FOTO Rijeka Facebook
PORUKA JE NEDVOSMISLENA

SPORTSKI DIREKTOR ZA SN OBJASNIO ODLUKU KOJA JE IZNENADILA NAVIJAČE Novo pojačanje Rijeke na kraju neće igrati u Europi!

RIJEKA Sportski direktor Srećko Juričić objasnio popis igrača za predstojećih šest europskih utakmica
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 08. rujan 2017. 00:19

Rijeka je bila dužna prijaviti listu od 25 igrača koje smije koristiti u nadolazećih šest utakmica Europske lige (AEK, Milan, bečka Austria). Među tom 25-oricom moraju biti četiri tzv. domaća nogometaša što UEFA definira kao “igrača koji je između 15. i 21. godine proveo barem tri godine u klubu”.

E sad, Rijeka takve “home-grown” nogometaše nema, pa lista konkurenata automatski pada na brojku 21, bez obzira što su na B listi devetorica “poletaraca” (vratari Pandur i Majkić, braniči Čeliković, Mikulica i Mulac, veznjaci Šantek, Lepinjica i Svetić te napadač Dukađin). Znači, netko je morao “izvisiti”. A “grah” je pao na Tomislava Gomelta i Mateja Jelića.

Upitni kriteriji

- Zbog suženih mogućnosti, prijavili smo 21 nogometaša za koje mislimo da će nam trebati u tih šest nadolazećih europskih utakmica u skupini D Europske lige - kazao je sportski direktor Srećko Juričić na upit o listi prijavljenih.

Odluka o izostavljanju Gomelta je očekivana. Na Rujevicu je stigao poluzaliječen, ubrzo obnovio ozljedu nakon čega se tek u reprezentativnoj pauzi priključio momčadi u trenažnom procesu. No Gomelt je u konkurenciji za HNL gdje će vjerojatno postupno dobivati priliku u srednjem redu, ovisno o rotacijama, ozljedama, kartonima... Uglavnom, logičan stav riječke struke.

Međutim... Matej Jelić?

Od početka ljeta Rijeka je tražila špicu, i to drukčijeg profila od Gavranovića. Švicarac “pliva” između linija, lagan je, skok mu nije “forte” za razliku od kombinatorike i kretanja, a Keku je trebao robusniji napadač naviknut igranju leđima golu, da može zadržati loptu, odložiti je te biti prisutan u kaznenom prostoru kod centaršuta.

Uglavnom, 21. srpnja potpisan je ugovor s Jelićem iz Rapida, otprilike 10-ak dana nakon što je procurila vijest o pregovorima.

- Znam da će biti teško upasti u ekipu u kojoj ima niz odličnih igrača. Bit ću strpljiv, mirno raditi i čekati priliku koju moram iskoristiti - kazao je Jelić na predstavljanju.

I dobio je priliku, čak i relativno brzo za Kekove standarde, europskih 37 te domaćih 214 minuta. Pokazao je želju i trku, nesporno se trudio, no golova i asistencija nije bilo, tek jedna šansa protiv Dinama (vratnica) te nesuđeni 11-erac protiv Istre.

U manje od dva mjeseca od statusa pojačanja došao je do izostavljanja s liste za Europsku ligu, što je poprilično bizaran potez temeljem kojega se opravdano postavlja pitanje: Zašto je potrošeno pola prijelaznog roka da bi se doveo igrač koji nije po trenerovom ukusu?

I koji, još uvijek, nije pokazao da je pojačanje, ali kada bi se svakog sudilo nakon 45 dana u novom klubu, onda bi kriteriji bili upitni.

Kao što je upitna aktualna situacija gdje je Gavranović na listi, a Jelić izvan nje.

- Volio bih kada se situacija oko Marija više ne bi spominjala. On je na treningu, igrao je utakmicu i igrač je Rijeke u konkurenciji kao i svi drugi. Hoće li biti reakcije navijača u subotu, teško mi je predvidjeti, ali mislim da je on dao mnogo za klub, da je profesionalno igrao i uvjeren sam da će tako i nastaviti - kazao je Juričić na upit o statusu Marija Gavranovića koji, očito, neće biti “na ledu”.

Na Rujevici su odlučili zauzeti stav kao da se 31. kolovoza nije dogodilo ništa specijalno i bili bi najsretniji kada bi novinari, navijači i javnost zaboravili da je ponajbolji igrač htio otići u Maksimir. Takav klupski stav je apsolutno legitiman, kao što će legitimna biti reakcija navijača protiv Cibalije, ma kakva god ona bila.

Psihološka borba

Teoretski je opcija da se, kroz jesen, tribine okrenu protiv Gavranovića što je moment o kojem klub treba voditi računa. Kako će igrač reagirati, hoće li psihološki uspjeti izdržati takav scenarij, kako će klub reagirati... Sve je to još “što bi bilo kad bi bilo”.

No, ukoliko plan da Gavranović igra cijelu polusezonu krene po zlu - a takvo što je moguće - onda će možda Europu morati izgurati bez oba prva napadača te s Gorgonom, Heberom ili Puljićem u špici.

Također, posredna poruka “poslana” Jeliću je nedvosmislena.

RIJEKA U SKUPINI D EUROPSKE LIGE

Vratari: Andrej Prskalo, Simon Sluga

Braniči: Charis Mavrias, Dario Župarić, Roberto Punčec, Josip Elez, Jason Davidson, Leonard Zuta

Veznjaci: Filip Bradarić, Josip Mišić, Mate Maleš, Domagoj Pavičić, Zoran Kvržić, Florentin Matei, Matic Črnic, Jakov Puljić, Alexander Gorgon, Marko Vešović

Napadači: Heber, Maxwell Acosty, Mario Gavranović.

Linker
25. travanj 2024 03:39