Foto: Damir Krajac / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

'KAD ČUJEM ZA DINAMO, UVIJEK SE SJETIM DA SAM HTIO DOVESTI MODRIĆA' Uglednog trenera prenerazila priča koja Modre prati pola stoljeća: 'Nisam to znao'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. veljača 2019. 22:20

Za njega mnogi kažu da je najjača karika Viktorije Plzen. Pavel Vrba (55) u svom je drugom mandatu na klupi Viktorije Plzen, a upravo je on zaslužan za uzlet češkog kluba, koji je u zadnjih desetak godina postao važan nogometni faktor i izvan granica svoje države. U prvom je svom boravku, u pet godina na tom poslu, uzeo dva naslova prvaka, Kup i Superkup. Bio je izbornik Češke, potom i trener Anžija, a onda se 2017. vratio u Plzen. I - odmah uzeo naslov prvaka, ušao u Ligu prvaka i u njoj osvojio sedam bodova. Te izborio europsko proljeće i dvoboje s Dinamom. Viktorijin stil igre, ta žilavost, uigranost i odlični europski rezultati, sve je to uglavnom djelo Pavela Vrbe.

Pavel Vrba
Octavio Passos/Getty Images
Pavel Vrba

Trenutno je Viktoria u Španjolskoj, gdje odrađuje zadnji dio priprema za početak proljeća i utakmice s Dinamom. Više je već puta Vrba kazao da mu je glavni cilj raditi na ofenzivi, da Viktoria bude ofenzivnija i efikasnija nego što je bila, iako u tri prave utakmice u Španjolskoj tu efikasnost nije pokazala, zabila je samo tri gola. No Vrba, kojega smo kontaktirali preko klupskog glasnogovornika još prije nekoliko dana, nije previše ni govorio o samim pripremama. Ipak je to nešto drugo; kad krenu dvoboji za rezultat, onda ćemo vidjeti tko je koliko spreman. A ne krije da se već bavi i Dinamom, traži jače i slabije strane hrvatskog prvaka.

- Analiziram Dinamo, naravno. Pogledao sam snimke nekoliko utakmica, zajednički zaključak nameće se sam: Dinamo je momčad koja igra vrlo aktivno svih 90 minuta i koja voli napadački stil igre. To je stil koji je Dinamu i donio te odlične rezultate i zasluženo je osvojio prvo mjesto u teškoj i zahtjevnoj skupini.

Što je prvo pomislio Pavel Vrba kad je vidio da je njegovom klubu ždrijeb Europske lige donio utakmice s Dinamom?

- Prvo što mi je odmah palo na pamet, prva asocijacija, bio mi je Luka Modrić! Odnosno, kako sam ga ja svojevremeno želio dovesti u Žilinu kad sam tamo bio trener. Nažalost, nismo ga mogli dovesti, Dinamo je ipak tražio previše.

Alex Livesey/Getty Images
Getty Images

Sjeti se Vrba, očito, često tog događaja. Ispričao je jednom kako je na prijateljskoj utakmici još 2007. zapazio Luku Modrića, koji čak i nije odigrao čitavu tu utakmicu, već je ušao u zadnjih dvadesetak minuta. Jasno, već je tada bilo očito da su pred Lukom više sfere no što je Žilina, bila je to teška iluzija. Ali Vrba zna istaknuti taj podatak kao dokaz da je prepoznao Modrića kao velikog igrača, dok je još bilo onih koji su u njega sumnjali.

Bilo je to staro Vrbino iskustvo s Hrvatskom i našim nogometom, a ono drugo datira iz 2016. Na klupi češke reprezentacije uspio je u onoj utakmici na Euru koju su prekinuli hrvatski “navijači” izvući remi protiv Modrića i društva.

- Kako se ne bih sjećao te utakmice, sjećaju je se i mnogi ljudi u Češkoj. Bila je to sjajna utakmica, dramatična, a iako mi nismo na kraju prošli skupinu, moje su uspomene iz tih 90 minuta uglavnom pozitivne. Odigrali smo 2:2 s reprezentacijom koja je dvije godine kasnije druga na svijetu, to je odličan rezultat. Inače, općenito, i nemam previše iskustava protiv hrvatskih klubova i reprezentacije, ovo s Dinamom bit će jedno od rijetkih.

Head Coach Pavel Vrba of Czech Republic  during Group-D preliminary round between Spain and Czech Republic at Stadium Municipal on June 13, 2016 in Toulouse, France. (Photo by Manuel Blondeau/Icon Sport) (Photo by Manuel Blondeau/Icon Sport via Getty Images)
Manuel Blondeau/Icon Sport via Getty Images / Icon Sport via Getty Images

Imamo opcija

Oslabljena je Viktoria protiv Dinama, neće u momčadi biti glavnog napadača Krmenčika, koji je zamalo ove zime napustio klub, a izostat će zbog ozljede koljena do kraja sezone. Koliki je to hendikep za Vrbinu momčad i zna li češki trener da je Krmenčik prošle godine bio na meti Dinama?

- Čuo sam tada za Dinamov interes za Krmenčika, a radi se o igraču koji je zabio puno golova za Viktoriju i naravno da će nam nedostajati. Međutim, imamo mi još opcija u napadu, doveli smo sad i neke nove igrače i vjerujem da ćemo ga uspjeti nadoknaditi.

Kakve utakmice Viktorije i Dinama možemo očekivati?

- Teško je prognozirati, ali sigurno će to biti utakmice u kojima će obje momčadi dati sve od sebe i pokazati veliku želju da prođu u iduće kolo.

Diplomatski odgovor, nema što, vidimo da Vrba bježi od bilokakvih dubljih taktičkih analiza i procjena, svjestan koliki je ulog u ovom dvoboju za obje momčadi.

- Siguran sam da će presuditi obje utakmice, a ne samo jedna, prva ili druga pojedinačno. Trebat će dobar nogomet 180 minuta za prolaz. I da me pitate tko je u ovom dvoboju favorit, reći ću vam da ga nema jer doista tako i mislim. Nema favorita, presudit će detalji.

Možda jedan detalj ide na Dinamovu stranu, a to je neki dodatan motiv s obzirom na to da će ovo biti prva Dinamova proljetna europska utakmica nakon 49 godina.

- Stvarno? Nisam znao za taj podatak i sad ste me tom informacijom stvarno iznenadili. Kad znam kakav je Dinamo klub i kad vidim igračku kvalitetu momčadi godinama, ne mogu vjerovati da tako dugo nije bio u ovoj fazi europskog natjecanja.

Izostao je odgovor o dodatnom Dinamovu motivu, izostali su još neki konkretniji odgovori, ali i iz ovih se rečenica daje zaključiti da će Vrba i njegovi igrači o Dinamu znati sve, da u Plzenu respektiraju Modre, ali isto tako duboko vjeruju da njihov projekt europske Viktorije neće zaustaviti hrvatski prvak.

Linker
24. travanj 2024 19:43