Damir Skomrlj / Novi list / CROPIX
POVRATAK U PROŠLOST

PRVI POTRES U ERI BIVŠEG TRENERA RIJEKE IZAZVAO JE KLUB KOJI PRIJETI BIŠĆANOVIM TRUPAMA U EUROPI Najpoznatiji su po velikom Sir Alexu Fergusonu

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 13:41

Nakon dvije uzastopne grupne faze Europske lige (Lyon, Betis, Vitoria Guimaraes, pa Feyenoord, Sevilla, Standard Liege), Riječani su u drugom pretkolu u ljeto 2015. godine izvukli Aberdeen, klub bogate povijesti, prije svega poznat po Sir Alexu Fergusonu. Mediji i javnost isticali su nedvojbene činjenice: Škoti su nezgodan protivnik zbog specifičnog stila igre, ali Kek i društvo, budimo realni, to moraju proći! Slovenski trener bio je poslovično oprezan, posebice nakon interesantne izjave nakon zaprešićkih 0:0 na otvaranju HNL-a (“nešto mi smrdi u našoj igri”)...

- Aberdeen smo analizirali, radi se o vrlo nezgodnom protivniku. Vremenski uvjeti mogu biti samo alibi, ali mislim da nas to ne bi smjelo smetati. Iskustvo igranja u Europi moramo iskoristiti, iako svaka utakmica donosi novu priču. I Aberdeen je iskusan, prošle sezone pobijedili su Groningen.

Usred srpanjske žege Kantridu je pohodilo 8200 duša, no gosti su preko glave Considinea uz kiks Vargića (38'), kontre Pawletta (52') i voleja McLeana (75') vrlo brzo spustili temperaturu. Aberdeen je protutnjao ispod neosvojivih stijena gdje su pali Feyenoord i Standard, gdje nisu pobijedili Sevilla i Lyon. Potpuni šok, malo je kome bilo jasno što se dogodilo!

Sjena transfera

Posebice što su Bijeli u prvih pola sata promašili tri vrlo dobre šanse...

- Navijačima se mogu samo ispričati na sramotnom izdanju, očito je da glave nekih igrača nisu bile na Kantridi, no ja sam za to odgovoran jer sam ja odredio sastav - rekao je nakon susreta Kek, čiji su igrači vrlo rijetko imali probleme s pristupom.

Medijske špekulacije išle su u smjeru Tomečaka, Leovca i Leškovića koji su se tog ljeta nadali transferu. Da su misli slovenskog trenera dobro pročitane, pokazao je uzvrat gdje je Sluga zamijenio Vargića, Ristovski igrao desnog beka, a Mitrović stopera. Tomasov (58') i Kvržić (63') su pred galebovima Pittodriea u pet minuta probudili nadu u produžetak, ali nakon brzog zgoditka McGinna (64') te potvrde Hayesa (72') za 2:2 i ispadanje, bilo je jasno da se Riječani moraju pozabaviti svlačionicom jer nema smisla imati toliko širok kadar ako ne igraš Europu, a i pojedine je igrače bilo potrebno transferirati.

Epilog? Leovac je tog ljeta postao igrač PAOK-a (1,7 milijuna €), Dnjipro je aktivirao Tomečakovu klauzulu (milijun eura), a Simon Sluga dobio je prvu priliku na golu ispred Vargića, no primio je osam pogodaka u tri utakmice. Aberdeen je u to ljeto 2015. po prvi put u Kekovu (i Miškovićevu) mandatu žestoko potresao Kantridu!

Više nema Keka, nema ni Kantride, valjda neće i ove godine...

Linker
09. svibanj 2024 00:52