REUTERS
TROFEJ JE IPAK - TROFEJ

STRUČNI KOMENTAR Ovaj Atletico bi u Ligi prvaka igrao finale, oni su jednostavno - viša razina, ali ovo je za njih još veći, pravi uspjeh!

Piše: Igor CvitanovićObjavljeno: 17. svibanj 2018. 15:51

Kvalitetnija, bolja, snažnija i brža momčad osvojila je Europsku ligu. Atletico je razina više od Marseillea, bez obzira na poklonjen prvi gol i jednu promašenu priliku Francuza u otvaranju. No, generalno su Madriđani konkretnija i organiziranija momčad, u svakom trenutku znaju što žele. Marseille ponekad djeluje pomalo konfuzno od silne želje za dominacijom. Prihvatiti igru Atletica, a to su trka i dueli, to ne može niti jedna ekipa. Generalno me utakmica nije oduševila, bilo je velike trke i borbe, ali nije odisala kvalitetom.

Finale je svakako velik uspjeh za Marseille. Da im je netko prije sezone to ponudio, objeručke bi prihvatili. No, zaslužili su biti tu, igrali su kvalitetno i dobro tijekom sezone. Ozljeda Payeta umanjila im je izglede, no Marseille nema kvalitetu potrebnu da bi naudio Atleticu. Oni pak nisu prošli skupinu Lige prvaka, ali ovo je za njih prava stvar. U Ligi prvaka vjerojatno bi došli do polufinala ili finala, ali ovo je za njih puno bolji i kvalitetniji uspjeh, jer osvojili su trofej.

U taktičkoj postavci Atletica nije bilo iznenađenja, oni stalno igraju 4-4-2 s Griezmannom i Costom od kojih je jedan uvijek u fazi obrane. Četvorica veznih su toliko disciplinirani, da se to ne može ni u knjigama naći. Igraju odgovorno, disciplinirano i brzo, a opet su jako opasni u tranziciji. Njihova obrana koristi i uzima benefite od jako dobre igre četvorke u sredini, puno lakše im je igrati i odnose puno čistih lopti jer vezna linija radi snažan pritisak na suparnika. Svi njihovi braniči igraju jako dobro i kvalitetno, oni su ratnici koji se uklapaju u karakter momčadi.

Antoine Griezmann zabio je dva gola, ali stalno je bio opća opasnost za obranu suparnika. Iskoristio je prvu pogrešku i uslijedila je egzekucija kakva se od njega očekuje, a drugim golom riješio je utakmicu. Trener Diego Simeone nije bio na klupi, ali dugo je s ovom momčadii ona u svakom trenutku zna što treba raditi. Njegov izostanak stoga nije presudno utjecao na njihovu izvedbu.

Linker
23. travanj 2024 03:19