Ronald Gorsic / CROPIX
ŽDRIJEB U MONACU

NA MAKSIMIRU ARSENAL, CHELSEA ILI MILAN? Tek ćemo sada vidjeti pravu europsku sliku Bjeličinog Dinama, Modrima prijeti čitav niz atraktivnih suparnika

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. kolovoz 2018. 10:29

Nakon jedne sezone bez jeseni u Europi Dinamo se vratio u Europsku ligu, gdje je u skupinama, još od formata Kupa UEFA, prisutan osmi put od 2004. godine, i kad se slegne tuga zbog propuštene Lige prvaka, ovo je šansa da se nešto ozbiljno odigra u Europi. Modri u svim tim europskim sezonama, kad se dodaju i četiri sudjelovanja u skupini Lige prvaka, nikad nisu prošli skupinu i dočekali proljeće, po čemu su raritet. Sve je manje fanova plave boje koji pamte zadnje službene međunarodne utakmice nakon Božića, daleke 1970. godine.

Igra se u 12 skupina

Dinamo u Europskoj ligi sigurno ima osjetno veće šanse nego u Ligi prvaka, ali dovoljno iskustava iz ranijih godina govori da će to biti velika i teška zadaća. I pravi pokazatelj kakav je posao Nenad Bjelica napravio s ovom ekipom. Bili su na pragu elitnog natjecanja, neki detalji potvrdili su da su Young Boysi ovog časa pola koraka ispred, no zapravo će Modri tek sada pokazati svoju pravu međunarodnu sliku. Jesu li kadri napraviti više, je li Dinamo kao klub što naučio u gotovo desetljeće i pol.

Konačna lista nositelja znat će se nakon odigranih uzvrata play-offa Europske lige, no Modri će vjerojatno biti u trećem rangu. Igra se u 12 skupina s četiri sudionika, po dva najbolja idu dalje. Iz prvog reda favorita Dinamo može naletjeti na Sevillu, Arsenal, Chelsea, Zenit, Basel, Leverkusen, Bešiktaš, Olympiacos, Villarreal, Lazio, Anderlecht i Sporting Lisabon, iz drugog reda tu su Ludogorec, Celtic, Marseille, Milan i drugi.

Koga mu god u petak s početkom 13 sati u Monacu donese ždrijeb - a jasno je da ni s ekipama iz četvrtog razreda neće biti lako jer su potencijalni rivali Rennes, Crvena zvezda, MOL Vidi, Spartak Trnava... - Dinamo ima rejting i kvalitetu da se može ravnopravno boriti za jedno od prva dva mjesta. Barem bi tako trebalo biti.

Važan je pristup

No da bi se igrao takav nogomet, da bi se barem došlo na prag prolaza, gdje se Dinamo samo ponekad nalazio, trebat će igrati i bolje nego s Young Boysima ili, u najmanju ruku, taktički disciplinirano kao jučer u prvom poluvremenu, kad Švicarci nisu uspjeli napraviti nijednu šansu. Koliko će Modri biti kompetitivni, dijelom će se vidjeti već po tome s kakvim će pristupom ući u to natjecanje.

Hrvatski nogomet čeka europsko proljeće od 1999. godine i tadašnjeg uspjeha Varteksa, Dinamo i mnogo duže. To je sada novi, veliki i pravi zadatak. U svakom slučaju, manje je opasnosti od potencijalnih teških poraza, kakvih je znalo biti u Ligi prvaka. Voljeli bismo doživjeti da je to Dinamova prošlost.

Linker
19. travanj 2024 06:29