Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

IGOR BIŠĆAN NEMA DILEME OKO SASTAVA ZA ABERDEEN 'Stvara se dojam kao da je to klub prema kojem bi trebali biti favoriti, ali to baš nije tako'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 20:26

Nogometaši Rijeke u četvrtak na Rujevici (20h) dočekuju Aberdeen u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige. To je sastav koji je Riječanima ostao u neugodnom sjećanju, budući ih je izbacio iz natjecanja, a između ostaloga su slavili tada na Kantridi sa 3:0.

- Sasvim sigurno nas čekaju dvije teške i zahtjevne utakmice protiv izuzetno kvalitetnog suparnika koji je pri vrhu u vrlo zahtjevnoj natjecateljskoj ligi. To garantira da su kompetitivni i kvalitetni, samim time naš zadatak, a to je prolaz u idući krug, će biti težak. Nadam se uz kvalitetnu igru i pomoć publike da ćemo na uzvrat otići s prednošću - rekao je u uvodu Bišćan pa se još malo detaljnije osvrnuo na današnjeg suparnika kojeg je uživo gledao u uzvratu drugog pretkola.

- Aberdeen? Mislim da su dosta izbalansirani po pitanju kvalitete i karakteristika igrača u momčadi. Čvrsta su i agresivna momčad, disciplinirana, imaju nekoliko pojedinaca koji mogu napraviti puno problema. Cosgrove se ističe, u dobroj je formi, nezgodan za čuvanje kao i još nekoliko igrača prema naprijed. Obrana je posložena dosta otočki, vrlo su čvrsti, motorični, agresivni, s kombinacijom mladih škotskih reprezentativaca i iskusnijih igrača koji su igrali i u Engleskoj. Možda ljudi nisu svjesni koliko će teško biti, imam dojam da se pokušava prikazati Aberdeen kao klub prema kojem bi trebali biti favoriti, ali vidjet ćete da nije baš tako.

Iz njegovih riječi može se zaključiti i da će pristup Rijeke biti oprezniji.

- Nikad ne možeš znati u kojem će smjeru utakmica otići. Treba prepoznati moment, a očekujemo da ćemo ostvariti prednost za uzvrat. Treba biti realan u očekivanjima, mi, javnost i navijači jer je tako, ali i uzeti u obzir da se igraju dvije utakmice. Ako nam se ukaže prilika da se nametnemo i u domaćinskoj atmosferi iskoristimo moment, naravno da ćemo to pokušati iskoristiti.

Kada je riječ o sastavu, Bišćan ističe da nema puno dvojbi.

- Postoje neke sitne dvojbe pa čak i oko sustava, ali mislim da je manje više sve odlučeno. Eventualno bi se mogle dogoditi jedna ili dvije manje promjene, ali manje više se sve već zna. Hoće li taktiku i izbor igrača diktirati fizička moć i karakteristike Aberdeena? Neće previše, nećemo se totalno prilagoditi tome, jer ne bi bilo dobro, a i nemamo neki izbor. Moramo im parirati u onome u čemu su dobri i nametnuti se u onome u čemu bismo mi trebali biti dobri. Nisam siguran da će uopće imena u momčadi određivati to što sam vidio kod njih.

Zoran Kvržić u srijedu je proslavio 31. rođendan i jedini je, uz Ivana Tomečaka, igrao u prije četiri godine protiv Aberdeena.

- Čeka nas vrlo teška utakmica, ali mislim da uz maksimalan pristup ne bi smjelo biti problema, očekujemo pozitivan rezultat, ustvrdio je Kvržić u najavi utakmice.

- Nerado se sjećam tih utakmica. Na Kantridi smo izgubili 0:3, trebali smo ostvariti bolji rezultat s obzirom na prilike. U Aberdeenu smo poveli 2:0, ali brzo smo dobili gol i sve je palo u vodu. Kao što se kaže osveta je slatka, nadam se da ćemo na Rujevici pokazati više, ustvrdio je Zoran Kvržić.

MCINNES: 'Dobro je za nas što Bišćan danas ne igra za Rijeku'

Derek McInnes utrčao je danas deset minuta ranije od predviđenog termina konferencije za novine u press centar na Rujevici i stao odgovarati na pitanja škotskih kolega koje je najviše zanimala situacija oko Scotta McKenne. Oko njegova imena podiglo se dosta prašine posljednjih dana, zahtjev za transferom uzburkao je javnost, kažu škotski kolege i da se jučer nešto događalo po tom pitanju, ali McInnes je siguran da će danas biti u sastavu.

- Stigle su ponude za njega, ali dok god je član Aberdeena očekujem da pruži najbolje od sebe za klub. Razumijem situaciju, ali odličan je igrač i dobar dečko koji je zaslužio transfer u ovom ili nekom idućem prijelaznom roku - kaže McInnes koji se osvrnuo i na utakmicu od prije četiri godine kada je njegova momčad slavila na Kantridi.

- Drugi su igrači, drugi trener, čak i drugi stadion. Ali bio je to odličan rezultat za Aberdeen, veliki je uspjeh bio za nas pobijediti takvu momčad. Čak i nakon 0:3 sam upozoravao svoje igrače da nije gotovo, vidjeli smo u uzvratu kvalitetu suparnika, ali Aberdeen je ipak prošao.

Hoće li biti dodirnih točaka sa sutrašnjom utakmicom?

- U odnosu na tu utakmicu malo je dodirnih točaka. Trebat će naša dobra igra, zadovoljan sam kako smo krenuli i nakon nekoliko utakmica je nemoguće očekivat da ćemo biti na najvećoj razini. Ali napredujemo...

I prije četiri godine McInnes je u najavi utakmice ulogu favorita gurao u ruke Riječanima pa nije ni sada nije promijenio retoriku.

- Rijeka je nositelj zahvaljujući odličnim rezultatima u Europi, zbog toga je i favorit, ali bila je favorit i prije tri godine. Čekat ćemo svoje prilike i vjerujem da ćemo odigrati dvije dobre utakmice kako bismo probali pokušati ići dalje. Gledao sam Rijeku, momčad su koja je tehnički visoko potkovana, ali i fizički je kvalitetna tako da će to biti težak ispit za nas.

O kolegi Bišćanu ponudio je zanimljivo razmišljanje.

- Sretan sam što danas neće biti u ulozi igrača i igrati protiv moje momčadi! Pamtim ga kao nekoga tko je igrao na visokoj razini, a nisam znao da je trener dok nas ždrijeb nije spojio s Rijekom - zaključio je McInnes.

Linker
19. travanj 2024 07:57