Carlos Rodrigues/Getty Images
U MAKSIMIRSKOJ MU NISU DALI PRILIKU

PROŠLE JE SEZONE BIO NA KORAK DO MAKSIMIRA, A SADA ĆE BITI NAJVEĆA PRIJETNJA Njegov otac nije htio ni čuti: 'Zahvalite Dinamu na ponudi, ali...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. rujan 2018. 14:27

Junak Fenerbahčeova dijela Istanbula zove se Eljif Elmas. Momak će tek napuniti 19 godina, makedonski je reprezentativac, od ove sezone i prvotimac turskoga velikana.

Odigrao je svih 180 minuta protiv Benfice u kvalifikacijama za Ligu prvaka, sudjelovao u svih pet prvenstvenih utakmica, u dvije je odigrao punu minutažu, u ostalima ulazio s klupe. Veznjak kojemu je primarna pozicija zadnji vezni, ali pokriva i ostala, ofenzivna mjesta.

Neobično je da jedan mladi igrač, stranac, tako brzo pronađe mjesto u prvoj momčadi Fenera, koji obično kupuje iskusne inozemce, poznatih imena, koji će odmah biti mamac za publiku. Elmas jest iznimka, ali su očito u Istanbulu s njim pogodili, zabio je svoj prvi gol za Fenerbahče, za pobjedu kod Konyaspora, gol za koji mnogi vjeruju da će usmjeriti klupski brod u mirnije vode.

- Sretan sam zbog svog prvijenca, ali još mi je važnije da smo pobijedili. Nadam se da ćemo sad zajedno krenuti pobjedničkim putem. Nemamo puno vremena, ali vjerujem da ćemo biti bolji nego dosad - poručio je Elmas, koji je će vrlo vjerojatno u Maksimiru startati u udarnoj postavi Cocuove momčadi.

Međutim, ono što je posebno u priči o mlađahnom makedonskom reprezentativcu jest da je prije godinu dana bio blizu dolaska u Dinamo. Modri su ga pratili u Rabotničkom, htjeli ga dovesti, no, nisu uspjeli.

- Uz Dinamovo odobrenje nazvao sam igračeva oca i porazgovarao o ponudi Dinama da sin potpiše za Dinamo. Bio je to ugodan razgovor, a na kraju me otac pitao kako Elmasa Dinamo vidi u svojim sportskim planovima. Objasnio sam mu da je s obzirom na gužvu u veznom redu realno da ga Dinamo pošalje na posudbu u Lokomotivu i da odmah igra Prvu HNL ligu, da bi to bilo najbolje za njegov razvoj. Otac mi je rezolutno kazao: ‘Zahvalite Dinamu na ponudi, ja sam zahvalan na ponudi, ali moj sin je igrač za prvih 11 Dinama. Mene Dinamo zanima, ali ne na način da ide na posudbu. Ako ga žele, može, ali ne ako ide na posudbu - ništa od toga.’ U Dinamu mu to nisu mogli ponuditi i on je nekoliko dana kasnije potpisao za Fenerbahče - otkrio je menadžer Darko Alegić koji je radio na tom poslu.

Preporučio je Elmasa i Andrej Kirovski, suigrač iz makedonske mlade reprezentacije, koji je također bio u Dinamu, ali je imao i dvije operacije koljena i trenutno je u Sesvetama.

Screenshot / YouTube

Nemala prijetnja

Dinamo je prošle godine bio u malom raskoraku, umjesto Peteva je pred početak sezone došao Mario Cvitanović, a u veznom redu igrali su mladići Ćorić, Moro, Gojak, Knežević, čekalo se i Olma, vraćao se nogometu Arijan Ademi...

Doista nitko nije mogao jamčiti mladom, tada još maloljetnom, nedokazanom Makedoncu da će imati minutažu u tom društvu. Nije ni u Feneru odmah igrao, upisao je lani pet nastupa, a ove godine se ozbiljno nametnuo. I sad bi u četvrtak mogao prijetiti Dinamu.

Zanimljivo, ima i pet nastupa za reprezentaciju, a u utakmici protiv Lihtenštajna prošle godine igrao je u tandemu s Arijanom Ademijem, kojemu je to bio prvi nastup nakon suspenzije.

Linker
25. travanj 2024 23:03