Getty Images
ČOVJEK KOJI ŽIVI NOGOMET

TRENER UNITEDA JE FASCINIRAN HAJDUKOM, A IMA I POSEBNU ŽIVOTNU PRIČU Igrao je s Mikijem Rapaićem, Slaven Bilić ga je izbacio tek nakon penala...

GIOVANNI TEDESCO Trener Hajdukova protivnika Gzire United ima zanimljivu karijeru i dodirnih točaka sa splitskim legendama
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 27. lipanj 2019. 10:04

Zanimljiv je lik Giovanni Tedesco (47), trener Gzire United, s kojoj Hajduk 9. srpnja otvara sezonu na Malti u sklopu prvog kola kvalifikacija za Europsku ligu.

Radi se o igraču koji je imao više nego solidnu karijeru u Italiji u klubovima kao što su Reggina, Fiorentina, Foggia, Salernitana, Perugia, Genoa i Palermo, u kojem je ovaj veznjak završio karijeru. Iako je rođen u Palermu i tipični je temperamentni Sicilijanac, nogometni put počeo je u pomlatku Reggine, na kopnu, odnosno na samoj špici Čizme, u Kalabriji.

Trag u Perugiji

Najveći trag u igračkoj karijeri ostavio je u Perugiji, za koju je odigrao preko 150 utakmica, a svlačionicu je dijelio s nekadašnjim hajdukovcem i hrvatskim reprezentativcem Milanom Mikijem Rapaićem. Ipak, na kraju svoga igračkog puta stigao je do Palerma, putovi su im se konačno spojili te je ispunio vlastitu želju da u rodnom gradu objesi kopačke o klin.

 Tullio M. Puglia/Getty Images
Getty Images

U Palermu je najprije po završetku igranja bio svojevrsni koordinator, da bi potom ondje počeo i trenersku karijeru vodeći mlađe uzraste, potom je dobio prvi seniorski posao u malom klubu Foligno u predgrađu Perugije, a onda se preselio niže, na Maltu, gdje je trenirao Florianu pa potom i Birkirkaru. Dok je vodio Birkirkaru, susreo se s još jednim predstavnikom hrvatskoga nogometa, bivšim trenerom Hajduka i hrvatske reprezentacije Slavenom Bilićem, te ga dobro namučio u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu. Utakmica protiv West Ham Uniteda bila je glavna vijest jer je Birkirkara ​u Londonu na Upton Parku izgubila tek s 1:0, i to pogotkom u 90. minuti. U uzvratu je Birkirkara rano stigla do poravnanja pogotkom poznatog talijanskog napadača Fabrizija Miccolija, kojeg Tedesco poznaje iz Perugije i Palerma i koji je karijeru završio na Malti. Ipak, do kraja je ostalo 1:0 te je Bilić sretno prošao nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ući u povijest

Nakon samo šest mjeseci u Birkirkari vratio se na Siciliju, gdje je imao kratku epizodu u Palermu, koji često mijenja trenere, a on je izdržao samo tri utakmice samostalno, a ostalo je, zapravo, zbog potrebne licence koju je imao mijenjao Argentinca Guillerma Barrosa Schelotta, koji nije imao papire, ali je svejedno vodio momčad.

Kasnije je bio u kombinacijama za preuzimanje Perugije, što mu je isto jedna od velikih želja s obzirom na mitski status koji ima ondje, no to se nije dogodilo, nego ga je put odveo dalje na Maltu, u redove Floriane, gdje se najduže zadržao, da bio potom otišao u Hamrun Spartans. Da preuzima Gziru United - koja želi napraviti iskorak u malteškom prvenstvu, probati ući u borbu za titulu, jer u povijesti ima samo jedan Kup, iz 1973. godine - objavljeno je 22. svibnja. Dužnost je preuzeo 4. lipnja, kada je Gzira United započela pripreme na Malti. Nedavno, kada se saznalo da će igrati s Hajdukom, na Tedescovu je profilu na Facebooku objavljeno:

- Fascinantan dvoboj, počinjemo raditi i pripremati se tu veliku utakmicu.

Inače, Tedesco je sto posto u nogometu, na Malti, gdje je veliko ime, ima i vlastitu nogometnu akademiju, a i dvojica braće također su mu se bavila nogometom, no nisu imala toliko zapažene karijere.

Linker
20. travanj 2024 15:35