Nadzorni odbor Hajduka: Ante Šalinović, Anthony Marinov, Nikica Krnić, Slaven Marasović, Antonio Kuzmanić, Denis Kosor i Marko Erceg. Foto: Duje Klaric / CROPIX
NAKON BOLNOG ISPADANJA IZ EUROPE

KOMENTAR ZDRAVKA REIĆA Kada bi imali imalo obraza, članovi Nadzornog odbora Hajduka odmah bi se povukli, pobjegli, nestali...

Hajduk je u “autu”, i to ne samo u Europi nego je u debelom zaostatku u prvenstvu Hrvatske, ali je najteža situacija u ambijentu na Poljudu
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 18. kolovoz 2018. 20:13

Hajduk je u Bukureštu protiv FCSB-a eliminiran na zaista bolan način, “bijeli” su tako prvi put poslije četiri godine ostali bez nade nastupa u skupini Europske lige jer su ispali u kvalifikacijama. Sada će početi procesi, što je i logično, jer ovako mizeran starta Hajduka u sezonu nikad se nije dogodio.

U prvom redu se postavlja pitanje odgovornosti trenera Željka Kopića, bolje je kazati njegovih kapaciteta da vodi momčad kao što je Hajduk, koji je po vokaciji klub za borbu za trofeje. Međutim, kad se zna kako splitski klub već trinaest sezona u nacionalnom prvenstvu živi u debeloj sjeni Dinama, pa i Rijeke, odnosno da je kroz to razdoblje osvojio svega dva hrvatska kupa, onda se treba pomiriti s činjenicom da se klub ne vodi na pravi način.

Kako je kod nas običaj, po onoj narodnoj da “riba smrdi od glave, a čisti se od repa”, tako su cijene neuspjeha uvijek plaćali treneri. Oni su smjenjivani kako bi predsjednici pravdali svoje fotelje.

U ovom slučaju Jasmin Huljaj ne može biti odgovoran, ali arhitekti klupske politike, članovi aktualnog Nadzornog odbora jednostavno moraju povući odgovornost. U slučaju predsjednika Slavena Marasovića, te svakako Ante Šalinovića, dirigenta i pokretača uzaludnog projekta zaokreta rušenjem uspješnog Marina Brbića i instaliranjem Ivana Kosa, svakako su najveći krivci za stanje kluba... Kad bi imali imalo obraza odmah bi se povukli, dali ostavke, pobjegli, nestali...

Što se tiče utakmice u Bukureštu, Hajduk je još jednom igrao slabo, ali je i to bilo dovoljno da Steaua djeluje potpuno anestezirano, bez ideje i mogućnosti osim da golove postignu poslije fatalnih pogrešaka Mije Caktaša i Josipa Posavca. Stvarno, ta navodna snaga Steaue je napuhana, pri čemu su se istakli mediji, koji su nastojali stvoriti pravi ambijent uoči prve utakmice u Splitu. O da, Marijan Pušnik, bivši trener Hajduka, uzdizao je rumunjsku momčad kao da je zaista neki moćni sastav u rangu klubova petice.

Još u Splitu, premda je završilo 0-0, bilo je jasno da rumunjska momčad nema pravu težinu, zato je logična izjava Mirka Ivanovskog poslije uzvrata:

- Oni nisu ništa.

Točno je, ali što je onda današnji Hajduk, pitanje je što je i kakav je igrač taj Ivanovski, koji je zamijenjen na svakoj od šest utakmica na kojoj je nastupio.

Katkad je nogomet okrutna igra pa najbolji pojedinac kao što je na ovoj utakmici bio vratar “bijelih” Josip Posavec prometne se u glavnog krivca za poraz. Međutim, on je našao izliku za svoju pogrešku:

- Bio sam po sredini vrata, gdje sam i trebao biti. Upućena je brza, ravna lopta s boka, koja nije imala luk... Sve im se poklopilo.

Baš i nije tako, centaršut Benzara bio je idealan, ali je Posavec krivo procijenio let lopte, nije je dohvatio, ni dotaknuo, i ona je sjela na glavu Harlema Gnoherea, koji je postigao svoj drugi gol.

Trener Željko Kopić je ostao šokiran, teško se svladavao dok je davao izjavu novinarima:

- Ovo je užas, dođeš do cilja, točnije nadomak, koji se mjeri u sekundama, i onda izgubiš utakmicu.

Kopić je realno ocijenio igru:

- Steaua nije ništa posebno napravila. Kod prvog primljenog gola bila je nekakva ruka, kod drugoga su pogodili poslije centaršuta, ali nisu imali niti jednu čistu situaciju. Poslije svega jako je loš osjećaj...

Objasnio je Kopić kako je poslije 0-1 mijenjao igrače i sustav igre, to je dovelo do izjednačenja (zaista izvanredna koprodukcija Jairo-Said), a onda:

- Fokusirani smo bili u tih desetak minuta što suparnik može uraditi, postavili smo Barryja i Caktaša ispred zadnje linije, Rumunji nam nisu stvarali probleme, tražili su mogućnost u nabacivanjima.

Kako god okrenuli Hajduk je u “autu”, i to ne samo u Europi nego je u debelom zaostatku u prvenstvu Hrvatske, ali je najteža situacija u ambijentu na Poljudu.

Radi se o tome da je igrački kadar doslovno razrušen s obzirom na to da bi mnogi željeli što prije otići (ostalo je malo vremena do kraja kolovoza). Hajduk bi se nekih rado riješio, ali najpogubnije bi bilo da se u ovako složenim prilikama proda trenutno najboljeg igrača Josipa Juranovića, kao i da se ne nađe zajednički jezik s ključnim igračem Zoranom Nižićem. A to se rješava takozvanom nemoralnom ponudom, takvom da se Nižića ostavi do kraja karijere na Poljudu. Onako kako je Dinamo zadržao svog Arijana Ademija.

Linker
18. travanj 2024 16:52