Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POGLED U PROŠLOST

OZBILJNO UPOZORENJE ZA DINAMOVCE Modrima za plasman u osminu finala treba povijesni rezultat i preokret koji im dosad nikad nije uspio

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. veljača 2019. 11:34

Dinamo je u četvrtak odradio svoju 225. utakmicu u nokaut-fazama europskih kupova, svoje ukupno 113. gostovanje računajući nastupe u Kupu i Ligi prvaka, Kupu kupova te Kupu velesajamskih gradova, Kupu UEFA i Europskoj ligi. Omjer Dinamove prolaznosti bio je i ostat će pozitivan. Prije ogleda šesnaestine finala Europske lige s češkim prvakom, Dinamo je 68 puta prošao u sljedeću rundu natjecanja, a 44 puta je ispao.

U prolaz i ispadanje uračunali smo i dva Dinamova finalna dvoboja u KVG-u. Protiv Valencije 1963. Dinamo je izgubio u finalu tog natjecanja, dok je protiv Leedsa 1967. slavio. Ta finala igrala su se također na dvije utakmice.

Dinamo za prolaz u sljedeću rundu natjecanja treba - povijesni rezultat. Nikad Modri, naime, nisu nadoknadili poraz od 1:2 u prvoj utakmici. Dvaput su tim rezultatom izgubili kod kuće (Valencia 1963. i Auxerre 2006.), dvaput u gostima (Newcastle 1997. i Werder 2007.), a ni u jednom od ta četiri susreta u uzvratu nisu uspjeli nadoknaditi zaostatak.

Sjajni nakon 0:1

Osjetno bolje Dinamo je prolazio kada je prvu utakmicu u nokaut-fazi igrao u gostima. Ukupno je 62 ogleda prije sraza s Viktorijom Plzen odradio na taj način i dalje je prošao 39 puta, što je uspješnost od 63 posto prolaza.

Pobjeda u gostima u prvom okršaju za Dinamo bi uglavnom značila i ukupnu pobjedu. Od 24 startna trijumfa vani, samo tri mu nisu donijela prolaz. U sezoni 1989/90. Dinamo je u Kupu UEFA slavio kod Auxerrea 1:0, pa u Maksimiru izgubio 1:3, u sezoni 1993/94. slavio je kod Steaue u kvalifikacijama za Ligu prvaka sa 2:1 i onda kao domaćin u Ljubljani izgubio 2:3, dok posljednji takav slučaj pamtimo iz 2014. Dinamo je tada u kvalifikacijama za LP slavio kod Aalborga sa 1:0 i sve prosuo u Zagrebu porazom od 0:2. U preostalom 21 takvom sudaru Dinamo je na kraju bio uspješniji, dakle prošao je dalje u 87,5 posto slučajeva nakon što je u prvoj utakmici slavio u gostima. Nakon 0:1 gubitka vani prošao je u čak pet od šest navrata.

Postotak pada

Za Dinamo ni početni remi u gostima nije bio tako loša solucija, jer je prošao u sedam od ukupno 13 takvih slučajeva, što je 54 posto. Vani je ukupno aktualni hrvatski prvak izgubio 25 prvih utakmica i dalje je prošao 11 puta. Nerijetko je preokretao zaostatke pred svojim navijačima, dogodilo se to u 44% slučajeva.

Što se uzvrata na gostovanju tiče, Dinamova prolaznost je na 58%. Točno 50 puta prvi su dvoboj Modri u Europi odradili na svojem travnjaku i startna pobjeda u velikoj većini puta značila bi i njegov prolaz u sljedeću rundu. Nakon 26 pobjeda kod kuće, Dinamo je tu prednost u uzvratima obranio čak 22 puta. No kod drugih ishoda postotak dosta pada. Nakon domaćeg remija Dinamo je šest puta prošao, a ispao osam puta, dok je samo jednom u deset dosadašnjih pokušaja uspio nadoknaditi domaći poraz na travnjaku svoga suparnika.

Linker
20. travanj 2024 04:44