Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX
OPTIMIZMA NE MANJKA

POZNATI DUGOPOLJAC NAJAVLJUJE HAJDUKOV POHOD U EUROPU Hajduk se pojačao, hrvatska je liga jača od bugarske, atmosfera u Dugopolju je paklena...

Mijo Caktaš i Andrija Balić rođeni su Dugopoljci, a za Bijele su zabijali golove u obje službene utakmice koje su odigrali na stadionu Hrvatskih vitezova
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 12. srpanj 2017. 00:44

Prva stepenica na putu Hajdukova ulaska u Europsku ligu, za koji treba odigrati ukupno šest utakmica, bit će u četvrtak Levski koji dolazi na stadion Hrvatskih vitezova u Dugopolju. Kako je Split otvorio vrata festivalu Ultra Europe, tako se Hajduk polako udomaćuje u Dugopolju, u kojemu je već dva puta nastupio u službenim utakmica.

Bijeli su, dakle, u Dugopolju igrali već u Europskoj ligi svladavši u uzvratnoj utakmici Sillamae Kalev 6:2 u 1. pretkolu u sezoni 2015/16. pod vodstvom trenera Damira Burića nakon što su u prvom susretu u Estoniji igrali 1:1. Sezonu ranije Hajduk je igrao i protiv Rijeke u prvenstvu, bilo je 1:1. U oba susreta strijelac je bio Mijo Caktaš, Hajdukov Dugopoljac koji je briljantno igrao u bijelom dresu prije nego što se evo ima godinu i pol prodao u Rubin iz Kazanja.

Poseban osjećaj

Dobili smo ga zadnjega dana priprema u Austriji gdje se Rusi spremaju za novu sezonu.

- Super mi je, već sam tu godinu i pol dana, navikao sam se - kaže nam Caktaš, no više nas je zanimala veza Dugopolja i Hajduka te činjenica da će Bijeli u četvrtak u njegovu mjestu igrati s Levskim.

Za Caktaša su utakmice koje je u Dugopolju odigrao u dresu Hajduka ostale u pamćenju.

- Poseban je osjećaj bio meni koji sam iz Dugopolja zaigrati za Hajduk i zabiti golove baš tamo gdje sam napravio prve korake. Ambijent je fenomenalan, stadion je mali, ali sve odjekuje. Pamtim to, ostat će mi uvijek u sjećanju, igraš u svom Dugopolju pred Torcidom, nezaboravni su to trenuci.

Caktaš ne smatra da je igranje u Dugopolju preveliki hendikep...

- Istina je da je šteta što se ne igra na Poljudu, ali atmosfera u Dugopolju je baš dobra. Možda su novi igrači naviknuli više na Poljud, nikada nisu igrali u Dugopolju službenu utakmicu, ali nema opravdanja. Treba im biti cilj ostvariti što bolji rezultat pred uzvrat.

Teško je Miji zaboraviti golove koje je zabio u svom Dugopolju za svoj Hajduk...

- Protiv Rijeke bio je penal, sjećam se da sam zabio, no protiv Estonaca smo poveli 1:0, a oni su onda okrenuli, bilo je 1:2. Slobodni udarac, 45. minuta, uzeo sam loptu i u sebi se mislim “nema tko ovo riješti, ako neću ja”. Postigao sam pogodak, bio sam sretan, a onda smo ih u drugom dijelu razbili.

Protiv Rijeke su letjele stolice u teren, pamti Caktaš i taj susret...

- Derbiji s Rijekom uvijek su puni naboja, a u Dugopolju nema tartan staze kao na Poljudu...

Što kaže Caktaš o izgledima Hajduka protiv Levskoga?

- Ne znam baš Levski, ali smatram da je Hajduk favorit u tim utakmicama, jer je hrvatska liga jača od bugarske. Hajduk ima širok kadar, a još se i pojačao

Poseban ambijent

U momčadi Bijelih su dva Dugopoljca, Josip Radošević i Petar Bosančić...

- Josip će to odraditi bez problema, a Pero je još mlad, ne znam hoće li on igrati - poručio je Caktaš.

Kada se igralo u Dugopolju, još je jedan domaći momak bio važan protagonist u Hajdukovu sastavu. Andrija Balić je nakon lijepe akcije s Nikolom Vlašićem zabio za vodstvo od 1:0 protiv Estonaca... Sad je taman s Udineseom počeo pripreme, nada se nametnuti i igrati što više u Serie A u novoj sezoni. Na temu Dugopolja i Hajduka je rado govorio...

- Atmosfera je bila fantastična, a ja ću tu utakmicu pamtiti po tome što sam zabio svoj prvi europski gol za Hajduk u svom rodnom mjestu. Ambijent je u Dugopolju zaista poseban, publika je blizu terena i nosi te, nadam se da će i sada Hajduk ponijeti do pobjede protiv Levskoga. Na Poljudu bude puno više ljudi, no u Dugopolju je sve stisnuto pa to dobiva dodatnu draž, navijači su jako blizu.

Balić je optimist po pitanju dvoboja između Hajduka i Levskoga...

- Ne znam puno o Bugarima, ali vjerujem da će Hajduk proći dalje u iduću rundu.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Leži im Dugopolje

Kakav je Baliću bio osjećaj igrati u svom Dugopolju, je li bilo puno rodbine, prijatelja?

- Došli su koliko ih je moglo, jer su pretplatnici imali prednost, imao sam pravu podršku na tribinama.

Sezonu ranije Balić je osvojio i trofej na stadionu u Dugopolju u finalu juniorskoga Kupa kada je Hajduk svladao Split 2:0, a strijelci su bili Franjo Prce i Elvir Maloku, u momčadi koju je vodio trener Marijo Osibov.

- I to smo dobili, Hajduku leži Dugopolje. Nadam se da će i sada biti tako da će Hajduk uhvatiti dobru prednost za uzvrat u Sofiji - poručio je Balić.

Kompletan Hajduk preselio u Dugopolje

Izmjestio se Hajduk s Poljuda u Dugopolje, od jučer kompletni klub funkcionira na stadionu Hrvatski vitezovi u gradiću 15 kilometara od Splita. Momčad je do ponedjeljka navečer imala odmor, a sinoć su trenirali na dugopoljskom travnjaku.

U Dugopolju će Bijeli imati i karantenu uoči utakmice, preseljena su i sva medijska događanja na stadion Hrvatskih vitezova. Zbog Ultre na Poljudu ostat će Dugopolje dom hajdukovaca cijeli tjedan koji se zaključuje HNL premijerom protiv Lokomotive u nedjelju u Zagrebu. (jr)

Linker
17. travanj 2024 11:02