Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
'SPREMNI ODGOVORI NA SVE'

JEDAN OD NOSITELJA RIJEKINE IGRE U NOVOJ SEZONI OTKRIO RECEPT ZA USPJEH I PROLAZ DALJE 'Nećemo se navući na njihovo napucavanje'

TIBOR HALILOVIĆ Na početku ove sezone postao je igrač oko kojeg se puno toga vrti u igri Rijeke, a uoči utakmice u Škotskoj kaže
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 20:19

Domagoj Pavičić nekako je bio predodređen da bude lokomotiva Rijeke u pohodu na grupnu fazu Europske lige, ali štafeta je ipak otišla u noge jednog drugog njegova suigrača. Malo spletom okolnosti, jer je Pavičić najprije imao problema s pronalaskom forme pa mu se dogodila ozljeda, malo igrama Tibora Halilovića, koji se ove sezone sve više promiče u jednu od ključnih poluga Rijekine momčadi.

Iako je na Rujevicu ušao na mala vrata, bez predznaka pojačanja i s polusezonom u dresu Wisle koja nije puno obećavala, Halilović je u završnici prošle i na početku ove sezone postao igrač oko kojeg se puno toga vrti u igri Rijeke. Njegova agilnost, kontrola lopte, osjećaj za prostor i suigrača, na kraju i dobar udarac izvana nešto su od čega Bijeli itekako imaju koristi, zbog čega je uoči novog sraza protiv Aberdeena onaj od kojeg se očekuje da Riječanima odškrine vrata četvrtog pretkola Europske lige.

- Kada su eliminacijske utakmice, najbitnije je proći u idući krug. Mislim da smo u prvoj utakmici pokazali svoje kvalitete, na njihove pokušaje da nam zaprijete dugim loptama ili iz prekida smo dobro reagirali, kada su se ispuhali a mi spustili loptu onda je naša igra došla do izražaja. Teško je probiti blok protiv organizirane momčadi, pa kada smo u tome uspjeli bilo je lakše - kaže Tibor Halilović, itekako svjestan da njega i suigrače na Pittodrie stadionu očekuje puno teži zadatak nego prošlog četvrtka na Rujevici.

- Na početku će biti sigurno nekoliko njihovih naleta, ali kada uhvatimo sigurnost, kada mi uzmemo loptu, onda sam siguran da možemo iskontrolirati sve te njihove pokušaje.

Može li vas Aberdeen nečime iznenaditi?

- Kvalitetna momčad uvijek može pronaći neki drugi način, ali po onome što smo ih gledali njihov stil je takav kakav je. Otočke momčadi su fizički jače i dominantnije, pokušavaju raditi razliku kroz druge lopte, skok igru i prekide, ali znat ćemo odgovoriti na štogod oni pripreme. Treba dobro ući u utakmicu, biti smiren na početku, a onda će se otvoriti prilika i da mi stvaramo akcije.

Što duže na semaforu bude stajala nula veći će biti i izgledi Rijeke...

- To nam sigurno igra u prilog. Početak je kao i kod svake utakmice najvažniji, kada netko krene silovito najvažnije ga je brzo primiriti, a ne vidim zašto ne bismo to napravili brzim pogotkom. Ova utakmica počinje od 0:0, ali i njima i nama je u glavi da smo na Rujevici pobijedili 2:0. Ne treba zanemariti da će oni ići žešće nego prije sedam dana, pa nije isključeno da će se i nama otvoriti puno više prostora nego u prošloj utakmici.

Možda je recept pustiti Aberdeen da napadne, momčadi kojima fali ideja obično takve stvari budu problem.

- Ne pratim ih pozorno da bih mogao reći kako funkcioniraju, ali iz iskustva mogu reći da je teško za jednu utakmicu mijenjati stil igre i pokušavati nešto drugačije od onoga kako se najbolje osjećaš. Vjerujem da su oni nas upoznali, mi njih i u takvim slučajevima jedan raspoloženi pojedinac može puno toga usmjeriti.

Kako ste vi zadovoljni svojom formom koja je, čini nam se, u brzom usponu?

- Prvo kolo je uvijek teško, sigurno nismo bili na najboljem nivou, ali vjerovao sam i osjećao da ćemo se dizati i ja i momčad. Ne treba nakon odlične utakmice poletjeti, niti nakon loše padati, sa svakom utakmicom svi koji smo dio ove Rijeke možemo napredovati i to ćemo pokazati.

Kako je nositi se s fizički snažnijim suparnicima, neki koji su igrali za Aberdeen više asociraju na igrače nekih drugih sportova?

- Momčad tu radi razliku. Mi smo kao momčad ušli motivirano, stoperi su odlično skakali, mi ostali bili dobro postavljeni da uzimamo druge lopte. A kada uzmeš loptu, ako je dobro kontroliraš i siguran si u pasu onda centimetri i kilometri ne igraju ulogu. Svjesni smo da će nas Aberdeen za ovu utakmicu pokušati onemogućiti u tome, nametnuti stil koji će njima odgovarati, ali nećemo se navući na njihovo napucavanje. Ključ prve utakmice bio je što smo bili smireni i strpljivi.

Koji je onda recept za prolazak u idući krug?

- Strpljenje, koncentracija... A ja bih odmah potpisao i brzi gol. Ako uđemo kao na Rujevici sigurno će biti dobro, njima će rasti nervoza, a ako mi počnemo igrati našu igru vjerujem da nećemo imati problema - zaključio je Tibor Halilović.

Punčec: Možda je vrijeme za gol iz prekida

Obrana Rijeke je protiv Aberdeena odigrala perfektnu utakmicu, a nitko u riječkim redovima ne bježi od činjenice da će Bijelima trebati još jedna takva da izbore idući krug europskih kvalifikacija.

- Sigurno će biti teže nego na Rujevici, uvjeren sam u to. Rezultat 2:0 daje njima za pravo da od prve minute krenu ofenzivno. Nama će biti izazov obraniti se i nametnuti u toj početnoj fazi, treba ih držati čim dalje od našeg kaznenog prostora jer sa svojom fizikom i čvrstoćom dosta su dominantni - kaže Roberto Punčec, koji je sa Župarićem sjajno iskontrolirao Cosgrovea u prvoj utakmici, ali i bio opasan iz prekida.

- Već duže vrijeme vježbamo prekide, nije da nam je baš nešto uspijevalo zabijati, ali sve smo opasniji iz tih varijanti koje pripremamo, pa je možda sada pravo vrijeme za pogodak iz prekida - kaže Punčec.

Linker
20. travanj 2024 13:02