CROPIX
HALO, GRČKA

RIJEKA JE ZA GRKE I NAVIJAČE OLYMPIACOSA APSOLUTNA NEPOZNANICA O hrvatskom prvaku, bez pretjerivanja, ne znaju baš ništa: 'Je li Rijeka u Dalmaciji?'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2017. 17:17

Za Grke, tamošnje navijače, pa tako i tamošnje ponajbolje nogometne novinare Rijeka je, bez pretjerivanja, apsolutna nepoznanica!

U Grčkoj su naime od hrvatskih klubova načelno najviše čuli za Dinamo i o njemu najviše znaju. Što ne treba odveć čuditi, zagrebački je klub ipak 11 godina vladao Hrvatskom, izlazio na europsku scenu, pa i u Ligu prvaka, i kao takav ostavio traga. Ako nikako drukčije, a ono barem imenom kluba, pa onda i ponekim igračem.

Upravo stoga ne treba previše šokirati što nas je i savršeno dobri poznavatelj cijelog hrvatskog sporta, posebice nogometa, čovjek koji je čuo i za Košarkaški kub Kvarner, kolega Giorgios Mazijas, stručnjak upravo za Olympiacos, pitao:

- Je li Rijeka u Dalmaciji? Može li se do Rijeke i letjeti, imaju li možda svoju zrakoplovnu luku?

Glede HNK Rijeka, za nju je priznao da o njoj ne zna - ništa! Nešto odveć bolje stanje nije ni u samom grčkom prvaku.

- U Olympiacosu ne kriju da nisu željeli upravo Rijeku - veli kolega Mazijas.

- Svjesni su da Rijeka nije baš Dinamo (u Grčkoj ipak ne znaju da su se odnosi malo promijenili, op. a.), ali ono što ljude u klubu naginje na oprez jest činjenica da je Rijeka izbacila jedan Red Bull Salzburg, a to je dobra momčad, kao i podatak da je u pitanju hrvatski prvak. U Grčkoj je hrvatski nogomet uvijek bio na cijeni. Nadalje, kao otegotnu okolnost u Pireju naglašavaju i stavku da je Olympiacos dosad imao samo dvije utakmice kvalifikacija s Partizanom, dok su iza Rijeke ipak dva europretkola i nekoliko kola u Hrvatskom prvenstvu. Dakako, ne bježe i svjesni su uloge favorita.


Hee Chan Hwang GOAL HD - Salzburg (Aut) 1-1... by smoki-bobi

U Grčkoj ipak ima i onih koji se sjećaju Rijeke. Dosta davno, još u sezoni 1979/1980, Rijeka je igrala u Balkanskom kupu protiv grčkog prvoligaša PAS Giannina. U obje su utakmice Riječani slavili, na Kantridi je bilo 2:1 za domaćina, u uzvratu još malo više, 3:1, za gosta. To je povijest, a danas...

- Momčad Olympiacosa još nije u potpunosti uvježbana, niti joj je kadar dokraja definiran s obzirom na to da traže još pojačanja u obrani, ali vrlo je važno istaknuti da imaju sasvim dovoljno iskustva. Ono što je dodatna mana za Olympiacos, barem tako sada razmišljaju, jest činjenica da će se uzvratna utakmica igrati u Rijeci - veli atenski izvor Sportskih novosti, kolega Mazijas.

Linker
04. svibanj 2024 01:03