Jure Burić
LEGENDA AUSTRIJE

PROŠAO 'POLA SVIJETA' U BOGATOJ NOGOMETNOJ KARIJERI, A IGRAO JE I ZA ČEŠKOG PRVAKA 'Dinamo čeka jako težak posao, nisu moćna europska momčad, ali...'

Piše: Jure BurićObjavljeno: 11. veljača 2019. 20:00

Andreas Ivanschitz (35) bio je najmlađi kapetan austrijske nogometne reprezentacije u povijesti, a i vrlo mlad je debitirao za prvu momčad bečkog Rapida. Kroz karijeru je još igrao za Red Bull Salzburg, Panathinaikos, Mainz, Levante, američki Seattle i Viktoriju Plzen, u kojoj je prošloga ljeta okončano iznimno uspješnu karijeru. Nedavno smo se susreli u Beču i oživjeli mnoge nogometne teme, ali - logično - najviše smo se zadržali na priči o Viktoriji Plzen, češkom prvaku koji će u četvrtak dočekati Modre u prvoj utakmici šesnaestini finala Europske lige.

Red je, međutim, bio da ipak krenemo s Ivanschitzovom karijerom. Kako to da ste se od nogometa odlučili oprostiti baš ljetos?

- Mislim da je to bio pravi trenu- Mislim da je to bio pravi trenutak za oproštaj od aktivnog nogometa. Bilo je dosta! Nekih ponuda je bilo, ali ništa što bi me zadovoljilo i privuklo, natjeralo da ponovno dajem sve od sebe. Ovako, odlazim s tri osvojena prvenstva u karijeri sa tri različita kluba u tri države. Odlazim ponosan na ono što sam napravio tijekom karijere

Austrian national team soccer player Andreas Ivanschitz (R) gestures during their training session in Stegersbach June 3, 2008. (EURO 2008 Preview)       REUTERS/Robert Zolles (AUSTRIA)
REUTERS/Robert Zolles / REUTERS

Vrba se ne mijenja

Da, Andreas Ivanschitz bio je prvak s Rapidom, Panathinaikosom i Viktorijom. Ima i 69 nastupa za Austriju. No. što dalje planirate?

- Profesionalni nogomet igrao sam 20 godina, to je moj život i teško se isključiti iz toga, ali još nisam odlučio kojim putem. Želio bio i dalje ostati uz nogomet, a vidjet ćemo na koji način. Nešto će se valjda i za mene naći, ha-ha.

Sada možemo malo i o češkom prvaku. Zanima nas kakvu kvalitetu ima Viktoria, vi ih sjajno poznajete, većina je igrača tamo bila i prošle sezone, bio je i isti trener?

- Ah, to vas sigurno zanima zbog Dinama i utakmice u Europskoj ligi?! Pa, moram vam reći da će Dinamo imati jako tešku zadaću, poglavito na gostovanju u Plzenu. Doduše, nisam gledao kako igra Dinamo - premda čujem da je ove sezone jako dobar - ali poznajem način igre i mogućnosti mojih dojučerašnjih suigrača. Oni nisu moćna europska momčad, ali radi se o iznimno iskusnoj ekipi, u kojoj se zna što tko radi. Posebice su neugodni kod kuće, imaju lijep, iako ne i velik stadion. Uz dobru atmosferu i taj domaćinski ugođaj uistinu igraju mnogo bolje. Zato Dinamo mora biti jako oprezan u toj prvoj utakmici.

VIDEO: TOMISLAV JURANOVIĆ

- Koji sustav igre koriste, kakav je trener Pavel Vrba?

- Do sada su igrali 4-2-3-1. Trener Vrba nije sklon mijenjanju momčadi i formacije. Ima iskustvo, zna što hoće, zna prepoznati što mu igrači mogu dati. Radio je i u Rusiji, ima karakter i hrabrost. Kod kuće Viktoria igra otvorenije i ofenzivnije, Vrba zna dobro postaviti igru, iako ga ne bih svrstao među trenere koji spadaju u velike motivatore. Njegov je pristup svakoj utakmici vrlo sličan.

Hruška brani

Još se ne zna tko će stati na vrata?

- Ne bih znao tko će braniti u sudaru s Dinamom jer ih trener rotira u prvenstvenim i europskim utakmicama. Matuš Kozačik je iskusniji, ali moje je mišljenje da će ipak dati prednost Alešu Hruški.

Koliko su Česi jaki i stabilni u obrambenim zadaćama?

- Bočni braniči Reznik i Limbersky vrlo su ofenzivni, redovito su pred suparničkim golom kod Viktorijinih standardnih napadačkih akcija. No, generalno su svi disciplinirani, obrana im je čvrsta i agresivna, ali ne ustručavaju se napasti ako vide prostor. Istaknuo bih kako Limbersky igra na lijevoj strani, ali jača i bolja mu je desna noga. Tako redovito centrira desnom nogom s lijeve strane. Jako je opasno, neugodno i vrlo često učinkovito! Podsjeća me jako na Portugalaca Ricarda Quaresmu.

Je li Limbersky i za slobodnjake zadužen?

- Ta uloga više pripada Janu Kopicu, odličnom igraču koji posjeduje sve: udarac, pas, dribling, a rastrčan je, ima ga svagdje po travnjaku, ide lijevo, desno, gdje treba... Problem za Viktoriju je što je Kopic sada ozlijeđen.

Glavni napadač Michael Krmenčik je ozlijeđen, tko bi mogao igrati na toj poziciji?

- Neće Krmenčik igrati, ali sigurno će biti s ekipom zbog atmosfere, jer Viktoria je kao obitelj, vrlo su kompaktni na terenu i izvan njega. Vjerojatno će umjesto njega igrati Chory, dva metra visoki napadač. Nije Krmenčik, ali je nezgodan, posebno u skoku.

Koji su još prvotimci Viktorije po vašem ukusu?

- U svakom slučaju to je Slovak Hrošovsky, klasična ona stara ‘šestica’, vrlo dobar igrač, izdržljiv, stabilan, trkač, dobro kontrolira loptu. Uz njega je Aleš Čermak, igrač koji nije brzanac, ali pravi ‘spielmacher’, dobra tehnika, lijeva noga...

Pozdravite mi Antu

U Viktoriji je s vama igrao i naš Diego Živulić?

- Slagali smo se jako dobro, dobar čovjek i igrač. Mislim da su u Viktoriji pogriješili što ga nisu zadržali u klubu.

Često igrali s Hrvatima

- Istina! U Panathinaikosu je bio Ante Rukavina. Super igrač, pozitivan tip. On je nogomet doživljavao i igrao iz ljubavi, uvijek nasmijan, pozitivac! Šteta za njega što nije još igrao jer je mogao dati nogometu puno više. Pozdravite mi Antu, puno! Bio je tu i Igor Bišćan, pa vratar Mario Galinović, njega sam susreo nedavno u Pragu. U Red Bullu igrao sam s Nikom Kovačem. Nažalost, ne mogu se u ovom trenutku sjetiti još nekih imena, a bilo ih je.

Linker
16. travanj 2024 17:22