Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

FINANCIJSKA STRANA

POVIJESNA SRAMOTA JE NIŠTA PREMA ŠTETI KOJU ĆE HAJDUK PRETRPJETI Evo koliko su milijuna s Poljuda odnijeli 'Crni Maradona' i društvo u zadnjoj minuti

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 21.07.2019. u 16:29

 • Hajduk je uz natjecateljski potop izgubio i novac, i nadu u zaradu. Izravno i neizravno, kroz tržišnu vrijednost igrača amaterskim nastupom protiv poluamatera sam je sebi zadao eurogol u rašlje, još brutalniji od pogotka 'Crnog Maradone' Hameda Konea u zadnjoj minuti susreta.

  Nitko, pa ni na Poljudu ne može imati točnu računicu koliko je love bačeno u more, no pojedine su brojke poznate. Samo da ima priliku igrati s Ventspilsom, što bi zapravo trebalo biti tek zagrijavanje za ozbiljan start europske sezone, da su Bijeli makar i najbljeđa sjena Majstora s mora, od UEFA-e bi dobili 260.000 eura, od TV prava oko 20.000 eura, a ako bi se dobro napunio stadion to bi bilo još barem petstotinjak tisuća eura. Uz pokoji euro na ime marketinga, znaju da im je pobjeglo najmanje 800.000 eura.

   

  No, kako bi stepenice išle dalje, novac bi s gomilao. Samo da izbore treće kvalifikacijsko kolo UEFA bi dala 280.000 eura, od ulaznica, TV prava i maketinga bi sletjelo najmanje 600.000, čak i da ne bude posebno atraktivan rival iz lige Petice koji donosi i bitno veće svote. To je oko 900.000 eura, ako ne i više.

  U priželjkivanoj željenoj projekciji da izbore skupinu, pa i u varijanti da u njoj ne uzmu ni bod, UEFA bi im inkasirala dodatnih 2.920.000 eura. Kad se tome pribroje TV prava za četvrto kvalifikacijsko kolo, za koje mogu dobiti četrdesetak tisuća eura, ali i 100.000, zavisi s kim bi se igralo, pa marketing, i prodaju karata za još četiri utakmice što bi u prosjeku bilo oko 700.000 eura po susretu, gruba je ocjena da je Hajduk, u slučaju ostvarenja cilja i prodora u skupinu mogao zaraditi oko 7,5 milijuna eura. Potom se u skupini pobjeda nagrađuje s 570.000 eura, bod sa 190.000 eura, prvi dobije dodatan bonus od milijun eura, a drugi 500.000 eura.

   

  Za klub koji je na tržištu i živi od dva svoja proizvoda, rezultata i prodaje igrača, to je udarac koji će utjecati na moć i perspektive u ovoj, ali i sljedećoj godini.

  Bijeli su tako od UEFA-e dobili tek 240.000 eura za nastup u prvom kvalifikacijskom kolu. Da su došli do skupine to bi bilo dodatnih 3.460.000 eura. Čak da su ispali u četvrtom pretkolu radilo bi se o 840.000 eura. Od ulaznica mogli su namaknuti recimo 3,9 milijuna eura jer to ovisi o cijeni karata i broju prodanih. Hajduk je rekord imao s Evertonom kad je inkaso otišao iznad 800.000 eura.

  TV prava i marketing prije skupine donijeli bi možda 150.000 eura, a ovisno o ždrijebu i daleko značajniju svotu. Uspjeh bi slijedili neizravni benefiti od unosnije prodaje igrača, pa i dresova, rekvizita, suvenira… Tu se mogu kriti još milijuni jer kvalitetno odigrane europske utakmice podižu cifre kod transfera. Ukupnoj šteti, kad se doda i ta osnova, teško je definirati krajnje dimenzije. Je li to deset ili petnaest milijuna eura...

  Iz drugih medija