Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
TRI VAŽNA DJELA NA POČETKU SEZONE

'NISAM JA DOVEO IGORA BIŠĆANA' Novi hrvatski hit-trener 'pročitao' je Dinamo, iznenadio Škote i potvrdio da veliki šef nije pogriješio kad ga je doveo

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 21:04

Kada je prije četiri godine Rijeka na Kantridi poražena od Aberdeena 3:0, Damir Mišković je optimistično najavio da Bijeli u Škotsku idu s vjerom u prolaz. Jednostavno, čovjek je to kojeg nikada ne napušta optimizam, pa nije teško dokučiti zašto je nakon trijumfa protiv istog suparnika na Rujevici njegova sreća bila nemjerljiva.

- Od početka smo znali da je ovo jako ozbiljna momčad, da su čvrsti, da stoje otraga i da ih je teško probiti. Igrom slučaja i srećom, ali i željom igrača koji su pokazali taj “krepat ma ne molat” karakter, zajedno s navijačima koji su bili baš fenomenalni i dobro se uigravaju za Europsku ligu ako Bog da - kaže predsjednik Rijeke Damir Mišković koji nije skidao osmijeh s lica nakon pobjede protiv Aberdeena.

Rijeka, 080819.
Stadion Rujevica.
Nogometna utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka HNK Rijeka - Aberdeen FC.
Na fotografiji: Igor Biscan, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Igor Bišćan

Itekako svjestan da je Rijeka napravila tek prvi mali korak prema četvrtom pretkolu, ali silno optimističan da to neće biti zadnji kojeg će Bijeli napraviti ove sezone.

- Nisam trener, ali svi znamo da će u Aberdeenu biti potpuno drugačija utakmica pred 20 tisuća njihovih navijača. Oni će se bacati na glavu i sigurno će biti jako teško. Prednost je velika, ali treba postići pogodak u Škotskoj.

Osvrnuo se Mišković i na konstataciju da je trener kojeg je doveo još jednom sjajno vodio utakmicu.

- Nisam ja doveo Bišćana,, već su Juričić i Mance za to odgovorni. Ali Bišćan je kvaliteta, rekao sam i prije da je budućnost hrvatskog nogometa. Pohvala ide i igračima, dali su sve pa i malo više od toga. Kada imaš potporu svih 90 minuta, onda igrači poginu na travnjaku - zaključio je Mišković.

Bišćan je i u trećoj ključnoj utakmici na riječkoj klupi vukao dobitne poteze

Igor Bišćan još je jednom u važnoj utakmici (po)vukao dobre poteze, pravilno postavio figure, na kraju i matirao suparnika kada se činilo da se puno toga mora poklopiti da bi Bijeli ostvarili pozitivan rezultat. Ako je prvi put (Inter u debiju na riječkoj klupi) bilo slučajno, drugi put sreća (Dinamu u finalu Kupa), treća izuzetno bitna utakmica (Aberdeen) u kojoj se svaki njegov potez pokazao dobitnim definitivno više ne može biti splet naklonjenih okolnosti.

Bišćan je iznenadio odabirom figura koje će suprotstaviti Aberdeenu, imaginaciji Domagoja Pavičića pretpostavio je srce i trku Luke Capana, mudro sačuvao Roberta Murića ispred kojeg je zadaću za “mučiti” suparničkog beka dobio Maxwell Acosty, a dobitnim se pokazalo i rješenje sa Stjepanom Lončarom kojem je Bišćan pronašao ulogu uz lijevu aut-liniju gdje njegova srčanost i dugi korak, uz neospornu tehničku i taktičku kvalitetu, itekako dolazi do izražaja.

I dok je utakmica protiv Intera kojom je debitirao na riječkoj klupi bila važna isključivo iz psihološkog aspekta nakon odlaska najdugovječnijeg i najtrofejnijeg trenera u klupskoj povijesti, ona protiv Dinama u finalu Kupa bio je završni ispit iz taktike i čitanja igre suparnika. Iako mu neki spočitavaju da se (pre)često prilagođava suparnicima koji su kvalitativno ispod razine Bijelih, Bišćanu se, kad bi se i željelo, malo toga može zamjeriti (kao Hajduk na Poljudu) kada je riječ o poslu kojeg je do sada radio na klupi Rijeke. A upravo utakmice protiv Dinama i Aberdeena sugeriraju da u njemu postoji trenerski gen koji bi ga, uz malo sreće, mogao odvesti do razine na koju mu se izdigla igračka karijera.

U finalu Kupa protiv Dinama prošlog svibnja u Puli trener Bijelih odlično je pročitao igru Nenada Bjelice, zarotirao mjesta nekim svojim figurama i složio momčad koja se uz bespoštednu borbu i huk s tribina uspjela oduprijeti kvalitetnijem suparniku i kada im neke sudačke odluke nisu išle u prilog.

Od igrača koji su ne tako davno bili višak u Lokomotivi (Halilović) ili veznjaci drugoligaške momčadi (Lepinjica) izvukao je ljude s kojima se upustio u fajt s Dinamom koji je završio osvajanjem trofeja.

I protiv Aberdeena se svaka promjena koju je napravio pokazala smišljenom, Bišćan je još jednom pokazao da je trener koji će ljepoti igre pretpostaviti njegovu svetinju rezultat i dokazao da Damir Mišković nije pogriješio što je bio uporan u namjeri da ga dovede iako mu je ugovor s Anorthosisom već bio u džepu.

Bez obzira što će Mišković na čestitke kako je nakon Matjaža Keka doveo trenera koji puno obećava pokazati prstom na sportskog direktora Srećka Juričića i njegova zamjenika Ivana Mancea, nema ni trunke dvojbe da je svaka Bišćanova pobjeda poput ove s Aberdeenom zapravo najveći Miškovićev trijumf u eri poslije Keka. (M. Sučić)

BIŠĆAN U EUROPI

29. lipnja 2017.

Europska liga

1. kolo kvalifikacija

VPS (Fin) - Olimpija (Slo) 1:0

7. srpnja 2017.

Europska liga

1. kolo kvalifikacija uzvrat

Olmpija - VPS (Fin) 0:1

8. kolovoza 2019.

Europska liga

3. kolo kvalifikacija

Rijeka (Hrv) - Aberdeen (Ško) 2:0

Linker
24. travanj 2024 16:34