REUTERS
BROJKE NE LAŽU

UNATOČ SVIM PROBLEMIMA - NITKO KAO RIJEKA Nijedan hrvatski klub do sada nije bolje odradio Europsku ligu od aktualnog prvaka

PONOVNO BEZ PROLAZA SKUPINE Sedam bodova nije dovoljno da bi se dosanjalo europsko proljeće, uz malu utjehu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. prosinac 2017. 15:10

Hrvatska i dalje čeka europsko proljeće nekog od svojih predstavnika nakon što je Rijeka svoj ovosezonski nastup u skupini D okončala sa sedam bodova. Da su Riječani “samo” remizirali doma s AEK-om i imali taj bod više, danas bi o njima pisali kao o prvom hrvatskom predstavniku nakon Varteksa koji je uspio prezimiti u Europi.

Nije se dogodilo, već nakon gostovanja u Ateni bilo je jasno da je riječka europska priča završila, pa je pobjeda protiv Milana tek uljepšala dojam i ovosezonsku Rijeku bodovno izjednačila s Rijekom iz sezone 2014/15, koja je u skupini sa Sevillom, Feyenoordom i Standard Liegeom osvojila sedam bodova, odnosno s Dinamom iz sezone 2010/11, kada je identičan učinak ostvario u skupini s Villarrealom, PAOK-om i Club Bruggeom.

Šteta za koji bod više

- Šteta što nismo imali koji bod više, mislim da je prolazak bio moguć prema onome što smo pokazali u ovoj europskoj sezoni - konstatirao je nakon utakmice Mario Gavranović.

Tih sedam bodova kao da je začarana granica za hrvatske klubove, taj jedan koji bi (vjerojatno) značio europsko proljeće uvijek nekako izmakne. Rijeci je ove sezone nekoliko puta pobjegao, od AEK-a na Rujevici do Milana na San Siru, baš kao i Dinamu, koji je te 2010. godine protiv PAOK-a u zadnjem kolu na Maksimiru igrao za europsko proljeće. Bila je to ona sezona kada se Sammir poigrao Villarrealom, a Salpingidis pred 30 tisuća gledatelja na Maksimiru ugasio Dinamov san.

Rijeka je o svom europskom proljeću konačno odlučivala u zadnjem kolu samo u sezoni 2014/15, bila je to ona jesen kada je briljirao Andrej Kramarić. Tada je na Kantridi pobijedila Feyenoord (3:1) i Standard Liege (2:0), a od kasnijeg osvajača Seville pogodak za 2:2 dobila u drugoj minuti sudačke nadoknade. Ipak, Bijeli su u zadnjem kolu na Sanchez Pizjuan otišli loviti proljeće, čak i imali neke prilike, ali čim je Sevilla ubacila u višu brzinu, brzo je i povela i ugasila riječke snove.

U svim ostalim epizodama hrvatskih klubova u grupnoj fazi Europske lige priča je, kao i Rijekina ove sezone, završavala prije posljednjeg kola.

Moglo je bolje

U sezoni 2009/10. Modri su uzeli šest bodova, u sezoni 2010/11. (kada je Hrvatska prvi put imala dva predstavnika u grupnoj fazi) Hajduk je uzeo tri boda, dok je u sezoni 2013/14. Dinamo osvojio jedan, a Rijeka četiri boda (četiri remija). Dvije pobjede (Astra i Celtic) ostvarili su Modri i u sezoni 2014/15, ali tome su unatoč i prije zadnjeg kola izgubili svaki izgled za plasman dalje.

Bila je to ujedno i najuspješnija hrvatska eurosezona: uključujući i kvalifikacije, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Split odigrali su 34 utakmice, uz 17 pobjeda, šest remija i 11 poraza.

Linker
25. travanj 2024 02:49