Goran Mehkek / CROPIX
VELIKA PRILIKA ZA PLAVI STROJ

NEOBIČAN PODATAK GOVORI SVE O TOME ŠTO BI BILO DA MODRI NISU POSTIGLI POGODAK NA MAKSIMIRU Statistika je na strani Dinama, evo koje su šanse za prolaz

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. ožujak 2019. 10:53

Dobro je da nije završilo bez pobjednika, jer tradicija u takvim slučajevima u europskim natjecanjima nije baš optimistična. Uistinu je neobičan podatak o raspletima nakon što je Benfica u prvoj utakmici vani remizirala. Dogodilo se to 23 puta i Orlovi su svaki put prošli dalje pred svojim navijačima u Europi!

Startne domaće pobjede su Dinamu u ogromnoj većini slučajeva donosile prolaz u nokaut-rundama europskih natjecanja. Modri su svoje suparnike 22 puta dobili u prvim dvobojima kod kuće i onda nakon toga prošli dalje, a samo su četiri puta taj trijumf ispustili u uzvratima na gostovanjima, što znači da su prošli dalje u 85 % slučajeva.

Jedini put nakon domaćih 1:0 Dinamo je ispao 1982. u Kupu prvaka. Kod kuće je dobio lisabonski Sporting 1:0 i u uzvratu izgubio 0:3. U preostale prve dvije utakmice u nokaut fazi koje je Dinamo kod kuće dobio s 1:0, uspio je tu pobjedu obraniti u uzvratu. Protiv Flore Tallinn 2001. godine u Kupu UEFA te Šerifa 2013. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Godinu dana nakon Sportinga, 1983., u Kupu kupova slavio je Dinamo u Zagrebu s 2:1 protiv Porta pa ispao nakon 0:1 na Antasu. Dvaput je Dinamo ispao nakon što je kod kuće slavio s 3:1; protiv Auxerrea u Kupu kupova 1994. (0:3 u uzvratu) i protiv moskovskog Spartaka 1996. u Kupu UEFA (0:2 u uzvratu).

Da je bilo 2:0 za Dinamo, Benfica bi u Lisabonu za prolaz morala ispisati povijest. Nikad Dinamo nije ispao nakon takve domaće pobjede (četiri puta) niti je Benfica uspjela nadoknaditi taj zaostatak pred svojim navijačima (također četiri puta).

Remiji kod kuće inače nisu bili dobri rezultati za Zagrepčane. Ispali su osam puta, a prošli u šest navrata u dosadašnjih 14 takvih dvoboja. U deset pokušaja kad je u gostima išao nadoknađivati zaostatak domaćeg poraza, Dinamo je samo jednom bio uspješan. U Kupu UEFA 2007. godine Luka Modrić, Mario Mandžukić i društvo slavili su u Amsterdamu kod Ajaxa s 3:2 nakon što su u Maksimiru izgubili 0:1.

Ukupno 36 puta Benfica je u nokaut-fazi u Europi izgubila prvu utakmicu u gostima i 11 puta je uspjela nadoknaditi taj zaostatak. Dvaput su u povijesti uspjeli preokretati Malmö, a po jednom Feyenoord, Olympiacos, Crvenu zvezdu, Marseille, Paris SG, Napoli, Zenit i Fenerbahče. Ukupno je 12 puta klub iz Lisabona izgubio 0:1 u gostima u prvoj utakmici, prošao je pet puta, a ispao u sedam navrata. Posljednji put takav je rasplet bio u sezoni 2015./16. kada je u četvrtfinalu Lige prvaka Bayern nakon domaćih 1:1 u Lisabonu prošao s rezultatom 2:2.

Zanimljivo je da su Orlovi uspješniji nakon remija u gostima nego nakon pobjeda, jer su nakon jednog od 20 trijumfa ispali iz Europe. I u Benficinom presedanu kao i kod Dinamovog u pitanju je Ajax. U četvrtfinalu Kupa prvaka u sezoni 1968./69. Benfica je u Amsterdamu trijumfirala s 3:1, ali je kod kuće izgubila 1:3. Tadašnje je pravilo bilo igranje majstorice u slučaju istog rezultata. U Parizu je Ajax nakon produžetaka slavio s 3:0, Cruyff je zabio jedan, Danielsson dva pogotka...

Linker
20. travanj 2024 21:16