Matjaž Kek
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
RIJEKA - ABERDEEN

STRATEG KOJI JE RIJEKU DOVEO DO NASLOVA OTKRIVA ŠTO BIJELIMA TREBA ZA SLAVLJE 'Došlo je vrijeme za naplatu, ova generacija to može'

Nogometaši hrvatskog doprvaka u četvrtak igraju prvu utakmicu trećeg pretkola Europske lige
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 12:16

Javio nam se Matjaž Kek, možemo slobodno napisati, trener koji je ušao u legendu riječkog nogometa, ali i koji je prije nešto više od četiri godine sjedio na klupi Bijelih u ona dva ogleda protiv Aberdeena. Nema sada smisla analizirati razloge tadašnjeg kraha Rijeke koji se rastežu od igrača koji su glavama bili u transferima do vrućine gradskog asfalta na koji su se nogometaši Rijeke spustili na dan utakmice nakon priprema u osjetno hladnijem Gorskom kotaru, ništa se ionako ne može promijeniti, ali može zacijeliti jedan ožiljak koji je još uvijek otvoren kod onih koji su bili dio te generacije.

Matjaž Kek zato je uvjeren da će Bijeli naplatiti Škotima. I nije netko tko će lupati u prazno, uostalom hrabro je najavio i uoči finala kupa da Rijeka može do iznenađenja kada su mnogi mislili da je to protiv onakvog Dinama nemoguća misija.

- Mislim da je ova generacija spremna revanširati se Škotima za ono naše ispadanje od prije četiri godine. Mislim da igrači i trener imaju kvalitetu da Rijeka prođe Aberdeen - odmah je istaknuo Kek dodajući da zbog svojih obaveza ne stigne puno pratiti utakmice Rijeke, ali je uvjeren da Bišćan s ovom generacijom može napraviti još jedan korak prema grupnoj fazi Europske lige.

Rijeka, 030819.
Stadion Rujevica, glavno igraliste.
3. kolo nogometne utakmice 1. HNL izmedju klubova HNK Rijeka i NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: slavlje igraca.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Sve otvoreno

Uostalom, u ovakvim utakmicama često odlučuju detalji koji su prije četiri godine prevagnuli na stranu Aberdeena.

- Onaj koji je bio na utakmici je vidio kako je išao njezin tijek. U nogometu se dogode te stvari, ali Rijeka je kasnije opet dokazala da je moćna, osvojila je duplu krunu, igrala Europu. Ne može se u jednom vremenskom periodu dogoditi da ne dođu i takve utakmice, ali mislim da je sada došlo vrijeme za naplatu.

“Generacija koja je spremna revanširati”, “došlo vrijeme za naplatu” sve su to konstrukcije rečenica koje ostavljaju puno više od dojma da je tih 0:3 i dalje knedla u grlu Matjaža Keka.

- Pa znate da je mene peklo i kada sam izgubio prijateljsku utakmicu, a kako neće kada izgubiš neku koja je tako bitna. Ali to je dio našeg života i sto puta sam rekao da iz toga ne treba raditi tragediju već izvući što treba da izađeš bolji. Ako te svaki poraz baca u očaj, negativu ili depresiju, onda nisi za taj posao, iako ne treba bježati od toga da su takve stvari sastavni dio ovog sporta i da budu bolne. Meni je to bio jedan od takvih trenutaka, bilo je par tih utakmica, ali Rijeka je i prije i poslije toga pokazala i moć i organizaciju. Ipak, te stvari se ne zaborave koliko god ti to želio, ali dogode se i ne treba uopće govoriti da je odgovornost trenerova kada do njih dođe.

Kek je puno puta sam isticao da je najlakše biti pametan ispred televizije i s daljinskim upravljačem u ruci, pa neće ni sada dijeliti lekcije na koji bi se način Rijeka trebala suprotstaviti Škotima. Uostalom, Igor Bišćan to najbolje zna…

- Ja mislim da će protiv Aberdeena puno toga ovisiti o Rijeci. Rijeka zna igrati europski, zatvoreno, disciplinirano, ima individualnu kvalitetu koja omogućava da se jednim potezom riješi utakmica tako da je po tom pitanju sve otvoreno - zaključio je trofejni trener Riječana.

Linker
20. travanj 2024 00:52