Tom Dubravec / CROPIX
GZIRA IZVAN FORME

UPOZNAJTE PRVOG HAJDUKOVOG SUPARNIKA U EUROPI Gzira izvan forme: 'Domaći igrači nisu profesionalci, svi uz nogomet imaju drugi posao'

GORAN MUJANOVIĆ Bivši član Birkirkare o Hajdukovu malteškom suparniku u prvom pretkolu Europske lige
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. srpanj 2019. 19:41

U proljeće 2016. godine Goran Mujanović odigrao je svoje posljednje inozemne utakmice prije povratka u Varaždin. Bivši napadač Varteksa, Rijeke, Slavena Belupa, Liersea i Al-Nasra bio je član malteške Birkirkare, ali nije imao prilike susresti se s Gzira Unitedom, suparnikom Hajduka u pretkolu Europske lige.

- Oni su tada bili u Drugoj ligi, ulazili su u Prvu. Njihov vlasnik ima dosta novca i tada su puno ulagali, a nastavili su s ulaganjima i kasnije, te su u prošloj sezoni izborili izlazak na europsku scenu. Nisam ih previše pratio u zadnje vrijeme, ali čim su stigli do Europe, znači da imaju dobre igrače - rekao je Mujanović.

U malteškom prvenstvu već dugo glavnu riječ vode tri kluba.

- To su Valletta, Birkirkara i Hibernian. Malta je mala, liga se igra na dva stadiona, a većina klubova ima puno stranaca. Liga je po ustroju poluprofesionalna. Samo strani igrači mogu biti profesionalci, domaći ne. Svatko od njih ima neki svoj posao, a nogomet im je poput posla sa strane.

Na papiru je Hajduk apsolutni favorit, puno toga ide Bijelima u prilog, ali svako opuštanje Oreščaninovih nogometaša moglo bi biti kažnjeno.

- Smatram da Hajduk ne bi trebao imati nekih većih problema protiv Gzire jer je razlika u kvaliteti prilično velika. Međutim, mora i Hajduk u tu utakmicu ući sa sto posto, jer danas se više nikoga ne smije podcijeniti. Činjenica je da na Malti sezona počinje dosta kasno i da im je sad momčad potpuno izvan forme.

Mujanović podvlači da se u vrijeme utakimice može očekivati iznimno vruće vrijeme. Dodaje još jednu potencijalnu neugodnost...

- Dodatnu poteškoću za Splićane mogla bi predstavljati umjetna podloga. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, prolaz u 2. pretkolo ne bi trebao biti upitan.

Mujanović je registriran za niželigaša Trnje, ali u posljednje vrijeme nogometom se bavi samo kroz trenersko školovanje na HNS-ovoj akademiji, te kroz gledanje sinovih nogometnih početaka. Okupiran je obiteljskim poslom s cvijećem. Jednog dana možda se ipak posveti trenerskom poslu...

Koga je Gzira dovela ovog ljeta

Arthur Henrique

iskusni brazilski lijevi bek, 32-godišnjak koji je igrao u Portugalu (Nacional), Bugarskoj (Botev) i Belgiji (Lokeren), a posljednje dvije godine odradio je u malteškoj Floriani.

Ridwaru Adeyemo

igrač iz Obale Bjelokosti s talijanskim državljanstvom, 24-godišnji krilni napadač koji je prošle sezone igrao u redovima Troine, člana talijanske Serie D, četvrtog razreda...

Hamed Kone

ofenzivni veznjak, 31-godišnjak visok 168 centimetara, također iz Obale Bjelokosti. Igrao diljem Azije i Europe, a u Gziru je stigao iz Feronikelija, kluba s Kosova.

Jefferson

brazilski 24-godišnji napadač koji je u Europu stigao 2017. godine iz momčadi Sao Jose. Igrao je samo na Malti, bio je član Slieme i Nadura, nije se previše istaknuo.

Elvis Sakyi

dosta anonimni 22-godišnji ganski veznjak, koji prošle sezone nije igrao, bio je bez kluba. U sezoni 2017./18. bio je član Maltepespora, turskog niželigaša.

Linker
20. travanj 2024 09:55