Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
RECEPT - NIKAD JEDNOSTAVNIJI

MATJAŽ KEK U SVOM STILU NAJAVIO UTAKMICU ODLUKE! Idemo dati sve od sebe pa kako bude! Nema se tu što puno pametovati, favoriti smo i idemo pobijediti!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 17:12

Za nogometaše Rijeke uzvratna će utakmica trećeg pretkola Europske lige protiv Sarpsborga biti 78. nastup u nekom od natjecanja koja se igraju pod kapom UEFA-e, a Zoranu Kvržiću prilika da još malo podeblja svoj konto europskih utakmica u riječkom dresu. Od 2013. do danas odigrao ih je 34, čime je apsolutni klupski rekorder (drugi je Maleš s 24, a od igrača koji su sada u Rijeci Župarić i Zuta imaju 13), ali i igrač od čijeg iskustva i nepredvidivosti Matjaž Kek može imati velike koristi.

Utakmica protiv Hajduka još je jednom pokazala koliko je Kvržić značajan za ofenzivu Rijeke; da je bilo malo više preciznosti kod njegovih suigrača, mogao je napadač Bijelih na svom kontu imati nekoliko asistencija, jer pripremio je četiri odlične prilike (Puljić, Heber, dva puta Gorgon), usto odradio i dosta posla u oba smjera.

Nogomet kažnjava

- Bod protiv Hajduka za nas je loš, ali odigrali smo pravu utakmicu, pravi derbi, i jedini žal ostaje što sve to nismo oplemenili pobjedom - kaže Kvržić i ističe da je nedugo nakon utakmice fokus svih igrača prebačen na četvrtak i utakmicu protiv Sarpsborga.

- Očekivali smo da će se zatvoriti, ali svejedno smo stvorili šest-sedam velikih prilika koje nismo iskoristili. Nogomet je, na kraju, takav; često kažnjava promašaje, a nama ih se dosta dogodilo. No to treba zaboraviti, u četvrtak nas očekuje nova utakmica, sigurno drugačija od one koju smo protiv Sarpsborga odigrali u Norveškoj, i svaku misao moramo usmjeriti prema tome, da tu budemo pravi.

Realizacija je nešto što će se na Rujevici ovog tjedna sigurno raditi, no i Kvržić ponavlja da ga promašaji ne zabrinjavaju previše jer sve prilike dolaze kao plod dobre igre.

Dati sve od sebe

- U cijeloj toj priči oko promašaja dobro je što stvaramo prilike, a realizacija nas mora krenuti, siguran sam da će nam se otvoriti. Bio bih puno više zabrinut da ne stvaramo ništa, da imamo problem igre; ovako nam nitko nije ništa poklonio i sve prilike koje smo stvorili protiv Hajduka, pa i utakmicu prije, protiv Sarpsborga, došle su kao plod onoga čemu Rijeka teži svih ovih godina.

Rijeka, 030818.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Inter Zapresic, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 2. kolo
Na fotografiji: Matjaz Kek, trener Rijeke
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Foto: Matija Djanesic / CROPIX

To čemu Rijeka teži jest pritisak na loptu, agresija, brza transformacija, sve ono što će momčadi Matjaža Keka trebati u četvrtak ako se želi dokopati play-offa Europske lige.

- Idemo dati sve od sebe pa kako bude. Nema se tu što puno pametovati, upoznali smo suparnika, znamo što nam treba za prolaz i samo će nas to zanimati. Nije ni u Norveškoj bilo kalkuliranja, ali zapucali smo previše dobrih prilika. Imamo dobar rezultat, favoriti smo na svom travnjaku i idemo pobijediti.

Nakon utakmice u Norveškoj puno se govorilo o sporoj umjetnoj podlozi na kojoj se igralo i na kojoj je lopta čudno odskakala, no Kvržić je odmah u startu odbacio bilo kakve alibije i jasno poručio da će se na kraju svega gledati samo tko je prošao, a tko nije.

- Europa se igra na dvije utakmice i na prolaz dalje, a na sve je ostalo nepotrebno trošiti riječi. Nama je sada jedini cilj plasman u idući krug, a ništa nas drugo ne treba zamarati, ni o čemu drugom u ovom trenutku ne trebamo razmišljati.

Upravo bi Kvržić mogao biti važna Kekova figura u toj utakmici, on i Jakov Puljić dobili su u nedjelju priliku ispred Pavičića i Acostyja, pa možemo slobodno reći da su u napadačkom dijelu odigrali na prilično visokoj razini. Oko obojice se stalno nešto događalo, bili su razigrani i rastrčani, posebno Kvržić, koji se prometnuo u glavnog dodavača u riječkoj momčadi.

Malo sam svježiji

- Ne bih sebe isticao, mislim da smo svi odigrali odličnu utakmicu. Možda sam ja malo svježiji i odmorniji od dečki koji su igrali ove prethodne tri utakmice, ali siguran sam da smo svi pružili svoj maksimum u ovom trenutku i uvjeravam vas da će tako biti i na svakoj idućoj utakmici - poentirao je Zoran Kvržić.

Litvancu Rumšasu uzvrat protiv Sarpsborga

Litvanac Donatas Rumšas bit će glavni sudac uzvratne utakmice trećeg pretkola Europske lige između Rijeke i Sarpsborga. Riječ je o jednom od najtalentiranijih tamošnjih sudaca koji se polako probija na veliku scenu.

Prva utakmica u UEFA-inim natjecanjima bilo mu je gostovanje Lokomotive kod Santa Colome u Andori, a sudio je i na Europskom prvenstvu za igrače do 17 godina što je prošle godine odigrano u Hrvatskoj.

Asistirat će mu sunarodnjaci Radius i Snarskis kao pomoćni suci, odnosno Valikonis kao četvrti sudac utakmice.

Linker
17. travanj 2024 15:02