Foto: Damir Krajac / CROPIX
PORTUGALCI SU JAČI, ALI...

SN ANALIZA VELIKOG OKRŠAJA NA MAKSIMIRU Ovo su tri važna faktora za uspjeh Dinama: Ako hrvatski prvak odigra utakmicu sezone, Benfica može pasti

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. ožujak 2019. 16:00

U kolovozu prošle godine Benfica je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka za gol bila bolja od Fenerbahčea (ukupno 2:1). Mjesec kasnije Dinamo je u Euroligi potopio Fener 4:1, u uzvratu je bilo 0:0. Ohrabruje taj odnos snaga ukoliko ga gledamo kao orijentir objektivnih moći dvije momčadi, a ne slave klubova. No, ona verzija Benfice iz početka sezone bitno se razlikuje od aktualne po rezultatima, igrama i općem raspoloženju. Zbog slabijih rezultata, 4. mjesto s 32 boda ceh je 3. siječnja platio Rui Vitoria.

Naslijedio ga je 42. godišnji trener B momčadi Bruno Lage i ubrzo je Benfica počela letjeti portugalskim travnjacima. Upisali su devet uzastopnih prvenstvenih pobjeda, s prošlotjednom krunskom pobjedom u Portu, eliminirali su Galatasaray, pa danas drže prvo mjesto u portugalskoj ligi i status velikog favorita za prolaz osmine finala EL s Dinamom. Kako se tako drastično promijenila struktura sezone Benfice?

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

Priča (ne) počinje od trenera Lagea. Klub je, naime, prije pet godina odlučio bitno promijeniti filozofiju prve momčadi. Dali su 51 profesionalni ugovor U-21 igračima mlađih kategorija, kao poruku da će se stil igre i njegovi akteri stvarati u kući. Lage je u nedavnom dvoboju s Galatasarayem u kadru imao čak šest tih mladaca, a momčad prosječne dobi 22,9 godina, dominirala je i prvi put nakon šest gostovanja u povijesti donijela Benfici pobjedu na turskom tlu!

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

Trener Lage je tu mladost i kadar Orlova maksimalno poznavao i zato je vrlo brzo posložio momčad koja će zaredati pobjedama i povijesnim rezultatima. Jedan od njih je i 10:0 protiv Nacionala, što je najveća pobjeda nakon 55 godina (11:3 protiv nestalog Seixala). Podosta tih “povijesnih” ukazuje na potencijal ove Lageove Benfice, oko koje se stvara šampionska atmosfera kućne i europske verzije.

Lage je u odnosu na prethodnikov 4-1-4-1 optirao za 4-4-1-1. Zgusnuo je kompoziciju u klasici sustava 4-4-2, da bi tako mogao dati slobodu velikom i još fizički nejakom talentu Joaa Felixa. Taj 19-godišnji napadač haklerskog štiha šparta po cijeloj ofenzivnoj liniji, suptilno koristeći prostore koje mu ostavlja stameni centarfor Seferović. Benfica igra hitrom kombinatorikom, s kratkim pasovima u plitkoj formaciji priprema završnicu, u kojoj će se u akciju izbaciti ili agilne i prodorne bočne igrače, ili po središnjoj liniji spomenuti tandem Felix - Seferović. Izvrsna tehnička opremljenost, motoričnost, ali i harmoničnost igre omogućuje Lageovim igračima širi spektar ofenzivnih akcija, baziranih na talentu, nepredvidljivosti i hitrini…

Korak po korak

Dinamo je u “Lageovoj verziji” od početka sezone. To je, pod Bjelicom, kontinuirana forma, taktička disciplina, prepoznatljive miks odgovorne igre i nepredvidljivosti talenta, homogenosti momčadi i ogromne gladi za uspjehom. Na taktičkom planu, u voljnom momentu, po ambiciji i podršci, Dinamo nema što zavidjeti Benfici. Jedina je razlika, metaforički, što portugalska momčad sveukupno pogoni motor od pet tisuća kubika, dok je istovrsna tehnološka motorna kompozicija Modrih tri tisuće kubika.

VIODE

Postoji razlika u moći, ali ona Dinamova je dovoljnog potencijala da u poklapanju stvari može prestići do cilja jačeg suparnika. To poklapanje znači sve bazne ispunjene faktore (kompaktnost, taktička disciplina, borba, strpljenje, koncentracija…), uz imperativ da svaki igrač pruži utakmicu godine, da budu hrabri i svjesni svojih vrlina. Dinamo ne može otvoreno napasti, nego mora čekati, lomiti ritam Benfice, strpljivo korak po korak graditi put do suparničkog gola i kad se ukaže prilika, nužno je iskoristiti je.

TRI VAŽNA FAKTORA ZA USPJEH DINAMA

1. TAKTIČKA KOMPAKTNOST

Dinamo igra protiv jačeg suparnika. Što ne znači nužno da će biti slabijeg učinka u odnosu na Benficu. Da bi bio dobar u igri, tako i bliže pozitivnom ishodu, Modri sastav mora biti taktički kompaktan kao nikad ove sezone. Ostaviti i minimalan prostor Portugalcima je praktično omogućavanje da kvalitetom pojedinaca probiju svaku liniju ispred Livakovića.

2. MODRO STRPLJENJE

Na stranu euforija kao poziv tribina na ofenzivu, želja za gol kao zalog uzvrata, Modri u ovoj utakmici nužno trebaju strpljenje. Svako srljanje u napad, otvaranjem bloka i širenje linija omogućit će brze protuudare Benfice, koja ima napadače i veznjake, okomite, efikasne i hitre. Dinamu je preporučljivo čekati i vrebati trenutak svog letalnog napada.

3. OSOVINA ŠUNJIĆ-OLMO-PETKOVIĆ

Po sredini mogu napraviti priličan nered Portugalcima koji su navikli da dominirati posjedom i nametati tijekove igre. Šunjić agresivnošću može pridonijeti otupljivanju Felixovih rješenja. Olmo može stvoriti višak hitrinom i driblingom. Petković je onaj koji može i mora zadržati loptu dok se momčad diže u ofenzivi te pravovremeno proigravati suigrače (i) “killer” pasovima.

KLJUČNI IGRAČ MOMČADI DINAMA - MISLAV ORŠIĆ

Dosadašnji dio sezone potvrdio je da je Oršić jedan od najvažnijih igrača Dinama. Netko postigne više golova, drugi asistencija, treći obrani, četvrti skače, a on je onaj koji daje dubinu. U modernom nogometu takvi su tipovi pogotovo važni, iako nerijetko mogu ostati u sjeni strijelaca ili igrača koji tehnički lijepo igraju. Oršić je brz igrač i može puno trčati, odnosno ponavljati. Njegova će uloga biti važna jer će morati pomagati u defenzivnom dijelu, Leovcu, a uz to prodorima po boku treba destabilizirati obranu Benfice.

Ne samo da može sam pobjeći ako mu se ukaže prilika, ili je izbori, nego bi bjegovima Oršić produžio inače kompaktni 4-4-2 sustav Portugalaca. To bi, naravno, bilo od velike koristi drugim (veznim) igračima da se lakše ubace između linija, te da se fokus igre udalji od Livakovićeve zone. Koliko se da primijetiti, Lageova obrana nastoji biti nešto viša. To znači da bi Oršić pogotovo morao vrebati pravi tajming kada će lopta doći do Petkovića da mu utrči iza leđa. Brzinu da pobjegne na otvorenom prostoru ima.

KLJUČNI IGRAČ MOMČADI BENFICE - JOAO FELIX

Kada s 19 godina tako zaigrate u slavnom klubu, a da vas istovremeno odmah ‘napadnu’ agenti europskih velikana, tada je jasno da su u pitanju veliki potencijali. Joao Felix je još nejak igrač. Na 180 centimetra je tek 64 kilograma mase, što znači da je još u tjelesnom sazrijevanju. To što je mentalno na višoj razini zrelosti u odnosu na godine, za sada mu sjajno kompenzira fizičke manjkavosti. Dok je Seferović odličan centarfor, tip igrača predvidljivih linija kretanja i djelovanja, pa se nameće snagom kvalitete u odnosu na suparnika, Felix je od onih koji nepredvidljivošću lomi suparničke blokove.

Hitar je u reakciji, ima nagle promjene pravca, dojmljiv dribling i majstorski koristi prostore koje svojim kretanjima omogući Seferović. Felix je igrač kojeg se teže čuva jer je dosta anarhičan u taktičkom smislu. Ordinira iza prvog napadača, izvlači se često na lijevi bok, a u završnici se zna iskrasti široko s desne strane. Trener Lage kumovao je njegovoj eksploziji upravo time što mu je dao ofenzivnu slobodu.

Linker
20. travanj 2024 10:56