Crna Europa: 'Previše olako su to shvatili, možda su i podcijenili suparnika'

CRNA EUROPA Hrvatskim klubovima tako se nešto nije dogodilo punih 13 godina
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 13:45

Hajduk je ispao od Gzira Uniteda u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu, Maltežani su nakon domaćeg poraza u uzvratu na Poljudu slavili s 3:1 pogotkom u posljednjim trenucima i tako kaznili Hajdukov pristup tom susretu. Bila je to ogromna senzacija. Nažalost, ovog tjedna ekspresno nam je iz Europske lige odletio i drugi predstavnik. Osijek je također posustao na prvoj prepreci, u 2. kolu euroligaških kvalifikacija eliminirao ga je bugarski doprvak CSKA čiji su igrači bolje izvodili jedanaesterce.

Kad se posljednji put dogodilo da su dva hrvatska kluba eliminirana odmah na prvoj europskoj prepreci? Prošlo je od toga dosta vremena, čak 13 godina. U sezoni 2006./07. u 1. pretkolu Kupa UEFA-e od Europe su se oprostila dva hrvatska predstavnika, Varteks i Rijeka. Varaždince je eliminirala albanska Tirana (1:1, 0:2), a Riječane ciparska Omonia (2:2, 1:2).

Split, 180719.
Stadion na Poljudu.
Druga utakmica prvog pretkola Europske lige izmedju klubova HNK Hajduk Split i FC Gzira United.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Na Varteksovoj klupi bio je aktualni hrvatski izbornik Zlatko Dalić, a u momčadi Jertec, Pokrivač, Šafarić... Za remi u Varaždinu zabio je Novinić, u drugoj utakmici u Tiranu domaćin je bio siguran. Dragan Skočić vodio je Rijeku protiv Ciprana, igrali su Žilić, Šerić, Rendulić, Knežević, Mikić, Ah. Sharbini... Na Kantridi su zabili Bule i Kerkez iz kaznenog udarca, u uzvratu na Cipru jedini gol zabio je Lukunić.

Zanimljivo, u istoj sezoni na prvoj prepreci ispao je i Osijek, u 2. kolu Intertoto kupa slavio je ciparski Ethnikos Achna (2:2, 0:0). Na klupi Osječana bio je Ivo Šušak, na terenu Šušnjara, Smoje, Vuica, A. Vitaić, Primorac i ostali. Jedan gol u Gradskom vrtu zabio je Vojnović, drugi je bio autogol, a u uzvratu se mreže nisu tresle.

Dinamo je tada jedini od naših klubova prošao prvu prepreku, u 2. pretkolu Lige prvaka svladao je litvanski Ekranas (4:1, 5:2), da bi potom posrnuo protiv Arsenala u 3. pretkolu (0:3, 1:2) i Auxerrea u 1. kolu Kupa UEFA (1:2, 1:3). Niti jedna sezona nakon opisane nije donijela ispadanje dva hrvatska kluba na prvoj prepreci, sve do ovog ljeta od kojeg smo puno očekivali, ali smo na kraju ostali poprilično razočarani. Nadamo se da će barem Rijeka proći Aberdeen, koji ju je u sezoni 2015./16. izbacio na prvom europskom ispitu, u 2. pretkolu Europske lige (2:2, 0:3).

Što se europskih rezultata hrvatskih klubova u posljednjih 13 godina, na prvoj je prepreci ispadao samo po jedan klub. Zagreb je ispao protiv albanske Vllaznije u 1. kolu Intertoto kupa 2007./08. (2:1, 0:1). Sezonu kasnije taj je ‘pothvat’ ponovila Rijeka koja je na istoj razini natjecanja ispala protiv makedonske Renove (0:0, 0:2). Navijači Hajduka pak pamte ispadanje od slovačke Žiline u 3. pretkolu Europske lige u sezoni 2009./10. (1:1, 0:1). Godinu dana kasnije prva prepreka bila je kobna za Cibaliju, koja je u 2. pretkolu Europske lige izgubila od sjevernoirskog Cliftonvillea (0:1, 0:0).

Opet je Hajduk bio prvi hrvatski klub koji je pao na prvoj prepreci u sezoni 2011./2012., nisu tada Bijeli mogli protiv premierligaša Stoke Cityja (0:1, 0:1). Zagrebačka Lokomotiva je u sezoni 2013./14. zapela u 2. pretkolu protiv bjeloruskog Dinama iz Minska (2:1, 2:3). Rijeka je negativno iskustvo s Aberdeenom ponovila i 2016./17. protiv turskog Istanbul Basaksehira (0:0, 2:2) u 3. pretkolu Europske lige, ali i prošle sezone, kad je na istoj razini istog natjecanja ispala protiv norveškog Sarpsborga (1:1, 0:1).

PIŠE: ROY FERENČINA

Ispadanje Hajduka protiv malteškog Gzira Uniteda bilo je veliko i jako neugodno iznenađenje jer su svi očekivali prolaz, pogotovo nakon pobjede od 2:0 u prvoj utakmici. Imali su problema s kadrom koji je započeo uzvrat, mislim da su ipak trebali igrati s najjačim sastavom. Teško je tu bilo što drugo reći, ali iznenađenja se događaju, ponekad i slabija momčad prođe dalje u Europi. Što se Osijeka tiče, izgledi s bugarskim suparnikom bili su 50:50. Poraz od 1:0 u gostima je jako težak rezultat, ako primiš gol, moraš zabiti tri.

I Osijek je u uzvrat išao oprezno. Zabili su taj gol, mogli su i drugi, ali sreća ih nije htjela. Ne bih rekao da je njihovo ispadanje razočaranje i da na to treba gledati negativno, no naravno da je šteta što nisu prošli. Jedanaesterci su lutrija, ali ima tu i znanja i vježbe, ponekad utječu umor i dekoncentracija, a i vratari imaju veliku ulogu. Na kraju nisu pogodila dvojica ponajboljih igrača Osijeka. I to se događa. Sad se mogu posvetiti prvenstvu, ove godine uložili su u momčad i imaju velike planove.

PIŠE: BRANKO KARAČIĆ

O Hajdukovu ispadanju već je puno puta sve rečeno. Bila je to jedna blamaža, sramota za Hajduk, a ujedno i za hrvatski nogomet. Svi gubimo zbog tog ispadanja. Previše olako su shvatili tu utakmicu, malo su i podcijenili suparnika, a ispadanje od amaterskoga kluba s Malte možda je i posljedica svih događanja u klubu u posljednje vrijeme.

Mislim da je Osijek kvalitetnije stajao na terenu i u Sofiji i u Osijeku, ali čini mi se da je prolaz u sljedeće kolo kvalifikacija nedostajalo odlučnosti, drskosti i sportskog bezobrazluka. Očekivao sam agresivniju utakmicu s Osijekove strane, oni to posjeduju. U obje utakmice imali su laganu inicijativu, bez izrazitih prilika. Malo je bilo okomitih lopti, nisu pripremili dovoljno šansi da bi prošli. Možda sa svojom igrom to nisu ni zaslužili. Penali su lutrija, sto puta ćeš zabiti, a onda jednom promašiš ili ti vratar obrani. Sve u svemu, ipak sam očekivao kvalitetnije izdanje Osijeka u prvom susretu u Bugarskoj, a pogotovo u Gradskom vrtu.

Linker
25. travanj 2024 11:47