ALL
DANI PONOSA I SLAVE

LEGENDE DINAMA ODGOVORILE NA PODATAK KOJI TJERA STRAH U KOSTI 'Partizanovci su se uplašili! A Prosinečki je za Mađare rekao da će ih sam pobijediti..'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. veljača 2019. 18:26

Dinamo dosad u Europi nikad nije uspio nadoknaditi 1:2 iz prve utakmice. Podatak koji svakako tjera strah u kosti uoči uzvrata s Viktorijom, međutim ima i ta medalja svije strane. Pa se tako sjećamo kad su Modri stizali 0:1 iz prve utakmice, u Maksimiru odigrali velike utakmice i upisali pobjede za vječnost. A 0:1 je svakako teže sustići nego 1:2, potrebna je bila pobjeda od 2:0. A ta velika generacija, na čelu s Robertom Prosinečkim, uspjelo je to napraviti čak tri puta.

Petica Partizanu

Partizan, pa MTK, a onda i Celtic stigli su u Zagreb s tom istom prednošću, međutim, Modri su bili furiozni i svaki put pronašli put prolaska u iduće kolo.

- O tom Partizanu je sve ionako rečeno, malo se toga može dodati. Ali da, istina je, mi smo i u Beogradu osjetili da smo bolji, da nismo trebali izgubiti, rekli smo da ćemo u uzvratu zabiti pet komada i to smo i napravili - prisjeća se Edin Mujčin, dio svih tih momčadi koje su u maksimirskom uzvratu minus pretvarale u plus. I prolaz.

Hajrović i Olmo vođe

“Špranca” je uglavnom bila slična. Modri su u prvim utakmicama bili bolji od suparnika, ili barem ravnopravni, promašivali prilike, a domaćini su zabili.

Nešto slično kao sad u Plzenu, gdje je dojam bio da je Bjeličina momčad kvalitetnija, raznovrsnija od Viktorije, ali... No, ono što je najvažnije, igrači ne smiju izgubiti vjeru u sebe, poraz ih ne smije pokolebati,

- Tako je. Glavna značajka tih naših preokreta bila je činjenica da nismo izgubili samopouzdanje, već smo ga samo učvrstili i bili svjesni da smo bolji od suparnika i da imamo taj prolaz u sebi. Celtic je onda bio velika momčad, ali smo ga nadigrali, najteže je bilo protiv MTK-a, teška, tvrda utakmica, ali i tu smo uspjeli pobijediti. Ma, bili smo odlična momčad, predvođena sjajnim Prosinečkim, bili smo spoj iskustva i kvalitete, a to je možda najbolja kombinacija - priča Mujčin, koji današnje ‘Prosinečke’ vidi u dvojici igrača.

- Recimo da su danas Hajrović i Olmo ti koji mogu povesti momčad prema pobjedi.

U sve tri utakmice koje je ta generacija ‘okrenula’, uzvrat je bio sličan. Brzi gol u prvih petnaestak minuta usmjerio je dvoboje, Partizan i Celtic ‘pali’ su do odmora još koji put, MTK tek u 65. minuti s bijele točke. Je li to recept i za Viktoriju, krenuti odmah po pogodak?

- Bilo bi lijepo što prije zabiti, ali ne treba srljati. Iskreno, nisam mislio da će Dinamo u Plzenu izgubiti, ali sad kad je tako ispalo, bit će teško. Međutim, kažem, dojam jest da je Dinamo bolji, jedino se bojim nedostatka iskustva u ovakvim utakmicama i da dečki ne izgore od prevelike želje, da ih pun stadion ne odvede u krajnost. Ma, vjerujem u ovaj Dinamo, napravili su momci već puno, ali kad već imaju ovakvu šansu, šteta ju je ne iskoristiti. Samo neka vjeruju u sebe i svoje kvalitete - govori Mujčin.

Postojala opasnost

Protiv Partizana i MTK-a momčad je vodio Marijan Vlak, današnji sportski direktor. On je na sličnom tragu, prisjetio se kako je pripremao momčad za te utakmice, što je bilo bitno.

- Obje prve utakmice su pokazale da smo kvalitetniji, ali su bile različite. Protiv Partizana smo igrali odlično, imali šanse, nismo zabili gol i izgubili smo. A s MTK smo vidjeli da smo bolji, međutim, to nismo pokazali na terenu, nismo bili na razini na kojoj smo trebali biti u toj prvoj utakmici. Međutim, nakon obje utakmice optimizam smo gradili baš na toj činjenici da smo bolji i da bi u uzvratu to trebalo doći do izražaja - priča Vlak, koji je, naravno, imao težak zadatak uoči utakmice s Partizanom.

- Slažem se da je najvažnije da se ne izgori u toj velikoj želji. Recimo, protiv Partizana je postojala opasnost za to, znamo da je bila posebna utakmica, uz poseban naboj. Tako da sam morao igrače malo i ‘bremzati’. Ali, atmosfera je bila vrhunska, Partizanovi igrači su se uplašili, pa su i tu pali. A što se tiče MTK-a, sjećam se da je Robi tada rekao da će ih u uzvratu sam pobijediti. Tako je, na kraju i bilo.

Kad bi uspoređivao Viktoriju s tim momčadima, kome je sličnija?

- Slična je kao MTK. Čvrsta, tvrda momčad, mađarski reprezentativci... Baš slično kao sad Viktoria. Samo treba vjerovati u sebe, u svoju kvalitetu - kaže Vlak.

Na istom tragu je i Dinamov kapetan...

- Osjećam da smo kvalitetniji i vjerujem kako ćemo to pokazati u Maksimiru - poručio je odmah nakon poraza u Plzenu Arijan Ademi.

Linker
23. travanj 2024 11:12