Ronald Gorsic / CROPIX
TKO ZNA, TAJ I MOŽE!

TRENER KOJI JE ISPUNIO SAN SVIH DINAMOVACA Bjelica ima daleko veće ambicije, no sada i za njega dolazi najveći izazov u karijeri

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2018. 22:32

Kad je bilo: prva utakmica trofej, druga trofej, prvenstvo pa Kup, Nenad Bjelica mogao je djelovati kao sretnik koji je došao na gotovo, kojem je kuglica pala na pravi broj pa je pokupio premiju. Ali samo ljudima koji ga ne poznaju kao trenera.

Prepoznatljive akcije

Osječanin je u Zagreb došao stvarati igru i rezultat, pobjeđivati i dokazivati svoj trenerski talent, i to što je lakše nego itko uzeo dvostruku krunu samo mu je bio poticaj da s modrom momčadi napravi puno više, čak i da ruši povijesne barikade.

Što je Bjelica stvorio u Maksimiru? Ekipu koja igra međunarodno kompetitivan nogomet, odgovaran, profesionalan, ozbiljan, sa smislom, uigranim prepoznatljivim akcijama iz kojih se rađaju šanse i zabijaju golovi. Ovaj Dinamo ima dobrih igrača, ali u nekim ranijim sezonama u svlačionici su bile i veće zvijezde, no ova ekipa igra s veseljem, entuzijazmom, igrači su ponovno sretni što nose modri dres, samopouzdani su, a nimalo bahati. Baš su Dinamo kakav nije bio svih ovih godina, kad bi ga eliminirali razni Černomoreci, Ludogoreci, Branni i toliki… Po Bjeličinim riječima ima kapacitet velike momčadi.

Nova ekipa

U ljeto je ostao bez godinama prve violine El Arabija Hilala Soudanija, koji je otišao u redove engleskog drugoligaša Nottingham Foresta nakon što je za Dinamo od 2013. godine zabio čak 86 pogodaka u 197 utakmica u svim natjecanjima, a Bjelici je na treninge dovedena gotovo čitava nova ekipa, no nije kukao i tražio vrijeme, govorio da se ne može preko noći složiti momčad i praviti rezultate, potvrdio je: tko zna, taj i može. Modre je u play-off rundi malo dijelilo s Young Boysom da uđu u Ligu prvaka, no ovog časa zapravo je bilo idealno da potencijal povećavaju i dokazuju u Europskoj ligi.

Dinamov trener ima i daleko veće ambicije, no sada i za njega dolazi najveći izazov u karijeri. Nizao je jako dobre dionice i u prethodnim klubovima, Austriji, Speziji, Lechu… pa nije uspijevao završiti posao do kraja, dobivao bi otkaz. U Dinamu ovog časa sve odlično izgleda, a ostane li momčad na proljeće jednako kvalitetna, bit će veće šanse da se uzlazna putanja nastavi.

Bjelica je već sada ušao u modru povijest, a sigurno se kao trener još mora dodatno izgrađivati. U klubu je koji desetljećima stvara vrhunske, odlične ili barem dobre igrače pa potom odlaze u veće europske klubove, neki naprave i impresivne karijere.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola D skupine Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prevrtljiv posao

No, rijetko je kada Dinamo imao i trenera s kapacitetom da i on jednom završi na nekoj prestižnoj kontinentalnoj adresi. Nastavi li kako radi sada u Maksimiru, Bjelica bi mogao biti taj. No, trenerski posao je prevrtljiv i prave potvrde u tom pravcu od njega tek očekujemo.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Bjelica s Dinamom u eurosudarima

24.07.2018. Dinamo - Hapoel BS 5:0

31.07.2018. Hapoel BS - Dinamo 2:2

07.08.2018. Astana - Dinamo 0:2

14.08.2018. Dinamo - Astana 1:0

22.08.2018. Young Boys - Dinamo 1:1

28.08.2018. Dinamo - Young Boys 1:2

20.09.2018. Dinamo - Fenerbahče 4:1

04.10.2018. Anderlecht - Dinamo 0:2

25.10.2018. Spartak - Dinamo 1:2

08.11.2018. Dinamo - Spartak 3:1

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 03:20