Damir Krajac / CROPIX
RADNI ODMOR

NENAD BJELICA NAKON PRVE ANALIZE DINAMOVOG POVIJESNOG PROTIVNIKA 'Uigrani su, iskusni... Ali Dinamo će na proljeće biti još bolji nego dosad!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. siječanj 2019. 18:26

Nenad Bjelica iskoristio je razdoblje nakon kraja polusezone za dobar odmor od nogometa. Bilo je od ljeta vrlo intenzivno, stresno, u konačnici i uspješno. Spuštanje na skijama po padinama talijanskih Alpi dobar je način za opuštanje i punjenje baterija za ono što njega i momčad iščekuje idućih mjeseci.

- Dobro se odmaram, iako snijega i nema nešto previše. Ali dobro, ne žalim se, guštao sam na skijama - priča Bjelica, koji sad u trenerskoj dobi nadoknađuje ono što nije smio kao igrač. Skijanje i mali nogomet na parketu profesionalnim igračima većinom su strogo zabranjeni, opasna je to rekreacija za koljena, zglobove i mišiće, stoga je jasno i zašto se velik dio Dinamovih igrača odlučio na odlazak na ljetovanje umjesto zimovanja.

Odmorio sam se

Prati li Bjelica na odmoru nogomet, onaj koji se nudi na ekranima? Zanimljivo je recimo u Engleskoj, gdje Liverpool radi na potpunom skidanju Cityja s trona.

- Moram priznati da doista nisam previše toga pratio, baš sam se odmorio od nogometa. Jedino je Dinamo iznimka, tu sam u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima u klubu, suradnicima, planiramo ovo iduće razdoblje, pripreme, utakmice - govori Bjelica te ponavlja onu rečenicu koja bi uistinu mogla postati lajt-motiv zimskog prijelaznog roka:

- Nema nikakvih novosti oko odlazaka ili dolazaka. U toj komunikaciji sa suradnicima uvijek se spomenu neki igrači, ali zasad uistinu nema potrebe za konkretnom akcijom. Kako sad stvari stoje, mogli bismo svi ostati na okupu, možda se nešto i promijeni tijekom siječnja, međutim u ovom trenu baš nemam ništa novoga reći o tome. A i mislim da se neće ništa spektakularno promijeniti do 5. siječnja i našeg okupljanja, na pripreme će svi koji su dio momčadi, uz još onih nekoliko mladića koje ćemo priključiti.

Zagreb, 161218.
Maksimir.
Utakmica HT Prve lige, 18. kola izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduka.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dobro, stalno se govori o igračima i ponudama za njih, međutim ima li ponuda i upita za trenera koji je tvorac ovog Dinama, čijom su zaslugom i tim igračima skočile cijene? Doduše, moramo priznati, nismo baš dokraja postavili to pitanje, Bjelica nas je ranije prekinuo.

- Ne, znate da ja o tome ne govorim niti tako razmišljam, ta tema kod mene ne postoji, nekakvo dizanje cijene... Gdje sam god bio, u Austriji, Lechu, Speziji..., bio sam fokusiran jedino na taj klub i nikoga više. Znate i da me Dinamo zvao i ranije, dok sam bio u Lechu, pa nije bilo šanse da o tome uopće razgovaram i razmišljam. Tako je i sad; ja sam koncentriran isključivo na Dinamo, čeka nas do ljeta puno posla, idemo ga odraditi do kraja, to je jedino što me u ovom trenu zanima.

Jasno je da na proljeće Modre čeka borba na tri fronta, u HNL-u treba potvrditi dominaciju, u Kupu izboriti finale, ali jasno je i da je Europa najviše u glavama svih - od ljudi u klubu, igrača, do navijača i javnosti. Viktoria Plzen, 14. i 21. veljače, to je već na samom startu ujedno i vrhunac proljeća.

- Rekao sam da sam se malo odmaknuo od nogometa, ali tu ne računam sve ono što je vezano uz Dinamo. Dakle, počeli smo analizirati Viktoriju Plzen, skupljamo informacije, nabavili smo neke snimke, već ja to gledam, a gledat ćemo i dalje. Otići ćemo i na pripreme, pratiti ih, jako ćemo ih dobro analizirati.

Znat ćemo sve

Zanimljivost je da Bjelica, zapravo, ima ukupno čak dva mjeseca za pripremu jedne utakmice. To je rijetkost u životu klupskog trenera, pogotovo je bilo nemoguće u prvom dijelu sezone, kad su se susreti nizali svaka dva-tri dana.

- Da, doista imamo dovoljno vremena i uvjeren sam da ćemo znati sve o Viktoriji.

Kakvi su prvi dojmovi nakon analize češkog prvaka, kakva će momčad stajati s druge strane?

- Viktoria je uigrana, iskusna momčad, s dosta igrača oko 30 godina, a ono što je Česima karakteristika jest da Pavel Vrba rijetko mijenja momčad, da koristi uglavnom istih 14-15 igrača.

Moglo bi se reći da Viktoria, nekako, podsjeća na Young Boyse po toj uigranosti, dugo su Česi na okupu, baš poput Švicaraca.

- Čak imaju i neke slične značajke igre, i Viktoria ima visokog napadača na kojemu se često bazira igra. Ali kažem, imamo dovoljno vremena da do detalja upoznamo suparnika.

Česi su prioritet

Hoće li biti i dosta vremena za pripremu vlastite momčadi, s obzirom na to da je stanka ipak nešto kraća nego ranijih godina?

- Apsolutno, sasvim dovoljno vremena. Pred nama je mjesec dana rada, ostvarit ćemo ono što planiramo. Uostalom, nije ni taj odmor igračima bio predug, nisu oni nešto puno izgubili na fizičkom planu, nema problema po tom pitanju. A i dobra je stvar, bez podcjenjivanja bilo koga, što u prve dvije utakmice HNL-a za suparnike ipak nemamo klubove iz gornjeg doma, već Rudeš i Istru, pa će nam te i utakmice, na neki način, poslužiti da se još dodatno pripremimo za dvoboje s Viktorijom.

Na čemu će se posebno raditi na pripremama, je li ofenzivni dio, kako je Bjelica i sam najavio nakon derbija s Hajdukom, glavna preokupacija.

- Ma, radit ćemo na svemu, moramo se poboljšati u svim segmentima igre. Imamo utakmice, dovoljno vremena, vjerujem da ćemo na proljeće biti još bolji nego što smo bili jesenas.

Ali bez obzira na to što i nakon Viktorije postoje brojne druge važne utakmice, Dinamo će formu tempirati baš za dvije utakmice protiv Čeha?

- Da, apsolutno, to je sad naš prioritet, cilj nam je dostići pravu, idealnu formu za ta dva dvoboja. U ovom trenutku Viktoria je naš prioritet.

Linker
15. travanj 2024 23:18