Getty Images, CROPIX, sn ilustracija
GLASAJTE U ANKETI

SADA SE SVE ZNA! EVO KOJI SVE DIVOVI PRIJETE DINAMU U OSMINI FINALA U ždrijebu u Nyonu sami velikani! Tko god došao spektakl je zagarantiran!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. veljača 2019. 22:10

Dinamo je izborio osminu finala Europske lige nakon što je na svojem stadionu nadoknadio zaostatak od 2:1 protiv Viktorije iz Plzena. Modri su na rasprodanom Maksimiru slavili 3:0 i tako otišli korak dalje u Europi. Strijelci za domaćine bili su Oršić u 15., Dilaver u 33. odnosno Petković u 73. minuti susreta.

Posljednji hrvatski klub koji je 'prezimio' u Europi bio je Varteks u sezoni 1998/99. izborivši plasman u četvrtfinale Kupa kupova što je zlatnim slovima upisano u povijest varaždinskog sporta. Bila je to posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski velikan Lazio, u kojem je tada igrao Alen Bokšić ostat će upisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu sa 2-1 pobijedili Mallorcu, koja je u četvrtfinalu izbacila Varteks.

Ždrijeb osmine finala Europske lige bit će održan u petak s početkom u 13 sati u švicarskom Nyonu, sjedištu UEFA-e. Nema nositelja, nema ni drugih ograničenja, a o točnom načinu na koji će se izvlačiti parovi krovna europska nogometna organizacija izvijestit će ujutro. Dakle, međusobno u osmini finala Europske lige mogu igrati klubovi koji su stigli iz Lige prvaka, koji su bili zajedno u skupini Eurolige pa i oni koji dolaze iz istih država.

Sljedeći tjedan europski klubovi će odmarati, u pogon se vraćaju za dva tjedna. Prve utakmice osmine finala Europske lige na rasporedu su 7. ožujka, a uzvrati tjedan dana kasnije. Nakon prespavane noći pobjednički klubovi će tako odmah saznati svoje sljedeće suparnike i eventualne suparnike do kraja natjecanja. Nakon ovog u petak, na rasporedu je još samo jedan ždrijeb Eurolige 15. ožujka.

Tada ćemo saznati kompletan raspored od četvrtfinala pa sve do finala, odnosno koji će klub u tom okršaju imati papirnatu prednost domaćinstva.

Za plasman u osminu finala Eurolige svaki je klub zaradio 1,1 milijun eura, dok im je plasman među 32 najbolja već prije donio pola milijuna eura. Novi korak dalje UEFA honorira s dodatnih 1,5 milijuna eura, a pobjednik natjecanja samo će od nagrada koje je dobio igranjem u nokaut-fazi Europske lige ukupno dobiti okruglih 14 milijuna eura.

No finale još jako daleko, dvije najbolje momčadi Eurolige zaigrat će za prestižni trofej za 96 dana, 29. svibnja, na Olimpijskom stadionu u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana.

---------------------------------------------------------------

POTENCIJALNI PROTIVNICI DINAMA U OSIMINI FINALA

Arsenal, E. Frankfurt, Napoli, Salzburg, Valencia, Villarreal, Zenit, Sevilla, Krasnodar, Benfica, Rennes, Chelsea, Dynamo Kijev, Slavia Prag, Inter

---------------------------------------------------------------

Linker
25. travanj 2024 12:42