REUTERS
GDJE ĆE ZAVRŠITI GRIEZMANN?

IZ MADRIDA STIGAO 'HLADAN TUŠ' ZA BARCELONU NAKON VELIKE POBJEDE, JAVIO SE I NAŠ ŠIME VRSALJKO, A PREDSJEDNIK PORUČUJE: 'On je naš igrač i točka!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. svibanj 2018. 10:34

Antoine Griezmann napravio je veliku karijeru i potvrđivao da "nitko nije prorok u svojem selu“ jer afirmaciju nije našao u Francuskoj nego susjednoj Španjolskoj, da bi u 28. godini stigao u Lyon, 45 minuta vožnje od rudnog mu Macona, zabio dva gola i natjerao mase da mu kliču. Sjajni napadač, za kojeg se duže govori da bi mogao put Barcelone, odigrao je velike utakmice, ali ovo je bila večer njegova života.

- Kad sam sa 14 godina napustio dom to je bilo da osvojim trofeje, da uživam u ovakvim noćima, nadam se da će doći još više titula - komentirao je.

- Griezmann je igrač Atletico Madrida i točka. Ova sezona bila je vrlo dobra, ne možete tražiti više - odgovorio je predsjednik pobjednika Enrique Cerezo na sve glasnije napise da je Griezmann sve dogodovio s Barcelonom.

Atletico je odigrao dva dobra finala Lige prvaka, ali nikako se nije domogao trofeja, sinoć u Lyon mu je bila dovoljna solidna izvedba da po treći put podigne pehar Europske lige.

Eh, kad s druge strane nije Real Madrid nego Marseille. Šime Vrsaljko osmi je Hrvati osvajač ovog natjecanja s inozemnim klubom, a prethodno je Dinamo 1967. bio pobjednik Kupa velesajamskih gradova. Proslavio je s hrvatskom zastavom, igrao je samo prvo poluvrijeme i dobio žuti karton.

- Bila je stvarno teška utakmica. Sretan sam. To je pobjeda za sve nas, momčad i grad. Torres i Griezmman na odlasku? Ne želim razgovarati o tome u negativnom kontekstu, ovo je noć da slavimo i budemo sretni - rekao je Šime.

Francuzi mogu u šešir staviti cedulje s imenima: Germain, Mandanda i Zambo-Anguissa i izvući ime tragičara jer vjerojatno neće nikad imati konsenzus tko ih je najviše uništio. Germain je iskusan napadač koji je Europu iskusio s Monacom, no kad je ga Payet u četvrtoj minuti savršeno proigrao reagirao je poput paničnog početnika. Sam pred Oblakom, u kaznenom prostoru, pucao je daleko iznad gola. Steve Mandanda je čuvar mreže kojeg vole u Francuskoj i rado su ga birali za najboljeg u Ligeu 1, ali taj čovjek izbjegava You Tube jer tamo strše naslovi poput "Mandanda big fail“. Prije četiri godine na utakmici s Guingampom rukom je bacio loptu izravno pred noge protivnika za mat (pobjegla mu je), no zato je manje začudilo što u ovom dvoboju iz sigurne kontrole inicirao gol Španjolaca. Dao je ponešto preoštar pas Zambo-Anguissi, iako se takva dodavanja kad je igrač pod pritiskom na 25 metara od gola nikako ne preporučaju. Kamerunac ju je loše štopao, Gabi je "odbjeglu nevjestu“ proslijedio Griezmannu koji lakočom poentira. U Crystal Palaceu su Mandandu zvali neuspjelim eksperimentom.

U toj 21. minuti bila je jasna slika utakmice, a u 32. gotovo zapečaćena ozljedom Payeta, playmakera Marseillea, koji je u suzama odšepao s terena.

- Rezultat ne odražava dvoboj. Mislim da je prvi gol prelomio susret. U takvim situacijama ne smijete se poigravati s loptom. Griezmann čini razliku… - konstatirao je Adil Rami, stoper Marseillea.

Francuski sastav je s vremena na vrijeme dodavao gas, no Atletico je za njih postao kao stijena. Momčad koja grize i rudari, čiji izričaj nije poetski, opet je demonstrirala defenzivne osobine, agresiju i natjecateljski karakter, a kad je osjetila slabost protivnika početkom nastavka pojačala je tempo i sve dvojbe bile su odagnate. U 49. minuti Koke je našao Griezmanna za elegantno i lagano prebacivanje golmana. U njegovom stilu.

- Griezmann je pokazao tko je on. Nadam se da je sretan i da ostaje s nama, ali to je pitanje za njega - kazao je Simeone, koji je gledao utakmicu zbog kazne s tribine i osvojio s crveno-bijelima šesti trofej.

- Osjećao sam se usamljeno, tužno, bilo je gorko, ali imam veliko jedinstvo s igračima i znamo što želimo.

Stadion, koji je na startu "gorio“ od benglaki iz Marseillea, orio se od pjesme navijača madridskog kluba. S njima su mogli slaviti i fanovi Lyona jer upravo pobjeda Atletica otvorila im je šansu da kao treći u francuskoj ligi, a to mjesto drži kolo do kraja, uđu u Ligu prvaka.

Marseille je tražio gol nade, no do Jana Oblaka dugo nije mogao doći. Ipak, u 81. minuti Grk Mitroglou nadskočio je Godina i pogodio vratnicu. U 89. kapetan Gabi, na pas Kokea, postavio je 3:0. Svojedobno je kazao za Europsku ligu da je sranje.

- Sad sam progutao svoje riječi - posipao se pepelom Gabi.

I Fernando Torres je ušao na travnjak, na oproštaju, te pričao o ostvarenju sna…

- Nadam se da će Wanda Metropolitano u nedjelju gorjeti. Zbog momčadi i pogotovo Torresa - zaključio je Simeone. I ova utakmica gledala se na velikom ekranu na stadionu Atletica.

Linker
19. travanj 2024 23:20