Foto: Damir Krajac / CROPIX
POGLED UNAPRIJED

KAKO ĆE IZGLEDATI DINAMO NA PROLJEĆE 2019. GODINE? Modrima je osjetno porasla vrijednost, a najbolji bi mogli napustiti Maksimir na zimu

Modrim igračima osjetno porasla vrijednost, privukli su interes brojnih većih klubova i ubrzo bi mogli otići iz Maksimira. Prvi u izlogu su Ademi, Livaković i Olmo
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. studeni 2018. 16:00

Znate kako ide ona “imam dobru i lošu vijest”. Prvo dobra - Dinamo igra odlično i pobjeđuje u Europi, igrat će Europsku ligu i na proljeće.

A loša? Igračima je porasla vrijednost, privukli su interes većih klubova i ubrzo bi mogli otići iz Maksimira. Pričali smo jednom prilikom, prije nekoliko godina, na tu temu s Markom Naletilićem, uglednim nogometnim menadžerom. Kazao nam je tada, da ga malo slobodno prenesemo, da na tržištu bolje kotira igrač koji zabija u Europskoj ligi, nego onaj koji “statira” u Ligi prvaka.

Isto tako i klubovi. Lijepo je kad se plasiraš u Ligu prvaka, to se gleda i analizira, ali jači je dojam, što se tržišta tiče, ako osvajaš bodove u Europskoj ligi nego u Ligi prvaka. Što znači da su ovi Dinamovi rezultati sigurno privukli pažnju bogatih kupaca i da bi na zimu moglo biti svega. Međutim, kako sad stvari stoje, ne treba dizati paniku.

Jer, Dinamova momčad stvorena je od dosta igrača koji su tek stigli proteklog ljeta i nerealno je očekivati da već na zimu napuste Maksimir. Oršić, Dilaver, Petković, Kadzior, Theophile, Leovac, Moharrami, Menalo... To su dečki koji će sigurno i na proljeće biti u Maksimiru, a uz njih vrlo vjerojatno i Šunjić, Gavranović, Budimir, Moro, Majer...

Prerano za Šunjića

Posljednja dvojica zato jer nemaju minutažu, oporavljaju se od ozljede i sigurno će na proljeće biti velika pojačanja u Bjeličinoj momčadi. Šunjić je, pak, jedan od onih koji su svojim igrama ove jeseni već zauzeli mjesto u notesima brojnih skauta, znamo za interes milanskog Intera, koji nije jedini, međutim, logično je da on ostane još neko vrijeme u Dinamu i preuzme ulogu koju sad ima Arijan Ademi. Jer, ako bi netko mogao otići na zimu iz Maksimira, onda je to baš Ademi.

Sjećamo se, ljetos je imao vrlo izdašnu ponudu francuskog Lillea, Dinamo je u više navrata odbijao te ponude, onu zadnju od oko šest i pol milijuna eura zadnjeg dana prijelaznog roka. Bilo je to nakon ispadanja od Young Boysa u Ligi prvaka, nakon utakmice u kojoj je Dinamo veći dio odigrao bez Ademija pa su u Maksimiru to shvatili kao znak da kapetana nikako ne smiju prodati ako žele napraviti neki zvučni rezultat u Europskoj ligi. Sad kad je Dinamo u Europi napunio stadion, vratio publiku, kad je skinuo te neke uroke, sad je logično da klub i digne rampu Ademiju.

On jest vođa i kapetan ove momčadi, međutim, sad kad je na vrhuncu forme, u tim godinama, ako planira transfer, onda je zima možda i jedna od zadnjih prilika. A Šunjić je pokazao da ga može igrački zamijeniti i zato nije nemoguće da Ademi na zimu napusti Maksimir.

- Ne trebaju nam pojačanja, imamo dobru momčad. Jedino da netko dobije ponudu, recimo, 25 milijuna eura za Olma, onda može netko otići. Ali, nećemo nužno prodavati - rekao je Bjelica u nedavnom intervjuu za SN.

I dodao kako Dinamo gleda neke igrače, da bude spreman ako dođe neka nemoralna ponuda.

Da, spomenuo je Olma, možda i ne slučajno. Mladi Španjolac jedno je od glavnih imena ovog Dinama, ponovno U-21 reprezentativac svoje zemlje, među 20 najboljih igrača u izboru za nagradu “Golden Boy”. To što je prve nogometne korake odradio u La Masiji sigurno mu je plus u CV-u, poneki milijun više, Olmo će zasigurno biti vruća roba već na zimu, hoće li već dostići cijenu od 25 milijuna eura, to je teško prognozirati.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Arijan Ademi, Davit Skhirtladze.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Treći koji bi mogao otići u siječnju jest Dominik Livaković. Vratar koji napreduje na ljestvici i u reprezentaciju, koji bi uskoro mogao biti i “broj 1” druge reprezentacije svijeta, a u Dinamu također brani izvrsno, zanimljiva je meta.

Cijena? Teško je kod golmana procijeniti, ali Livaković bi mogao dobiti zanimljivu ponudu. Naravno, uvijek postoji mogućnost da netko donese ponudu za Gojaka, Stojanovića, Oršića, ali za njih je vjerojatnije da će do kraja sezone nositi modri dres.

Ipak, prezimljavanje u Europi je dobar magnet, privlačna priča, dobar izazov za mnoge igrače, pa možda neki i stopiraju transfere zbog tog iskustva. No, pričekajmo još malo, kraj godine i početak prijelaznog roka još su dovoljno daleko, svakakvi preokreti su mogući.

MOGUĆI DOLASCI - Heber i Atiemwen

Dolasci? Kao što je rekao Bjelica, ovisit će o odlascima. Često se spominje Heber, u zadnje vrijeme zanimljiv je i taj Atiemwen, u Lokomotivi stalno ima interesantnih igrača. Međutim, svi oni nisu trenutno prijeko potrebni u ovom trenutku, pogotovo ofenzivci, tu je Dinamo dobro pokriven i kupnja će definitivno ovisiti o prodaji.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
17. travanj 2024 17:45