Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
IZNIMNO VAŽAN ADUT

POTPUNI ZAOKRET Prije mjesec dana bio je na izlaznim vratima Rijeke, pričalo se o transferu, a onda se prometnuo u jednog od najvažnijih igrača

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 19:58

Prije otprilike mjesec dana Maxwell Acosty bio je na izlaznim vratima Rujevice. Uoči utakmice protiv Lokomotive, praktički, nije ni trenirao, jer čekale su se samo bankovne garancije jednog kluba s Bliskog istoka da bi se Ganac pozdravio sa suigračima i uputio u novu avanturu. Srećom, nije se dogodilo, a Acosty se u mjesec dana prometnuo u važno oružje Igora Bišćana na Rijekinim europskim ispitima.

- Činilo se da će doći do transfera, čuo sam puno priča, ali i dalje sam ovdje i za sada se vidim ovdje. Zadovoljan sam u Rijeci, moja je obitelj zadovoljna životom ovdje, igram sa sjajnim suigračima... Naravno, u nogometu stvari ponekad brzo promijene, ali dok god sam ovdje, davat ću svoj maksimum i neću se zamarati pričama o transferu. Ja razmišljam samo kako što bolje napraviti ono što trener od mene traži, koncentriran sam na Rijeku i to se neće promijeniti - kaže Maxwell Acosty, koji će i u Gentu biti važno oružje Igora Bišćana.

Protiv Aberdeena je još jednom došla potvrda koliko Acosty doprinosi igri kada do izražaja dođu njegove fizičke predispozicije, posebno kod drugog gola, kada je najprije osvojio defanzivni skok u vlastitom kaznenom prostoru pa još jednom osvojio loptu prije negoli je povukao kontranapad preko pola terena i pripremio praktički sve za asistenta Kvržića i strijelca Čolaka.

Iskoristiti svaku priliku

- Možemo li se i u Gentu nadati ponekom bijegu kao protiv Aberdeena? Naravno! Ja uvijek pokušam dati što treba momčadi, trener od mene želi da tražim dubinu u igri, a ja pokušam to odraditi najbolje što mogu. Radi toga sam i doveden, na svoj ću način pokušati pomoći, kao i svaki drugi igrač, neovisno o tome hoću li igrati 15 minuta, pola sata ili cijelu utakmicu.

Dojam je i da mu odgovaraju velike europske utakmice, jer najbolje je partije imao upravo u Europi.

- Moj je način igre takav da traži prostor. Kada igraš u HNL-u, teško je protiv momčadi koje se brane s puno igrača, ja se tu možda teže snalazim, ali u Europi uvijek bude prostora, kada dobijem loptu u dubinu, onda mogu biti opasan. Možda ispada da bolje igram u Europskoj ligi, ali to je samo zbog načina igre suparničkih momčadi u kojem mogu koristiti svoju brzinu.

Dojam je da - govorimo o periodu otkad je Acosty u Rijeci - i Bijelima više odgovaraju europske utakmice.

- Mislim da smo momčad koja daje najbolje od sebe kada igra velike utakmice. Prije dvije smo godine imali odličnu sezonu u Europskoj ligi, osim one Austrije na Rujevici, za koju ni danas ne znamo kako smo izgubili. Dogodio se i Sarpsborg, ali u globalu mislim da dobro odgovaramo na izazove. Za nas bi bila velika stvar ući u grupnu fazu i moramo objeručke prihvatiti i iskoristiti svaku priliku koju dobijemo od suparnika. To je bio recept prije dvije godine, tako se moramo ponašati i sada.

I Acostyjeva očekivanja idu u smjeru da zajedno sa suigračima napravi još taj jedan korak prema Europskoj ligi, koliko god Gent bio jak suparnik.

- Jako nam je stalo do ove dvije utakmice i grupne faze, bio bi to velik uspjeh za nas igrače, trenere, klub i navijače. Obje će utakmice biti teške i svjesni smo da će biti još teže od Aberdeena, a samim time i da ćemo za dobar rezultat morati biti još bolji. Gent je sigurno kvalitetnija momčad od Aberdeena, koncentracije će morati biti više, moramo biti još odlučniji, kvalitetniji... Sigurno su nas i snimili u ove dvije utakmice, razmišljat će kako nas zaustaviti, ali mi moramo dobro pripremiti tu utakmicu da u četvrtak navečer budemo u najboljoj formi.

Aberdeen je Bijelima dao potrebnu injekciju samopouzdanja pred nastavak eurokvalifikacija.

- Kada dva puta pobijediš s 2:0, moraš dobiti injekciju samopouzdanja. Optimistični smo jer smo odigrali dvije savršene utakmice, ali također znamo da moramo odigrati bez greške da bismo se mogli nečemu nadati. Treba biti i pametan jer se u Gentu igra tek prvo poluvrijeme, to su utakmice u kojima jedno krivo dodavanje omogući suparniku da te kazni. Sretni smo jer smo do sada napravili dobar posao, ali smo i svjesni da je Gent utakmica sezone u kojoj moramo dati sve da bismo si otvorili vrata prolaza koji mijenja cijelu sezonu. Europska liga nosi drugačiju atmosferu, ta nam energija onda puno pomogne i u prvenstvu da pokažemo najbolje od sebe.

Acosty se, osim klupskog skautinga, i sam pripremao za današnjeg suparnika, pratio kretanja njihovih braniča, a moguće je da će na travnjaku imati i poneki duel sa sunarodnjakom Nanom Asareom.

- Pogledao sam njihovu momčad, vidio sam da imaju veznjaka iz Gane, ali ne poznajemo se otprije. Inače volim prostudirati suparnika, malo proučiti braniče da vidim kako igraju. Što sam vidio? Da su dobra momčad koju treba respektirati, ali i protiv koje treba igrati bez straha. Poštujemo ih, ali i vjerujemo u sebe, optimistični smo, a već smo pokazali da smo jaki - zaključio je Maxwell Acosty.

Linker
17. travanj 2024 16:32