Getty Images, Reuters, CROPIX, sn ilustracija
'NAJVEĆA UTAKMICA U MOM ŽIVOTU'

'I U ŠPANJOLSKOJ SE JAKO DOBRO PRATI ŠTO DINAMO RADI U EUROPI' Najskuplji igrač Modrih objašnjava jedan nogometni fenomen koji prati velike rivale

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2019. 19:34

Ruben Dias skrivio je jedanaesterac nad Danijem Olmom u Maksimiru, Bruno Petković je zaključio priču. Bilo je to dovoljno za pobjedu Modrih koju danas brane na Luzu. Igrač velikog trijumfa u prvoj utakmici bio je upravo mladi španjolski reprezentativac. Odigrao je briljantnu utakmicu. Danas bi svakako trebao biti jedan od ključnih igrača Modrih koji pokušavaju ostvariti još jedno dostignuće za pamćenje.

- Ovo nam je svima prilika života koju moramo iskoristiti! Plasirati se u četvrtfinale Europske lige preko Benfice bilo bi nešto što bi se pamtilo do kraja karijere. Dat ćemo sve od sebe da to učinimo. Spremni smo, motiv je ogroman, znamo što možemo, u formi smo. Dakle, svi preduvjeti za uspjeh su tu. No, s druge strane je velika momčad, bit će to težak boj. Moja najveća utakmica u životu? Svakako, prošla u Maksimiru je bila najveća, a sad je ova - kaže nam Olmo.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dani Olmo
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Priča da Dinamo očekuje iznimno teška utakmica u paklenoj atmosferi Luza. Podcrtava da će presudno biti cijelu utakmicu disati istim plućima.

- Zajedništvo! To bi trebao biti presudan faktor našeg uspjeha. Moramo cijelo vrijeme biti skupa u obrani i napadu, moramo djelovati kao uigrani stroj, pokrivati jedan drugoga, biti mu na pomoći. Ovakve utakmice dobiva momčad, ne pojedinac. Ali mi smo uvijek bili kao skladna obitelj, kompletno vrijeme djelovali smo kao kolektiv, pa vjerujem da se to večeras neće promijeniti. Konačno, takvi smo bili u prvoj utakmici s Benficom koja nam je donijela pobjedu. Moramo naravno paziti da ne napravimo neku grešku, Benfica je momčad koja je to u stanju kazniti.

Veliko suparništvo

Govori nam Dani kako će i u Španjolskoj s posebnom pozornošću pratiti događaje iz Lisabona. Ne samo njegovi prijatelji...

- Znate da uvijek postoji suparništvo španjolskog i portugalskog nogometa. Zato se u Španjolskoj često gledaju utakmice najvećih portugalskih klubova. Sad će biti i zanimljivije, jer ja kao Španjolac igram protiv velikog portugalskog kluba, ha-ha... Ne stvarno, u Španjolskoj se jako prati što Dinamo radi u Europi.

Dobro je bio raspoložen Dani, kao i svi Dinamovi nogometaši. Ističe još jednu komponentu koja bi mogla presuditi:

- Psihološka snaga! Moramo je maksimalno iskazati. Ni u jednom trenutku utakmice ne smijemo psihološki potonuti, bez obzira što se događa na travnjaku. Recimo, bilo bi sjajno da zabijemo prvi, da njih učinimo nervoznim, da ih sasiječemo na početku. Međutim, ako se to ne dogodi, mi i dalje moramo igrati svoju igru. Može se dogoditi da Benfica povede s 2:0. No, nama je i tada dovoljan samo jedan pogodak za prolaz. Makar u zadnjoj sekundi sudačke nadoknade. Zato je bitna ta psihološka stabilnost. Ne smijemo pasti ako prvi primimo pogodak, utakmica traje dugo, sve se stigne ispraviti. Moramo biti strpljivi.

Dobro ste u prvoj utakmici prostudirali Rubena Diasa, dobro ste zaključili da kasni u intervencijama.

- Ha, ne znam tko će igrati za njih. Možda uđe Jardel, možda će igrati Rafa, možda će Benfica protiv nas u igru gurnuti iskusnije igrače.

Sanjate li pogodak na Luzu?

- Da, baš ga sanjam. Jasno da bih ga želio postići, ali meni je svejedno tko zabije, samo da mi prođemo!

Linker
21. travanj 2024 19:42