Matija Djanjesic / CROPIX
SAMO NE NA CIPAR

TKO SU POTENCIJALNI SUPARNICI RIJEKE U BICI ZA EUROPSKU LIGU Ciprani su Bugare isprašili sa 7:0, a Belgijci nisu ni trebali ove sezone igrati u Europi

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 22:33

Izvučeni su parovi završne kvalifikacijske runde Europske lige za nogometaše. Osim Dinama, ćije ćemo suparnike u licima izraelskog Maccabija odnosno litavske Suduve spomenuti tek tako, reda radi, njega su najviše iščekivali u redovima našeg viceprvaka. Riječani će i ove godine na europski put od trećeg pretkola. Valjda neće završiti ekvivalentno lanjskom scenariju.

Ništa od Espanyola, ništa ni od novog puta u Rotterdam. Ali, može Belgija, može i Cipar. Nije baš blizu kako god da okrenemo, ali čarter-letom se putovanja neće ni osjetiti. Suparnici po mjeri. Gent ili AEK Larnaca. Zanimljivo, iako nominalno slabiji klub, AEK je lani igrao grupnu fazu Europske lige dok se Gent poskliznuo na zadnjoj prepreci u kvalifikacijama - francuskom Bordeauxu.

Ciprani su lani ostvarili jednu pobjedu u grupnoj fazi, svladavši Zurich na svom stadionu. Nije ih dobio ni bugarski Ludogorec s kojim su dvaput remizirali, ali momčad iz Leverkusena bila je prejaka (2:5, 2:4). Ove godine u kvalifikacijama još nisu primili pogodak! Prvo su moldavski Petrocub dvaput minimalno pobijedili, da bi u drugom pretkolu isprašili Levski iz Sofije s ukupnih 7:0! Nije li se ono jedan naš klub prije par dana poskliznuo na sofijskom tlu?

Gent je krenuo od drugog pretkola ove sezone. S ukupnih 7:5 preskočili su rumunjski Vitorul. Zanimljivo je da zbog petog mjesta prošle sezone uopće nisu trebali ni igrati Europu. Ali, pošto je UEFA zbog skandala oko namještanja utakmica izbacila Mechelen iz europskih natjecanja, otvorilo se mjesto i za petoplasirane...

 Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Igrač tog belgijskog kluba je, barem nominalno, Franko Andrijašević. Ponajbolji igrač riječkih Bijelih u njihovoj šampionskoj sezoni sada je na posudbi u Beverenu. S druge pak strane, ciparski je kolektiv prošle sezone samo dva boda "zakasnio" za prvakom APOEL-om, a naši klubovi tu zemlju nekako - ne vole.

Posljednji je s nekim ciparskim klubom iskustva imao Šibenik. U 2. pretkolu Europske lige nije izabranicima Branka Karačića bilo dosta ni 2:0 s gostovanja u prvoj utakmici kod Anorthosisa. Ciprani su na Šubićevcu najprije mečirali rezultat, a onda u produžetku i zabili za 0:3... Još je gora bila sezona 06/07 kada su dva naša kluba ispala iz Europe upravo od protivnika s Cipra. Rijeku je iz kvalifikacija Europske lige izbacila Omonia, a Osijek je u ugašenom Intertoto kupu ispao od Ethnikosa. Tek je Slaven Belupo u istom natjecanju (sezona 01/02) izbacio Anorthosis s ukupnih 9:0, dok je Cipar još bio nogometni liliputanac.

Ne treba međutim dvojiti u to da će riječki stručni stožer dovoljno dobro proučiti njihove možebitne suparnike u doigravanju Europske lige. Ipak, pažnja prije svega mora biti okrenuta Aberdeenu. Drugačije ne može.

Linker
25. travanj 2024 16:25