Foto: CROPIX
'VIŠE NIKAD NEĆE IGRAT ZAJEDNO'

'KATASTROFA! ISPALI SMO OD RIBARA, A ŠTO SMO ONDA MI?' Hajdukove legende u šoku: Majko mila, što su nam napravili! Kunem vam se, ja još plačem

Ivan Buljan, Vilson Džoni i Ivan Pudar nakon sramote protiv Maltežana na Poljudu
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. srpanj 2019. 18:24

Što kažu nekadašnji igrači Hajduka iz puno boljih vremena kada splitski klub nije doživljavao ovakve blamaže? Ima li izlaza i kako dalje, pitali smo tercet bivših igrača koji su duboko razočarani ranim ispadanjem Hajduka iz Europe...

Ivan Buljan, nekadašnji igrač zlatne generacije i kasnije trener te sportski direktor, rekao je sljedeće:

- Po meni je pogreška trenera koji je nije stavio standardnih 11. Lako je govoriti da je sada napravio pogrešku, ali to je pogreška s početka. Start je sezone, igrači trebaju loviti formu, treba im utakmica. Dogodi se jednom takav poraz kakav se dogodio. Strašno je to što je Hajduk ispao već prvom pretkolu od ekipe s Malte, iako nikoga ne podcjenjujem. Prije deset godina smo igrali s ekipom s Malte, bilo je 4:0 u Splitu i 2:0 “dolje”. U moje vrijeme dok sam igrao isto smo maltešku ekipu izbacili s velikom razlikom. Ispadanje od ekipe s Malte veliki je minus.

Split, 240508.
Danas je u Plavom salonu Gradskog stadiona u Poljudu predstavljen novi sportski direktor Hajduka Ivan Buljan. Ivan Buljan jedan je od legendarnih igraca Hajduka sedandesetih, kojeg se ljubitelji ovog splitskog kluba sijecaju po zlatnim vremenima kluba kada je Hajduk kao nogometni klub nesto znacio i u Europi. Za ime Ivana Ike Buljana veze se i afera oko pronevjere novca preko Hajdukovih crnih fondova, pa je svojevremeno cak bio i sproveden s lisicinama u splitsku policijsku upravu.
Ivan Buljan ispred Hajdukovih murala na Poljudu.
Foto: Mario Todoric / Cropix
Foto: Mario Todoric / Cropix
Ivan Buljan ispred Hajdukovih murala na Poljudu.

Tako kaže Buljan o preksinoćnjem porazu, a o sveukupnoj situaciji i kako dalje zbori:

- Teško mi je govoriti jer nemam pregled, ne poznajem kompletnu situaciju u klubu. No u ovakvim situacijama trener “leti”. Po meni je trener Oreščanin trebao odmah nakon utakmice dati ostavku u ovoj situaciji jer je ovo katastrofa, ispasti nakon što si pobijedio 2:0 u gostima te još vodio na svom stadionu. Netko se nalazi na krivom mjestu. Svakoga tko ispadne od ekipe s Malte, pa i mene, bi s pravom napadali i kritizirali.

U glasu Vilsona Džonija isto se osjećala tuga…

- Majko mila, što su nam napravili. Meni i mojim suigračima pa i kasnije, ovakva tragedija nikada se nije dogodila. Ovo je najveći poraz koji smo mogli doživjeti. Ispali smo od ribara, a što smo onda mi? Nevjerojatno. Kunem vas se da još plačem nakon toga poraza. Najgore mi je bilo kada je trener rekao “dogodi se”. Po meni bi svi trebali otići, nema ovo više smisla. Ulazimo u novo prvenstvo, a ja bih to radio s drugim ljudima. Ovo je tragedija.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Ivan Pudar, nekadašnji kapetan i trener, nije htio ulaziti u nenogometne stvari, nego je komentirao iz trenerske perspektive, ali i dodao još malo toga u svom stilu:

- Kad se kaže Hajduk, onda se misli na četiri-pet stvari - Nadzorni odbor, Upravu, Naš Hajduk i Torcidu, a onda tek dolaze stručni stožer i igrači. Vrlo komplicirano, imena i prezimena me ne zanimaju, ali mislim da je trener napravio katastrofalnu pogrešku. Prvenstvo nije počelo, ti odmaraš neke igrače, što će onda biti u 30. kolu, a na raspolaganju ima 35 igrača… Ovaj sastav je prvi put igrao zajedno i više nikad neće.

Ivan Pudar
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Ivan Pudar

Koji su koraci, što dalje?

- Evidentno je da su nam svi drugi krivi, ali mi smo sami krivci. Možemo govoriti o dva beka, dva pojačanja, ali imamo devet stopera, naprimjer. Ne znam koji klub to ima, a nemamo napadača. O drugim stvarima ne bih, volim radije komentirati teren nego politiku, ali sigurno je da je ona bila loša. Govori se o ulasku u skupinu, a prodao se Bradarić, Caktaš nije igrao jer možda ima neke kombinacije da mu sljedeći klub igra u Europi. Prodat ćemo dva igrača, a dovesti dva beka na istoj poziciji. Logično je da imaš deset igrača i vratara i onda se ta mjesta dupliraju i uzmeš par mladih koje Hajduk mora imati i eto ti momčadi. Kukamo da je velik budžet, a sve stranci, premda protiv kvalitetnog stranaca nemam ništa. Nama su stranci domaći - rekao je Pudar i dodao:

- Koliko znam, u posljednje vrijeme se menadžerima platilo tri milijuna eura provizije. Caktaš košta 500 tisuća eura, najbolji je igrač, a zamislite da za taj novac imamo još šest Caktaša. Bismo li onda imali dobru momčad, pitam se. Ne kupujemo kvalitetne igrače, nego dajemo menadžerima - zaključio je Pudar.

Linker
19. travanj 2024 12:06