REUTERS/David W Cerny
STRUČNA ANALIZA

NOGOMETNI ANONIMUS U STILU KRVNIKA VATRENIH '98. PRESUDIO MODRIMA U ČEŠKOJ Petković u stilu Zlatana Ibrahimovića, Dani Olmo arhitekt Dinamova napada

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. veljača 2019. 00:10

Nije ni depresivan niti tragičan, ali bizaran i svakako luckast biva rasplet utakmice u kojoj vam pobjedu ukrade izvjesni Luděk Pernica. Dogodilo se sinoć Dinamu da je široj nogometnoj publici savršeno nebitan stoper Luděk golgeterski poludio na pola sata, otprilike onako kako je 1998. u polufinalu SP-a poludio Lilian Thuram kada je Ladiću zabio svoja jedina dva gola u karijeri reprezentativca.

Otrgnuo se, dakle, 28-godišnjak rasporedu 'strogo kontroliranih vlakova', ostavio nečuvanu kompoziciju na vlastitoj polovici terena i vođen instinktom dva puta odlutao prema Livakoviću. Zatim se kao junak neke gorko-slatke češke komedije prema centru vraćao uzdignutih ruku, mašući u nevjerici dobitnim listićima koje je upravo izvukao na lutriji. Ovo su njegovi prvi golovi za Viktoriju. U cijeloj prošloj sezoni za Jablonec je postigao samo jedan...

Nije trebalo završiti tako jer Dinamo je vodio 1-0 i premda je momčad prvih sat vremena generalno odigrala za navučenih 6,5, svejedno je djelovala pametnije, uigranije i preciznije od suparnika. Koncepcijski su Vrba i Bjelica igrali sličan nogomet; oba su trenera u vrh napada gurnula po jednog Zlatanova dvojnika, okružili ih nekolicinom diskretnih ofenzivaca iz veznog reda. Obojica su gazde pronašli u defanzivnim veznim igračima, Vrba je ključeve sastava povjerio Hrošovskom, dok ih je Bjelica na čuvanje dao Ademiju.

Igrala se 35. minuta kada su nam 'modri' prvi put podigli adrenalin izbrušenom akcijom kakve viđamo na višem katu, u konkurenciji Lige prvaka. Olmo je nacrtao arhitekturu tog napada, Oršić se u nastavku zabio u sredinu, stvorili su gosti višak i doturili loptu Stojanoviću na desnom boku, ali njegovu asistenciju Šitum je zakucao u tijelo stopera parkiranog na deset metara od gola. Zašto su Bjeličini nogometaši tako kasno upalili motore, nije nam najasanije. Dotad su prečesto igrali ziheraški, štreberski pazeći na ravnotežu među linijama.

Više smo očekivali od Gojaka i Ademija, dvojca koji je prepustio uzde dvojici stopera iza svojih leđa. Dilaver i Theophile-Caterine ne bi smjeli voditi igru tako da dugim loptama pumpaju krv u vene 'pothlađenim' krilnim igračima. Naučili smo kod Bjelice da se igra razvija kapilarno, uz aktivniju i kreativniju igru veznih igrača. Igrač plemenitijeg dodira poput More ili Majera pomogao bi momčadi da se ranije riješi 'mucanja'.

Bruno Petković i Dani Olmo bili su već po navici najbolji dinamovci. Petković je upisao košarkašku 'no look pass' asistenciju za Olmov fakinski gol. Upisao bi Petković možda i pogodak da ga je momčad pogurala bliže golu, ovako je stigao uknjižiti 'predasistenciju' na pogrešnoj strani terena. Njegovo presječeno dodavanje završeno je pogotkom Pernice kojim je domaćin pokrenuo preokret.

Linker
20. travanj 2024 18:06